Mennyire gyakori ez a mellékhatás?

Az mRNS vakcinák beadása kapcsán néhány esetben az oltottaknál allergiás reakciók jelentkeztek. Az eddigi adatok szerint a vakcina engedélyezését megelőző klinikai vizsgálatokban 30 ezer oltott személy közül egynél sem alakult ki súlyos allergiás reakció. Az amerikai lakosság oltása során, 1 millió beoltottnál mindösszesen 11-nél tapasztaltak súlyos allergiás reakciókat (vizsgált időszak: 2020. december 13-24.).

Ez a néhány eset még mindig jóval kevesebb, mint a mindennapi életben, a rutin gyógyítás során előfordul. Csak egy példa: a penicillinek alkalmazása kapcsán 10.000 kezelt beteg közül 1-5-nél jelentkezik súlyos allergiás reakció. Ez azt jelenti, hogy a rutin gyógyítást képező penicillin kezelés kapcsán előforduló súlyos allergiás reakciók gyakorisága jóval magasabb, mint a COVID-19 vakcina esetében.  

Így tehát elmondható, hogy igen csekély annak a valószínűsége, hogy a COVID-19 vakcina beadása kapcsán súlyos allergiás reakció jelentkezne. Továbbá fontos még kiemelni, hogy az oltás során a folyamatos orvosi jelenlét biztosított, így az esetlegesen rövid időn belül jelentkező mellékhatások azonnal kiküszöbölhetőek még mielőtt azok súlyosabbá válnának.

Ne feledjék! A koronavírus elleni oltással járó kockázat jóval kisebb, mint a COVID-19 fertőzéssel összefüggő súlyos lefolyású betegség.

Fotó: pixabay.com