A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, akár csak a közeli parkban, játszótéren, vagy a városok zajától eltávolodva a természetben kirándulva. A növényzet legyen akár a városban, akár a vidéken, ugyanazt az apró veszélyt hordozza magában: a kullancsokat. A kullancsok elsősorban a bozótos, magas füves, árnyékos területeket szeretik, de akár a fákról is támadhatnak. Magyarországon a kullancsok fele terjeszt valamilyen betegséget, mely 98%-ban Lyme kór.

Lyme-kór

Fotó: pixabay.com

Mi a Lyme kór, milyen tünetei vannak?

A Lyme kór a Borelia burgdorferi nevű baktérium által okozott megbetegedés, melyet elsősorban kullancsok terjesztenek, emberről emberre nem terjed.

Első tünete általában a csípés helyén megjelenő fájdalmatlan, nem viszkető bőrpír (Lyme-folt, vándorló bőrpír), mely általában ovális alakú, és néhány cm-től akár 10-20 cm átmérőjű is lehet. Jellemzően a bőrpír széli részei egyre növekednek, erre utal a vándorló bőrpír elnevezés, valamint kokárda jelnek is nevezik a formája miatt. Ritkán előfordul, hogy nem egy, hanem több folt is látható a csípés környezetében. A bőrpír megjelenthet azonnal, de a betegség lappangási ideje 3 naptól 3 hónapig terjedhet, így hetekkel a csípés után is jelentkezhet, és hetekig, akár hónapokig is fennállhat.

Lyme-kór

A bőrpír nem minden esetben jelentkezik. Előfordulhatnak egyéb tünetek is, melyek a kullancs csípés után fertőzés jelenlétére utalnak: influenza-szerű tünetek, izom- és ízületi fájdalmak, hőemelkedés, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat.

Ha a betegség nem kerül felismerésre, és a beteg nem kapja meg a kezdeti időszakban a szükséges kezelést, késői szövődmények alakulhatnak ki. A betegség lefolyása akár évekig, évtizedekig tarthat, eközben panaszos, és panaszmentes időszakok válthatják egymást.

A Lyme kór hosszú távon gyakorlatilag bármely szervünket megbetegítheti. Kialakulhat bőrsorvadás, az idegrendszer érintettsége miatt vándorló zsibbadás, végtaggyengeség, fejfájás, akár memóriazavarok, izom- és ízületi fájdalmak.

Hogyan kezelhető a Lyme kór?

Amennyiben a betegség korai fázisban felismerésre kerül, 4-6 hétig tartó megfelelően megválasztott antibiotikus kezeléssel gyakorlatilag teljes mértékben gyógyítható. Ha azonban nem kerül időben felismerésre, már kialakultak a késői tünetek (pl. izom- vagy ízületi fájdalmak, idegrendszeri panaszok), ezen tüneteket már antibiotikumok használatával nem lehet befolyásolni. Többször ismételt antibiotikus kúrával azonban a baktériumok nagy részét elpusztíthatjuk, így megelőzve a további szervrendszeri károsodásokatt.

Hogyan előzhető meg a Lyme kór?

A Lyme kór megelőzésére sajnos védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

A betegség megelőzésére a legalkalmasabb módszer jelenleg a kullancs csípés megelőzése. Amennyiben kirándulni, túrázni indulunk erdős, vagy magas füves területre fontos a zárt ruházat, esetleg kullancs- és egyéb rovar riasztó spray-k alkalmazása.

Amennyiben kullancs csípés ért minket, és a kullancs még a bőrünkben van, minél előbb távolítsuk el. A csípést követő első 1-2 órában a kullancs csak szív, ilyenkor a fertőződés esélye kicsi, ezért minél előbb el kell távolítani az állatot. Az eltávolítást csipesszel, vagy a patikákban külön erre a célra kapható kullancskiszedő csipesszel végezzük. A kullancsot a nyakánál fogjuk meg a kullancsot a csipesszel, és forgató mozdulatokkal, határozottan kezdjük el kifelé húzni, ügyelve arra, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert itt találhatóak a fertőzést okozó baktériumok, vírusok! Fontos, hogy a kullancsot semmi esetre se kenjük be krémmel, olajjal, vagy bármi mással, mert ilyenkor az állat öklendezni kezd, és gyorsabban belénk juttatja a fertőző nyálat!

Amennyiben tehát a kullancs csípés helyén bőrelváltozást veszünk észre, vagy viszketni, fájni kezd, azonnal forduljunk orvoshoz! Első lépés mindig a kullancs eltávolítása legyen, hiszen minél tovább marad bennünk, annál nagyobb a fertőződés veszélye! Amennyiben erdős helyre indulunk az első gondolatunk mindenképpen a megelőzés legyen, hiszen így tudjuk leginkább elkerülni a Lyme kór kialakulását.