„Az vagy, amit megeszel” – szól a mondás, és lényegében igaz is, hiszen étkezésünk nagy mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat. A különböző diétákról, élelmiszerekről már számtalan tanulmány született, melyek témájában igen gyakori a nagy mennyiségű húsfogyasztás és a húsmentes étkezés előnyeinek és hátrányainak vizsgálata.

Egy, a BMC Medicine folyóiratban nemrég megjelent tanulmány is a húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta, a kutatók pontosabban arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a húsfogyasztás és annak mértéke a daganatok kialakulásának kockázatát.

A tanulmány igen nagy vizsgálati csoport bevonásával zajlott: a kutatók a UK Biobank adatbázisban szereplő 472,377 főt követtek átlagosan 11.4 éven keresztül. A résztvevők 40-70 év közöttiek voltak, a bevonási diőszakban 2006-2010 között pedig egyik résztvevő esetén sem volt ismert daganatos megbetegedés.

A kutatók a húsfogyasztás szempontjából négy csoportot különítettek el. A húsfogyasztók csoportjába azon résztvevők kerültek, akik a hét több, mint 5 napján fogyasztanak húst, ide került a résztvevők 52,4%-a (274,571 fő). A kevés húst fogyasztók a hét kevesebb, mint öt napján fogyasztottak húst, a résztvevők 43,5%-a (205,385 fő) került ebbe a csoportba. A halevők csoportjába azon résztvevők kerültek, akik egyéb húst ugyan nem, de halat fogyasztottak, ők a vizsgált populáció 2,3%-át (10,696 fő) tették ki, míg a húst nem fogyasztó vegetariánusok és vegánok a résztvevők 1,8%-át (8,685 fő) tették ki.

A vizsgálat eredményei alapján azt találták a kutatók, hogy a vegán és vegetariánus csoportban 14%-kal alacsonyabb volt a daganatos betegségek megjelenése, mint a húsevők csoportjában, míg a halevők esetén 10%-kal alacsonyabb kockázatot, a kevés húst fogyasztók esetén pedig 2%-kal csökkent kockázatot figyeltek meg.

A vegetariánus, menopauzán átesett nők esetén 18%-kal alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint húsevő nők esetén, míg a halevő férfiaknak 20%-kal, a vegetariánus férfiaknak pedig 31%-kal figyeltek meg alacsonyabb kockázatot prosztata daganat kialakulására nézve. A kevés húst fogyasztók esetén 9%-kal figyeltek meg alacsonyabb kockázatot végbéldaganat kialakulására nézve, mint húsevőknél, ami egyezik korábbi kutatások eredményeivel.

Az eredmények értékelése, az ok-okozati összefüggések értékelése azonban nem annyira egyszerű. A daganatos betegségek gyakoribb megjelenésének hátterében állhat a húsevőknél megfigyelt magasabb BMI (testtömeg-index) is, amennyiben feltételezzük, hogy ez nem a diéta következménye. Megfigyelhető volt továbbá, hogy a vegetariánus és vegán csoportba tartozók lényegesen többet mozogtak, így az alacsonyabb daganatkockázat hátterében felmerülhet az életmód jótékony hatása is.

A kutatók mindemellett azt is megfigyelték, hogy a halevő és vegetariánus-vegán csoportba tartozók átlag életkora alacsonyabb volt, és kevesebb alkoholt fogyasztottak, valamint ritkább volt esetükben a dohányzás, mint a húsevő csoportban.

Összességében tehát elmondható, hogy a vizsgálat alapján javasolt a húsok, feldolgozott húskészítmények fogyasztásának mérséklése és inkább teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás beiktatásával a normál testsúly fenntartása, hogy minél inkább csökkenteni tudjuk a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-eating-less-meat-linked-to-a-lower-risk-of-cancer

Fotó: pixabay.com