Tudtad, hogy a kávézás kifejezetten egészséges? Bizony: az utóbbi évek kutatási eredményei szerint, ha megfelelő mértékben, naponta két-három csészével, cukor nélkül fogyasztják, sok jót tesz ez az ital az emberi szervezettel. Nézzük, miket!

Serkenti az agyat és a memóriát

Köztudott, hogy a kávé a koffeintartalma miatt serkentő hatással bír. A koffein hat az agyra is, segítségével éberebb az ember, gyorsabban reagál a dolgokra, emellett eredményesebben képes koncentrálni. Ezzel összefüggésben a kutatások azt is kimutatták, hogy a kávézás javítja a hosszú távú memóriát. Szintén az agyműködéssel van összefüggésben, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.

Segít megelőzni a depressziót

A kávézás igazi gasztronómiai élmény, így nem csoda, ha egy ilyen szertartás jókedvre deríti az embert. Ezt a megállapítást tényekkel is alátámasztották a Harvard Egyetem kutatói, akik a vizsgálatuk során megállapították: aki kávézik, kisebb eséllyel lesz depressziós. Egy jó fekete tehát a lelki egészségünkre is jó hatással van.

Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal

Talán kevésbé közismert tény, hogy a kávé tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Egy kávézással beviszünk a szervezetbe B2- és B5-vitamint, emellett káliumot és magnéziumot is – ezek mind nélkülözhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez.

Antioxidáns hatású

A kávé, illetve a benne lévő klorogénsav növeli a májban a glutation aktivitását, mely a szervezet egyik jelentős antioxidánsa, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet védekezni tudjon a rákos betegségek kialakulása ellen. Természetesen nem védi ki teljes biztonsággal a kór kialakulását, de mérsékli annak kockázatát, legfőképpen a száj-, az agy-, a vastagbél-, a méh- és a prosztatarák esetében.

Véd a cukorbetegség kialakulása ellen

Emeljük ki: a kávézás akkor egészséges, ha azt cukor nélkül fogyasztjuk. Ha azonban van benne cukor, az többnyire árt a szervezetnek. A cukormentes, esetleg édesítővel elkészített kávé azonban kifejezetten jó a diabétesz megelőzésére, hiszen szintén a Harvard Egyetem kutatása mutatta ki, hogy a több kávézás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Támogatja a fogyókúrát

A kávéban találunk egy különleges összetevőt, ez a már említett klorogénsav, amely speciális hatása, hogy lassítja a szénhidrát felszívódását. Miért fontos ez? Mert ezzel a kávézás segíti a fogyókúrázók küzdelmét, hiszen a rendszeresen kávézó ember nehezebben szed fel túlsúlyt magára. A kávé serkentő és méregtelenítő hatása a testmozgás során is rendkívül erőteljes, ezáltal javítja az edzések hatékonyságát, a kalóriák égetését.

Fotó: pixabay.com