Mire kell odafigyelnünk önvizsgálat során?

A nyári időszakban a meleg és a napsütés a szabadba csalogat mindannyiunkat, hogy kiélvezzük az időjárás nyújtotta lehetőségeket. Sokszor megfeledkezünk azonban arról, hogy a nyári napsütés nem csak örömet, de veszélyeket is hordoz magában: a káros UV sugárzás ugyanis bőrrák kialakulásához is vezethet.

Anyajegy Melanóma

Fotó: pixabay.com

A káros UV-B sugárzás mennyisége évről évre egyre erősebb, így a bőrünket károsító hatása is egyre többször jelentkezik. Nagyon fontos ezért egyrészt bőrünk megfelelő védelme a kóros bőrelváltozások megelőzésére, valamint bőrünk rendszeres önvizsgálata az esetleges rosszindulatú elváltozások minél korábbi felismerésének érdekében.

Mindannyiunk testén található több-kevesebb anyajegy, melyek a bőr festéksejtjeiből alakulnak ki, és az esetek jelentős többségében ártalmatlanok. Az anyajeggyel szemben a melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló, rosszindulatú bőrrák, melynek kialakulásáért elsősorban a káros napsugárzás felelős. A melanoma kialakulhat már létező anyajegyből, de újonnan is jelentkezhet addig egészséges bőrfelületen.

Mire kell odafigyelnünk önvizsgálat során?

Fontos odafigyelni egyrészt, hogy a már meglévő anyajegyek kinézetében történik-e változás, valamint, hogy megjelennek-e újabb, esetleg gyanús kinézetű anyajegyek testünkön. Az anyajegyek és melanomák kinézete általában eltérő, így vannak olyan gyanús jelek, melyek arra utalnak, ideje bőrgyógyászhoz fordulnunk.

Alak – Az anyajegyek alakja általában szimmetrikus, határvonaluk éles, míg az aszimmetria, elmosódott határ felveti melanoma gyanúját.

Szín – Az egyszerű anyajegyek színe a világostól egészen a sötétbarnáig terjedhet, de általában egyenletes, ha azonban egy anyajegyen belül váltakozik a szín erőssége, felmerül rosszindulatú elváltozás lehetősége.

Átmérő – Az anyajegyek mérete általában kisebb, nem éri el a fél centimétert, így abban az esetben, ha egy elváltozás átmérője meghaladja a fél centimétert, vagy a korábbihoz képest növekedett a mérete, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Változás – Minden olyan esetben, amikor észrevesszük, hogy egy meglévő anyajegyünk kinézete bármilyen tekintetben megváltozott, keressünk fel bőrgyógyász szakorvost!

A nagyon fehér bőrűek esetén, valamint, ha valakinek eleve nagy számú anyajegy van a testén, fokozott a melanoma kialakulásának a kockázata, így esetükben még nagyobb az önvizsgálat szerepe.

Az önvizsgálat mellett évente javasolt mindenkinek bőrgyógyászati rákszűrés elvégzése.

Hogyan védekezhetünk melanoma kialakulása ellen?

Bőrünk védelmére elsősorban naptej alkalmazása javasolt – nem csak napozás esetén, de a nyári hónapokban minden alkalommal, amikor napsugárzás érheti a bőrünket, akár csak munkába menet is. A megfelelő védelem érdekében legalább 40 fényvédő faktorral rendelkező naptej választása javasolt, melyet 20-30 perccel napozás előtt kell felvinni a bőrünkre, és 2-3 óránként meg kell ismételni.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a napégést, mert a többszöri leégés jelentősen növeli melanoma kialakulásának kockázatát. Hordjunk kalapot – hajkoronánk sajnos nem nyújt megfelelő védelmet fejbőrünknek az erős napsütés ellen.

A nyári hónapokban délelőtt 10 és délután 16 óra között lehetőleg ne menjünk napra, mert ekkor a legerősebb a káros napsugárzás!

A nyári időszak alatt tehát a nyaralás, a napsütés élvezete mellett sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy vigyázzunk magunkra és elsősorban bőrünkre, hogy az elkövetkezendő nyarakat is ugyanilyen önfeledten, egészségesen tudjuk kiélvezni.