Sokaknak ismerős az árpa, mint szembetegség. Az árpa meglehetősen gyakori szemészeti betegség, hiszen az életünk folyamán legtöbbünknél legalább egyszer kialakul. 

árpa a szemen

Fotó: Pixabay.com

Az árpa (hordeolum) egy vagy mindkét szemet érintő, a szemhéjszél belső vagy külső részén kialakuló kicsi, fájdalmas csomó, amely leggyakrabban a szem könnyezését, a kötőhártya és a szemhéjszél vörösségét okozhatja.

Az árpa – általában csak az egyik szemhéjat érinti, de megjelenhet mindkettőn is, valamint egy szemhéjon akár több árpa is kialakulhat egyszerre. 

Az árpa típusai

Az árpának a következő típusai ismeretesek:

  • külső árpa – a duzzanat a szemhéjszél külső részén jelenik meg egy gennyel teli csomó fomájában. A csomó környezete piros, tapintása fájdalmas.
  • belső árpa – a duzzanat a szemhéjszél belső, szemgolyó felé eső részén jelenik meg, és általában a külső árpához képest tapintásra fájdalmasabb.

Mi okozza az árpát?

Az árpát a szemhéjszél mirigyeinek bakteriális fertőződése hozza létre. A fertőzést általában Staphylococcus nevezetű baktériumok okozzák.

Az árpa kezelése

Sok esetben az árpa kezelés nélkül, magától, néhány napon belül meggyógyul. A külső árpáknál általában 2-3 nap után, a fájdalmas csomóból a genny kiürül. Belső árpáknál a gyógyulás akár több napot is igénybe vehet. Az árpa kifakadását meleg borogatással (langyos vízbe, esetleg kamillás vízbe mártott gézlap) segíthetjük elő.

További kezelés csak akkor szükséges, ha az árpa néhány napon belül nem múlik el, vagy növekedni kezd. Szemész szakorvos antibiotikumos kenőcsöt írhat fel és párakötést javasolhat.

Figyelem! Nem javasolt az árpát kinyomni, piszkálni, szúrkálni, mert komoly és súlyos problémákat okozhatunk. Nem múló árpa esetén szemész szakorvos felkeresése indokolt, aki szükség esetén megnyitja az elváltozást.