Aki 1969 előtt született az nem biztos, hogy védett a kanyaró ellen!

Összegyűjtöttem a kanyarótémával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket

A hírek szerint tombol a kanyaró járvány Ukrajnában. Ilyenkor óhatatlanul is megszaporodnak a betegséggel kapcsolatos kérdések. Nézzük meg, hogy milyen kérdésekkel fordultak hozzám az online páciensek kanyarótémában.

kanyaró védőoltás

Fotó: designed by Pixabay.com

Tisztelt Doktor! Az ügyben keresném, hogy az alábbi tüneteket észlelem magamon: tegnap óta náthás vagyok, lázas, köhögök és a szemem is vörös. A tüneteknek utána néztem a neten és azt írták, hogy kanyarós vagyok! Igaz ez? Lehetek kanyarós? Anyám azt mondta, hogy megkaptam az oltásokat. Maradok tisztelettel K.J. 28 éves, nő.

Tisztelt Hölgyem!

A kanyarót, mint légúti betegséget egy vírus (Paramyxoviridae családból származó retrovírus) okozza. A leggyakoribb tünetek valóban az orrfolyás, láz, köhögés és vörös szem (kötőhártya-gyulladás). Maga a betegség 4-5 napos lappangási idő után általános gyengeséggel kezdődik, melyet bágyadtság, fejfájás, láz kísér. Majd 4-5 nap után ezek a tünetek kifejezettebbé válnak, megjelenik a magas láz, erős, hurutos köhögés, illetve, ami a leginkább jellegzetes tünet a szájban és garatban megjelenő kiütések és a Koplik-folt. A Koplik-folt a szájnyálkahártyán megjelenő, sárgás-fehéres felrakódás a kisörlő fogak magasságában. Az első tünetek megjelenése után kb. 2 hét elteltével megjelennek a jellegzetes bőrkiütések is, melyek általában a fül mögött, halántéktájon kezdődnek és fokozatosan terjednek az arca, 2-3 nap után már az egész testet ellepik.

Mivel ön megkapta a kötelező védőoltásokat és Magyarországon 1969 óta kötelezően megkapja két részletben minden gyermek (15 hónaposan és 11 évesen), így nem gondolom, hogy Ön kanyarós lenne. Maga a védőoltás (ha mindkettőt megkapta) 99%-os védettséget ad a vírus ellen. Továbbá a tünetei sem jellemzőek a kanyaróra. Mivel influenzaszezon van, ezért úgy gondolom, hogy inkább ez okozhatja a panaszait, köztük a vörös szem, mint tünetet is.

Azt javaslom, hogy használjon láz-és fájdalomcsillapítót, köhögésre köptetőt, éjszakára köhögéscsillapítót, pihenjen sokat, ágynyugalom javasolt, fogyasszon bő folyadékot és használjon orrsprayt. 4-5 napon belül panaszai múlni fognak! Jobbulást kívánva, dr. P. D.

Így védekezz az influenza és szövődményei ellen!

Kedves Doktor! Aggódom, hogy én elkaphatom-e a kanyarót? A szüleim szerint megkaptam a védőoltásokat, de ennek ellenére félek, hogy elkapom. Hogyan lehet elkapni? Mik a szövődményei? Felvehetem-e a védőoltást?! Köszönöm válaszát, M.I., 25 éves, férfi.

Tisztelt Uram!

A kanyaró cseppfertőzéssel terjedő betegség és azoktól lehet elkapni, akik már fertőzöttek. Már egy tüsszentés vagy köhögés elegendő ahhoz, hogy elkapja a kanyarót. De mivel az Ön környezetében nagy valószínűséggel nincs kanyarós, hacsak nem járt Ukrajnában vagy Romániában, továbbá megkapta mind a két dózis védőoltást, így azt gondolom, hogy nincs miért aggódnia, nem fog kanyarós lenni!

A kérdését megválaszolva a kanyaró megbetegedés szövődményei lehetnek a tüdőgyulladás, agyvelő-és agyhártyagyulladás, illetve a Dawson-kór, mely egy idegrendszeri szövődmény.

A védőoltás ismételt beadására az Ön esetében nincs szükség! A 1969 előtt születőknek ajánlott beadni a védőoltást, hiszen ők nem kaptak vakcinát a kanyaró ellen és nem biztos, hogy mindenki átesett a betegségen. Üdvözlettel, dr. P. D.

Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Nem jártam az elmúlt fél évben sem Ukrajnában, sem Romániában. Megnyugtató, hogy védve vagyok ellene! Senkinek nem hiányzik egy agyvelő vagy agyhártyagyulladás és epilepsziás roham. Köszönöm és további szép estét kívánva M.I.

Összességében tehát elmondható, hogy a kanyaró elleni védőoltás 99%-os védettséget biztosít a betegség ellen! A hírek is arról szólnak, hogy a környező országokban, ahol nem kötelező a védőoltás sokan megbetegednek és sajnos van halálos szövődménye is. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy aki 1969 előtt született és mégsem esett át a betegségen, annak javasolt be adatni magának a védőoltást, pláne ha a környező országokba utazik!