Több tanulmány is bizonyította a hatékonyságát

Hazánkban szerencsére hetek óta igen alacsony az új COVID-19 fertőzöttek száma, azonban a világjárvány végéről sajnos még messze nem beszélhetünk. Éppen ezért fontos lépés mindannyiunk számára, hogy az Európai Unió engedélyezte az első gyógyszert a COVID-19 fertőzött betegek kezelésére.

Fotó: pixabay.com

Az Európai Bizottság a mai napon engedélyezte a remdesevir nevű antivirális gyógyszer alkalmazását koronavírus fertőzésben szenvedő betegek esetén. A gyógyszert eredetileg az ebola fertőzés kezelésére fejlesztették ki, azonban már a COVID-19 járvány korai szakaszában is felmerült, mint hatásos szer.

Az Európai Unió egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa, Stella Kyriakides szerint a remdesevir engedélyezése a COVID-19 fertőzés kezelésére fontos lépés a járvány elleni küzdelemben, és az EU gyors reakcióképességét és a COVID-19 elleni elkötelezettségét mutatja, hogy az engedélyeztetésre való benyújtás után egy hónappal, gyorsított eljárás keretében már meg is született a döntés.

Az Európai Bizottság döntésének alapjául az Európai Gyógyszerügynökség javaslata szolgált azt követően, hogy a szervezet a múlt héten feltételesen engedélyezte a remdesevir alkalmazását olyan 12 éven felüli betegek esetén, akik COVID-19 okozta tüdőgyulladásban szenvednek és oxigénkezelésre szorulnak.

Mindeddig legalább két olyan tanulmány született az Amerikai Egyesült Államokban, melyek eredményei alapján a remdesevir alkalmazása egyértelműen csökkentette a kórházban töltött napok számát COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek esetén.

 Egy, a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban májusban közölt tanulmány eredményei alapján a remdesevir injekció alkalmazása a placebóhoz képest lényegesen csökkentette a kórházban töltött napok számát COVID-19 fertőzött betegek esetén: átlagosan 15-ről 11 napra csökkent a kórházi kezelés időtartama.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-07-eu-authorises-remdesivir-coronavirus.html