Tippek, tanácsok, mellyel csökkenthetjük a koleszterin-szintet.

Egy laborvizsgálat elengedhetetlen kelléke a vér koleszterin-szintjének meghatározása. Az orvosok előszeretettel kérik ezt a vizsgálatot, de nem alaptalanul, hiszen a magas koleszterin-szint a szív-és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, agyi infarktus, érelmeszesedés) kockázatát növeli, így jó, ha ismerjük ennek értékét. A magas koleszterin-szint csökkentésében nem csak gyógyszeres megoldások segíthetnek. Néhány tippet, tanácsot szeretnénk megosztani, mellyel csökkenthetjük vérünk koleszterin-szintjét.

Koleszterin Szívinfarktus

Fotó: Pixabay.com

Mi a koleszterin?

A koleszterin a lipidek (zsírok) közé tartozik, amely többek között a sejtfal, a D-vitamin és a nemi hormonok fontos összetevője, így szervezetünk számára nélkülözhetetlen. A koleszterin egy részét a táplálékkal visszük be a szervezetünkbe (exogén koleszterin), de májunk is képes az előállítására (endogén koleszterin szintézis). Legnagyobb részt állati eredetű táplálékokban fordul elő, úgy mint tojás, hús, állati zsiradékok stb.

A jó és rossz koleszterin

A vérben a koleszterint különböző fehérje molekulák szállítják a sejtekhez. Ezek a fehérjék az LDL és HDL lipoproteinek. A labor vizsgálatban is ezen a néven találkozhatunk velük. Nagyon leegyszerűsítve, ha magas az LDL-koleszterin, ill. alacsony a HDL-koleszterin szint, akkor – a tudomány mai állása szerint – jelentősen emelkedik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata (szívinfarktus, agyi infarktus, érelmeszesedés), hiszen az LDL-koleszterin a vérben felszaporodik és ún. plakkok formájában lerakódik, ami érelmeszesedést, érszűkületet okoz. A szív verőereiben (koronáriák) előforduló érelmeszesedés okozza a szívinfarktust. Ha a nyaki (carotis) vagy agyi verőerekben rakódik le a koleszterin és érelmeszesedés alakul ki, akkor nagy az esély a stroke-ra vagy agyi infarktusra. A kutatások azt is bebizonyították, hogy minél magasabb a HDL koleszterin-szint annál jobban csökken ezen megbetegedések kockázata. Ezek alapján elmondható, hogy:

az LDL a rossz koleszterin, a HDL a jó koleszterin. A rosszból keveset szeretnénk, a jóból pedig sokat. Tehát a laborvizsgálat eredményének akkor örüljünk, ha az LDL (rossz koleszterin) és összkoleszterin alacsony és a HDL (a jó koleszterin) magas.

Mit tegyünk, ha magas az összkoleszterin és az LDL?

A vér magas koleszterin-szintjét különböző gyógyszerekkel csökkenthetjük, amit a kezelőorvos ír fel és kizárólag receptre kapható. De nem kizárólag gyógyszeres megoldás létezik, tudatos életmóddal, rendszeres mozgással, egészséges étrenddel, diétával a vér koleszterin-szintjét, akár 20-25%-kal is csökkenthetjük. Íme néhány tipp és jó tanács:

Mozogjunk rendszeresen, akár sportolhatunk is.

A rendszeres testmozgással a HDL (jó koleszterin) szintjét emelhetjük, ezzel csökkenthetjük a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.

A zöldségek és gyümölcsök jóval kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint az állati eredetű táplálékok. A növényi eredetű termékek rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a vér koleszterin-szintjének csökkentéséhez.

Hal fogyasztása

A tengeri halak és egyes hazai fajok is magas omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek ismeretes a szívvédő hatása is.  

Zsírszegény állati eredetű táplálékokat fogyasszunk

Zsírszegény nyersanyagok közé tartozik a csirkemell, pulykamell és egyéb szárnyas ételek. Ezen ételek fogyasztásával a vér koleszterin-szintje nem növekszik, persze ehhez az is kell, hogy kevés zsiradékban készítsük el az ételeinket.

Vannak bizonyos betegségek, úgymint a familiáris hypercholesterinaemia (genetikai vagy családi eredetű magas koleszterin-szint), amely során az LDL-szint a zsírszegény diéta és a tudatos, egészséges életmód ellenére is továbbra is magas. Ennek a betegségnek az előfordulása elég magas hazánkban, hiszen minden 500. ember érintett. Ilyenkor mindenképp szükséges a gyógyszeres kezelés, akár kombináltan, több gyógyszer szedésével. A gyógyszeres kezelés mellett is érdemes egészségesen élni és életmódot váltani, hiszen ártani nem ártunk vele.

Publikálta: Dr. Pukoli Dániel