Ne dőljünk be a divatoknak és a szájhagyománnyal terjedő diétás tanácsoknak.

Az ünnepek alatt nem ritka, hogy többet eszünk a szokásosnál, így felszalad 1-2 kiló az év utolsó napjaiban – éppen ezért, és mivel a január az újrakezdés időszaka, az év első hónapjában sokak kezdenek különböző diétákba. A népszerű diéták és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek azonban nem mindig egészségesek, ezért fontos lerántani a leplet a leggyakoribb diéta-mítoszokról, hogy ne csak néhány kilóval könnyebben, de egészségesebben is vághassunk bele az elkövetkező hónapokba.

Melyek is ezek a leggyakoribb téves információk, melyekkel a diétázni vágyók találkoznak?

A reggeli kihagyása segít a fogyásban. Míg továbbra is folyik a vita azzal kapcsolatban, vajon a reggeli a legfontosabb étkezése-e a napnak, kifejezetten valószínűtlen, hogy a kihagyása segítségünkre volna a súlycsökkentésben. Sőt, több vizsgálat során találtak összefüggést a reggeli kihagyása és az elhízás között, mind rövidebb, mind hosszabb távon, tehát a diétázóknak kifejezetten ajánlott tartani reggel a nap első étkezését.

Egyáltalán nem szabad cukrot enni. A szénhidrátok, ezen belül a cukrok fontos tápanyagok a sejtjeinknek – való igaz azonban, hogy a túlzott cukorbevitel nem csak elhízáshoz, de számtalan egészségügyi problémához vezethet. A kulcs azonban a mértékletesség: nem kell teljesen kizárnunk az étkezésünkből a cukrokat, de célszerű kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, üdítőket.

A mesterséges édesítők egészségesebbek. A kalóriabevitel csökkentése érdekében sokan választják a mesterséges édesítőszereket tartalmazó, ún „zéró”, vagy csökkentett kalóriatartalmú termékeket. A mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban azonban több kétely is felmerült, és egyes vizsgálatok szerint az édesítőszeres termékeket fogyasztók körében gyakoribb az elhízás és a magas szív-és érrendszeri veszélyeztetettség.

Az alacsony zsírtartalmú termékek segítik a fogyást. Míg ezen termékek a normál változatuknál valóban kevesebb zsírt tartalmaznak, ezt sokszor cukorral, vagy sókkal ellensúlyozzák, így érdemes elolvasni fogyasztás előtt az összetevőket. Továbbá, a csökkentett zsírtartalom nem jelent automatikusan alacsony zsírtartalmat, csupán azt, hogy az eredeti változatnál kevesebb bennük a zsír, így ennek tudatában fogyasszuk csak őket.

Tilos a nassolás. A diétázók többsége azt gondolja, ilyenkor tilos nassolni, ez azonban nem igaz. Ha éhesek vagyunk, délelőtt vagy a délután folyamán egy kis nassolással elkerülhetjük azt, hogy az ebéd vagy vacsora folyamán az éhség miatt túl sok kalóriát fogyasszunk. A lényeg azonban az, hogy a sós, zsíros vagy cukros nassolnivalók helyett egészségeset válasszunk, például nyers zöldségeket vagy gyümölcsöket, magvakat, vagy akár hozzáadott cukrot nem tartalmazó joghurtot.

Vannak olyan étrendkiegészítők, melyek segítik a fogyást. A „fogyókúrás tablettákként” reklámozott étrendkiegészítők alkalmazása egyáltalán nem javasolt, mivel ezek általában vagy hatástalanok, vagy egyenesen az egészséget veszélyeztető hatással is rendelkezhetnek.

A diétával meghatározott testtájról is tudunk fogyni. Mindannyiunk teste máshogyan reagál a súlygyarapodásra, így a fogyásra is, ezért nem tudjuk befolyásolni, hogy például hasról, vagy combról szeretnénk leadni azt a néhány kilót. Ha azonban a diétát testmozgással is kiegészítjük, bizonyos gyakorlattal segíthetjük testünk célzott átalakulását.

A diétázással kapcsolatban ezeken felül is számtalan tévhit kering, így nagyon fontos, hogy részletesen informálódjunk, mielőtt belevágnánk bármilyen súlycsökkentő módszerbe, ne dőljünk be a divatoknak és a szájhagyománnyal terjedő diétás tanácsoknak. Az aktuálisan divatos diéták jórészével ideiglenes eredmények érhetőek el, és rengeteg egészségtelen, sőt, akár veszélyes diéta is létezik.

Ha tehát az évet testünk egészségesebbé, fittebbé tételével szeretnénk kezdeni, mindenképpen olyan diétát válasszunk, mely a változatos, egészséges táplálkozáson alapul, és a megfelelő eredmény elérése érdekében mindenképpen érdemes az étkezés megváltoztatása mellett a rendszeres testmozgást is bevezetni.

Fotó: pixabay.com