Ezek az előnyei és hátrányai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a napokban jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben bevetné az ún. antigén gyorsteszteket, ami percek alatt kimutatja a koronavírust a vizsgálati mintában.

Az antigén alapú gyorsteszt (COVID-19 antigén gyorsteszt) szemben a PCR tesztekkel nem a koronavírus örökítőanyagát mutatja ki, hanem a vírus egy antigénjént az ún. S-proteint. Ennek a tesztnek az az előnye, hogy gyorsan megvan az eredménye (kb. 15 perc), de vannak hátrányai is.

Az antigén gyorstesztnek ugyan magas a specificitása, de alacsonyabb az érzékenysége a PCR teszteknél. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredmény nem zárja ki az éppen aktuális fertőzés fennállását, így azt meg kell erősíteni a PCR vizsgálattal is. Tehát ez a teszt abban az esetben ideális, ha a vizsgált személy nagy valószínűséggel (klinikai tüneteket mutat) koronavírussal fertőzött.

Egyszerűen mondva: ez a teszt, ha pozitív, akkor nagy valószínűséggel koronavírussal fertőzött a személy, ha a teszt eredménye negatív, az nem biztos, hogy valóban negatív, akár lehet koronavírus fertőzött is a vizsgált személy. Tehát negatív eredmény esetén meg kell a tesztelést erősíteni PCR vizsgálattal is. A vizsgálati mintavétel ugyanúgy orr és/vagy garatból történik, mint a PCR vizsgálatnál.

Amit még fontos tudni erről az antigén alapú gyorstesztről, hogy a vizsgálat jelenleg nem váltja ki a PCR vizsgálatokat, tehát nem alkalmas például a karantén alóli felszabadításra.

​Fotó: pixabay.com​