Miért elegendő most már csak 10 nap?!

2020. szeptember 21-től (hétfőtől) a kötelező házi karantén ideje 14 napról 10 napra csökken azoknál, akik külföldről térnek haza az országba és nincs fertőzés gyanú - derül ki a friss kormányrendeletből. Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miért elegendő most már csak 10 nap karantén, ha eddig 14 nap volt? Változott a vírus természete?

A karantén csökkentésének idejét az Amerikai Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) már korábban is javasolta.

A CDC szeptember 10-én kiadott és módosított tanulmánya szerint azoknál a COVID-19 fertőzötteknél, akiknek közepes vagy középsúlyos tüneteik voltak, 10 nappal a tünetek megjelenését követően már nem mutattak ki fertőzőképes koronavírust. A súlyos tüneteket mutatóknál ez az időtartam 10-20 nap között volt.

A gyógyult betegeknél a felső légúti mintákból még 12 héten át kimutatható ugyan a koronavírus örökítő anyaga, azonban ennek fertőzőképessége elenyésző és ilyen eredetű fertőzésre nincs is bizonyíték. Egy nagy kontaktkutatási tanulmány kimutatta továbbá, hogy egy fertőzött személlyel történő találkozást követő 6 nappal (amennyiben nem jelentkeznek tünetek) már nem valószínű, hogy fertőzés alakulna ki.

A hivatal ajánlása szerint:

A legtöbb koronavírusos (COVID-19 betegségben szenvedő) beteg esetén a tünetek megjelenését követően a 10 napos karantén elegendő, amennyiben - lázcsillapító gyógyszerek alkalmazása nélkül -  legalább 24 órán keresztül nem jelentkezik láz és a tünetek is javulnak.

Továbbá azoknál a személyeknél, akiknél nem jelentkeztek tünetek: az első pozitív PCR teszt után 10 nappal felfüggeszthető a karantén.

Ezek alapján elmondható, hogy a vírus természete nem változott, csupán az újabb kutatási eredmények igazolják a jelenlegi járványügyi intézkedések okait, melyet számos uniós ország követ.

Forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/duration-isolation.html

Forrás: pixabay.com