A védőoltással erőteljesebb védettség alakítható ki szervezetben?

A COVID-19 járvány megfékezésének kulcsát jelentő COVID-19 vakcinák már nem csak a távoli jövőt jelentik, több gyártó vakcinája is az engedélyeztetés különböző fázisaiban van. A COVID-19 védőoltások beadása akár már ez év végén, jövő év elején megkezdődhet, már hazánkban is lehet regisztrálni a vakcina igénylésére.

Néhány kérdés azonban felmerülhet bennünk az oltóanyaggal kapcsolatban, többek között az, hogy van-e értelme beoltatnunk magunkat, ha már átestünk a koronavírus fertőzésen?

A rövid válasz az, hogy igen.

Ennek oka elsősorban az, hogy úgy tűnik, a COVID-19 fertőzés főleg tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel járó esetben nem alakít ki megfelelő hosszú távú védelmet a vírus ellen, de a súlyos, akár életveszélyes állapottal járó fertőzések után is kétséges a megfelelő védelem kialakulása. A koronavírusok ugyanis csak részleges, hibás immunválaszt eredményeznek, így hosszú távú védettség nem alakul ki velük szemben.

Gondoljunk csak a szezonális náthára, melyet sokszor különféle koronavírusok okoznak. Mivel immunrendszerünk egy viszonylag egyszerű módszert alkalmaz a vírus elleni védekezésre, ennek nyomán nem alakul ki hosszú távú védelem a kórokozó ellen, és akár 1-2 hónap elteltével ismételten kezdődhet a tüsszögés, orrfújás.

Míg tehát a természetes módon elszenvedett fertőzés esetén nem mindig alakul ki megfelelő hosszú távú védelem, a védőoltással ennél erőteljesebb védettség alakítható ki szervezetünkben. A COVID-19 vakcinák eddigi tudásunk szerint nem rendelkeznek súlyos mellékhatásokkal, tehát alkalmazásuk biztonságosnak tűnik, ezzel szemben azonban a vírusfertőzés által kialakítottnál hosszabbtávú és erőteljesebb védelmet biztosítanak a COVID-19 ellen.

Mivel azonban egyszerre nem lesz elegendő mennyiségű oltóanyag ahhoz, hogy a lakosság megfelelő hányada megkapja a vakcinát, mindenképpen előnyben kell részesíteni azokat, akik még nem estek át a fertőzésen, hiszen nekik még gyenge védelmük sincsen a vírus ellen, és utánuk következhet a fertőzésen átesettek oltása.

Függetlenül tehát attól, hogy átestünk-e már a COVID-19 fertőzésen, mindenki számára javasolt a COVID-19 vakcina igénylése, hiszen a lakosság megfelelő hányadának oltásával akadályozhatjuk meg legeredményesebben a COVID-19 járvány terjedését.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-12-covid-vaccine-2.html

Fotó: pixabay.com