Összeszedtünk néhány egyszerű tanácsot, melyekkel könnyebben meg tudsz szabadulni a kilóktól

Számtalan okból dönthet valaki a fogyás mellett, akár esztétikai, akár egészségügyi okból. A fogyást elkezdeni sem könnyű feladat, és a kívánt testsúly megtartása is sokszor problémát jelent. Éppen ezért összeszedtünk néhány egyszerű tanácsot annak érdekében, hogy könnyebben tudjunk megszabadulni a kilóktól.

Étkezzünk tudatosan!

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy átgondoljuk, mit, mikor, milyen formában és miért fogyasztunk el. Ha tudatosan odafigyelünk az egészséges étkezésre, sokkal könnyebben szinkronba kerülhetünk a testünkkel, és elérhetjük a kitűzött célt.

Tegyünk fel magunknak néhány egyszerű kérdést: Megéri a bevitt kalóriamennyiség? Jól fogok lakni tőle? Egészségesek az összetevők?

A tudatos étkezés nem csak az étel minőségére való odafigyelést jelenti, hanem az étel lassabb rágását, az ízek kiélvezését is magába foglalja. Ahhoz, hogy a testünk felismerje a teltségérzet jeleit, legalább 20 percig kell tartania az étkezésnek.

Étkezzünk színesen, változatosan!

Étrendünk összeállításakor figyeljünk oda arra, hogy minél több egészséges, természetes összetevőt tartalmazzon: zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű termékeket, magvakat, halféléket, és próbáljuk meg kerülni a tartósított, finomított cukrokat tartalmazó és többszörösen feldolgozott élelmiszereket.

Az ideális étrend összetétele: 50% zöldség és gyümölcs, 25% teljes kiőrlésű gabona és 25% fehérje.

Iktassuk ki a folyékony kalóriákat!

Naponta több száz kalóriát fogyaszthatunk el feleslegesen cukrozott üdítőitalok, gyümölcslevek, teák és alkohol fogyasztásával – ezeket üres kalóriáknak nevezzük, hiszen tápértékük nincs, jóllakottságunkhoz nem járulnak hozzá, tehát fogyasztásuk nem jár előnnyel szervezetünk számára.

Az üdítők helyett inkább vizet, cukrozatlan teát és kávét fogyasszunk, hogy elkerüljük a felesleges kalóriabevitelt.

Mozogjunk rendszeresen!

Nem kell mindenáron az edzőteremre vagy a futópályára gondolni, mindennapi tevékenységeink során is elvégezhetjük a napi testmozgást. Autózás helyett válasszuk munkába menet a sétát vagy biciklit, a lift helyett lépcsőzzünk, kertészkedjünk, vagy válasszunk egyéb kültéri tevékenységet, naponta egy 30 perces kiadós, gyors tempójú séta is segíthet minket a súlycsökkentésben.

Fotó: pixabay.com