Új típusú függőség, de van már rá megoldás

Manapság egyre több, új típusú pszichés betegséggel kell megküzdenie az embereknek, különösképp a fiataloknak. Ezen új típusú függőségek kialakulásában egyre jelentősebb szerephez jutnak a modern számítástechnikai eszközök és az online világ.

Fotó: pixabay.com

Egyre többet használjuk az internetet, de az órákon át tartó böngészésnek vannak árnyoldalai is. Nemrégiben egy új szindrómát nyilvánítottak betegségnek, ami – egyes statisztikák szerint - az internetező fiatalok akár 8-10 százalékát is érintheti. Ez az internetfüggőség, amit a szakemberek a viselkedési addikciók közé sorolnak és a kényszeres, szinte kontrollvesztett internetezést jelenti.

A szakemberek szerint az internetfüggők (a munkájukon, hivatásukon kívül) a szükségesnél jóval több időt (egyesek szerint több, mint 6 órát) töltenek el az online térben és ha az érintetteket megfosztják az internetezés lehetőségétől, akkor elvonási tünetek is jelentkeznek úgy, mint: idegesség, nyugtalanság és ingerlékenység. Kezelésére egyenlőre gyógyszeres terápia nincs, a kognitív viselkedésterápia segíthet, de sok a visszaeső!

Az orvostudomány nemrég már egy másik modernkori betegséget is azonosított, ami szintén a számítástechnikához köthető és külön kórképként is kezeli. Ez pedig nem más, mint a videójáték-függőség (a WHO ebben az évben nyilvánította mentális zavarnak). Ha csak a pszichés mozgatórugókat vizsgáljuk, akkor könnyen belátható, hogy hasonlóan a szerencsejáték-függőkhöz, a videójáték-függőknél is hasonló mechanizmusok állnak a háttérben. Ezen rendellenesség esetében is megfigyelhetőek a függőség általános tünetei úgy, mint:

  • megszállottság a videojátékok iránt,
  • egyre több idő eltöltése a játékkal,
  • illetve a játék elérhetetlensége esetén szorongásos panaszok lépnek fel.

Tulajdonképpen, ha valaki 4 egymást követő napnál tovább nem tudja felfüggeszteni a videójátékozást, akkor már lehetséges, hogy kialakult a függőség.

Keresik a megoldást

Német kutatók nemrég publikálták vizsgálatuk eredményét, ahol egy általuk fejlesztett kezelési terv hatékonyságát vizsgálták. A vizsgálatban több mint 150 fiatal vett részt (az átlagéletkor 26 év volt), és ami érdekes, hogy csak férfiakat vizsgáltak. A kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy mivel a játékszenvedéllyel küzdők 90% férfi, ezért a kutatás során is csak őket vizsgálták.

A kutatók által felállított rövidtávú kognitív viselkedésterápia protokoll 15 csoportos és 8 egyéni terápiás alkalmat jelentett. A kezelés célja, hogy a páciensek önmaguktól produktívan tudják használni az online felületeket munka vagy iskolai feladatok elvégzése céljából. A vizsgálat azt találta, hogy a kezelésben résztvevők 10-szer nagyobb eséllyel tudtak megküzdeni a függőségükkel, a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a függőségek megfelelő kezelése nem csak az egyén, hanem a környezete számára is ugyanolyan fontos.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-07-addicted-video-games-treatment.html