Migrén Fejfájás

A migrén és a depresszió közötti kapcsolatot már régóta vizsgálják a kutatók, mivel mindkét betegség igen nagy terhet jelent a mindennapi életvitelre nézve. Bár az már eddig is ismert volt, hogy a migrén és a depresszió között a megbetegedések kialakulásában kölcsönös kapcsolat állhat fenn, mindeddig nem volt ismert, hogy a depressziós panaszok és a migrén egyes fázisai között milyen kapcsolat lehet.

 

A migrénes fejfájás és a depressziós tünetek kapcsolatára nézve már korábban is készültek vizsgálatok, melyek azonban a migrénes roham előtti, alatti és utáni depressziós panaszokra általában retrospektív módon, tehát a roham elmúlása után kérdeztek rá, ezen vizsgálatok azonban a visszaemlékezés sokszor elfogult volta miatt nem feltétlenül adtak valós eredményt. Éppen ezért hiánypótló egy nemrégiben megjelent közlemény, mely valós időben vizsgálja a migrénes panaszok, valamint a depressziós tünetek megjelenését.


A Journal of Affective Disorders című tudományos folyóiratban a kutatók arra keresték a választ, hogy a migrénes rohamok lefolyása és a depressziós tünetek megjelenése között van-e összefüggés, és ha igen, milyen kapcsolatban is állnak egymással.


A vizsgálatban közel 500, migrénben szenvedő páciens vett részt, akik migrén-naplót vezetve feljegyezték a migrénes rohamok megjelenését, valamint a depressziós tünetek fellépését egy hónapon keresztül. A kutatók ezután minden betegnél véletlenszerűen kiválasztottak egy migrénes rohamot, és megvizsgálták a migrénes fejfájás körüli hat napon rögzített panaszokat.


A kutatók eredményei azt mutatták, hogy a migrénben szenvedő betegek a fejfájás jelentkezésének napján több depressziós tünetet élnek meg, mint a migrénes roham előtti, valamint utáni napokon. Bár egy korábbi tanulmány utalt arra, hogy a migrénes roham előtti napokon felerősödnek a depressziós tünetek, jelen vizsgálat során ezt nem sikerült bizonyítani, a vizsgált betegeknél nem jelezte előre a roham közeledtét a depressziós tünetek megjelenése.


A depressziós tünetek jelenléte a migrénes napokon nem azt jelenti, hogy ezen betegeknél depresszió áll fenn, csupán azt, hogy a fejfájás jelentkezésének napján hangulatváltozások és érdeklődéshiány figyelhető meg ezen betegeknél, ez azonban messze nem meríti ki a depresszió diagnosztikai kritériumait (legalább két hétig fennállló hangulatváltozás, mely a mindennapi tevékenységet negatívan befolyásolja). Az is megfigyelhető volt azonban a vizsgálat során, hogy azon migrénes betegek, akiknél diagnosztizált depresszió is fennáll, súlyosabb depressziós tüneteket mutattak a migrénes rohamok alatt.


Míg arra nézve egyelőre nincs bizonyíték, hogy a migrénes rohamok alatt megfigyelt depressziós tünetek hozzájárulhatnak-e depresszió kialakulásához, azonban egy korábban végzett vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a migrénben szenvedő betegek között magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, így mindenképpen fontos, hogy mind az orvosok, mind a betegek környezete figyelemmel legyen a migrénes rohamok alatt jelentkező depressziós tünetekre.
Összefoglalva tehát a vizsgálat eredményei megmutatták, hogy a migrénes betegek a fejfájásos napokon kifejezett depressziós tüneteket élhetnek meg, melyek súlyosabbak abban az esetben, ha valaki egyidejűleg depresszióval is küzd, azonban nem figyeltek meg olyan depressziós tüneteket, melyek a rohamokat előrejeleznék. Mivel a migrénben szenvedők veszélyeztetettebbek depresszió kialakulására nézve, mindenképpen fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a depressziós tünetekre, és ha kell, forduljunk segítségért.


Forrás: S de Vries Lentsch, MA Louter, WPJ van Oosterhout, EW van Zwet, MS van Noorden, GM Terwindt, Depressive symptoms during the different phases of a migraine attack: A prospective diary study, Journal of Affective Disorders, Volume 297, 2022, Pages 502-507, ISSN 0165-0327, https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.10.046.