Az orvosok és kutatók előtt már ismert volt, hogy egyensúlyérzékünk gyorsan romlik az 50-es évek közepe után, ami növeli az elesések és az azzal járó, egyéb káros egészségügyi következmények kockázatát. Egy, a British Journal of Sports Medicine szaklapban újabban megjelent tanulmány célja az volt, hogy felmérjék: a 10 másodperces egy lábon állás teljesítésének képessége összefügg-e a bármely okból bekövetkező összhalálozással? A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy a vizsgálat során nyert eredmények adnak-e releváns prognosztikai információkat a szokásos demográfiai, antropometriai és klinikai adatokon túl az összhalálozásra vonatkozóan.

2008 és 2020 között 1702, 51–75 év közötti egyén (68%-uk férfi) egészségi jellemzőit, valamint 10 másodperces egy lábon állási adatait értékelték.

A vizsgálati eredmények szerint az 50 év felettieknél a 10 másodpercen át végzett egy lábon állás képessége előrejelzi a fokozott halálozási kockázatot – és akár egy egyszerű kiegészítő kockázatfelmérő módszer is lehet háziorvosi szűrővizsgálat használatára is.

A 10 másodperces egy lábon állásra nem képes egyének között az összhalálozási kockázata az életkort, nemet, testtömegindexet és társbetegségeket is figyelembe vevő korrigált modellben 1,84-szer volt magasabb.

Fotó: pixabay.com