Az eddig érvényes állaspont szerint a COVID-19 fertőzés cseppfertőzéssel, valamint a fertőzött felületek érintése során terjed. Az elmúlt héten azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte számos szakember nyomására, hogy a koronavírus terjedése a levegőben is lehetséges.

Fotó: pixabay.com

A múlt hét folyamán a Clinical Infectious Diseases folyóiratban jelent meg egy nyílt levél, mely a világ több, mint 30 országából 239 szakember aláírásával arra szólította fel a WHO-t, hogy a szervezet nyilatkozzon a COVID-19 levegőben történő terjedésével kapcsolatban.

A nyílt levélre múlt csütörtökön meg is érkezett a WHO válasza: a szervezet oldalán a terjedéssel kapcsolatos információk közé felvette, hogy bizonyos körülmények között lehetséges a levegőn keresztüli fertőződés. De pontosan mit is jelent ez?

Általánosságban három módon terjedhetnek a vírusok. Egyrészt a vírussal fertőzött felületek érintésével, mely ellen a higiéniai szabályok betartásával igen egyszerűen védekezhetünk.

A második lehetséges mód a cseppfertőzés, melynek lényege, hogy a fertőzött egyén szájából, orrából beszéd, köhögés, tüsszentés közben nagyobb, vírusokat tartalmazó cseppek távoznak a külvilágba. Ezek a nagyobb cseppek nem jutnak messzire a levegőben, így egyszerű szájmaszk viselésével, és legalább másfél méter távolság tartásával csökkenthető a terjedés ezen formája.

A harmadik lehetőség a levegőben történő terjedés, melynek lényege, hogy szintén beszéd, köhögés, tüsszentés esetén kisebb, vírusokat tartalmazó cseppek is keletkeznek, melyek azonban sokkal nagyobb távolságra is eljuthatnak, és több ideig maradnak a levegőben. Eddig azt gondoltuk, ez a terjedési forma nem jellemző a COVID-19 esetén, azonban bizonyos körülmények között ezzel is kell számolnunk. A levegőben történő terjedés esetén nem elég a másfél-két méter távolság, és a sebészi szájmaszk sem nyújt megfelelő védelmet.

De mik is azok a körülmények, amikor levegőben történő terjedéssel kell számolnunk?

Elsősorban olyan helyeken áll fenn a levegőn keresztüli fertőződés veszélye, ahol sok ember tartózkodik egyszerre hosszabb ideig, és rossz a helyiség szellőztetése, például éttermek, edzőtermek, vallási gyülekezetek esetén. A szakemberek szerint a megfelelő szellőztető rendszerek alkalmazása csökkentheti ezt a veszélyt.

Szerencsére úgy tűnik, a koronavírus levegőben történő terjedése lényegesen ritkább, mint a másik két forma, így továbbra is egyértelműen javasolt a higiéniás javaslatok betartása, valamint sebészi szájmaszk vagy textil maszk viselése nem csak a boltokban és a tömegközlekedésen, hanem minden olyan helyzetben, ahol több emberrel, viszonylag közeli kontaktusba kerülhetünk.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-07-aerosol-transmission-covid-.html