A szív-és érrendszeri betegségek világszerte és hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. Az interneten számos tévhit kering a szívbetegségekkel kapcsolatban. Következzen most három ezek közül és cáfolataik, mellyel ezen tévedésekre szeretnénk felhívni a figyelmet.

1. Már hosszú évek óta dohányzom, most már nincs értelme abbahagynom.

Bármennyi ideje is dohányzunk, attól a pillanattól kezdve, hogy letesszük a cigarettát, elkezd csökkenni a szív-és érrendszeri betegségek, így a stroke kialakulásának kockázata is. A dohányzás a szívbetegségek kialakulásának egyik vezető oka, így kifejezetten fontos, hogy leszokjunk a dohányzásról minél hamarabb!

  1. Megmentheti az életed, ha szívroham alatt köhögsz.

Semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre ennek az alátámasztására, ez a tévhit egy negyven éve megjelent vizsgálat internet által eltorzított változata, melyben azt írták le, hogy azok a betegek, akik szívkatéterezés alatt szívrohamot kaptak, és 1-3 másodpercenként köhintettek, 39 másodperccel tovább tudták megtartani az eszméletüket. Szívroham alatt az egyetlen, ami életet menthet, a mentők minél hamarabb történő értesítése!

  1. Aki szívbeteg, annak egyáltalán nem szabad zsírokat ennie.

Az igaz, hogy a szívbetegek számára nem javasolt a telített zsírsavakat tartalmazó ételek (például vaj, zsír, szalonna, kolbász), valamint a transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek (például kekszek, egyes pékáruk, fagyasztott pizzák, mikrós popcorn) fogyasztása. A többszörösen telített zsírsavak, így az omega-3 zsírsav (ami elsősorban halakban, szójakészítményekben, olajos magvakban található meg) egyes tanulmányok szerint védő hatással lehet-e a szívbetegségekkel szemben.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-heart-disease

Szív Tévhitek

Fotó: pixabay.com