A betegség átvészelése után is fennmaradhatnak hosszútávú tünetek

A COVID-19 okozta fertőzés rövidtávú tüneteit már szinte mindannyian betéve ismerjük, azonban mostanra kezd csak világossá válni, hogy a betegség átvészelése után is fennmaradhatnak hosszútávú tünetek.

Fotó: pixabay.com

A koronavírus fertőzés korai tünetei lehetnek a láz, száraz köhögés, fáradtság, általános rossz közérzet, fejfájás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütések, szaglás és ízérzékelés elvesztése, súlyosabb esetben mellkasi fájdalom, légzési nehézség, zavartság, izomfájdalmak alakulhatnak ki, melyek miatt kórházi, akár intenzív osztályos ellátásra is szükség lehet.

Enyhébb esetekben a tünetek egy-két hét után megszűnnek, azonban a legújabb megfigyelések alapján a fertőzés utóhatásaként még hosszú ideig fennállhatnak bizonyos tünetek, nem csak a súlyos állapotból felépülő betegek esetén, de az enyhe tünetekkel járó betegséget követően is.
A közösségi oldalakon számos, COVID-19 fertőzésen átesett felhasználó osztotta meg a vírussal kapcsolatos tapasztalatait, és önsegítő csoportok is szerveződtek azok számára, akik a fertőzés lezajlása után hetekkel, sőt, akár 60 nap elteltével is tapasztaltak magukon tüneteket.

Mindeddig egyetlen olyan tanulmány előzetes adatai jelentek meg, mely a COVID-19 okozta megbetegedés hosszútávú tüneteit vizsgálta. A római tanulmányban 143 koronavíruson átesett beteg vett részt, többségük nem szorult kórházi ellátásra. A résztvevőket legalább 60 nappal a gyógyulást követően kérdezték ki tüneteikről.

A vizsgálatban részt vevők 44,1%-a számolt be rosszabb életminőségről a betegség előtthöz képest, a hosszú távon fennmaradó tünetek közé tartoztak az állandó fáradtság (53,1%), nehézlégzés (43,4%), ízületi fájdalmak (27,3%) és mellkasi fájdalom (21,7%).

Míg a COVID-19 esetén még mindig kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre, a súlyos vírusfertőzések után kialakuló hosszútávú tünetek nem egyediek: influenzás megbetegedések esetén régóta ismert, hogy a fáradtság és az ízületi fájdalmak a betegség után még sokáig fennállhatnak.

A COVID-19 okozta megbetegedéseknek nem csak testi, de pszichés tünetei is lehetnek hosszú távon. Egyes források szerint a súlyos, vírus okozta tüdőgyulladáson átesett, intenzív ellátást igénylő betegek esetén gyakran alakul ki depresszió (26-33%), szorongás (38-44%), és a poszt-traumás stressz szindróma (22-24%) is.

A COVID-19 megbetegedést követő hosszútávú tünetek kialakulásáért felelős okok egyelőre nem teljesen ismertek, de a tanulmány eredményei rámutatnak, hogy mindenképpen szükség van ezen tünetek pontosabb megismerésére, a kiváltó okok feltérképezésére. 

A koronavírus okozta megbetegedés tehát eddigi tudásunkkal ellentétben nem ér véget mindenki számára a rövidtávú tünetek megszűnte után, a COVID-19 fertőzésen átesett betegek jelentős része akár hónapokkal a gyógyulás után is tapasztal különböző maradványtüneteket. Éppen ezért fontos, hogy minél pontosabban megismerjük a betegég lefolyását, valamint az, hogy a megelőzési módszerek betartásával vigyázzunk magunkra és egymásra, segítve a járvány minél eredményesebb megfékezését!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-07-long-term-symptoms-covid-.html