A nyár közeledtével érkezik a strandszezon, hiszen a meleg időt legkönnyebben medencék, tavak, tengerek partján lehet elviselni. Azonban a COVID-19 járvány idején felmerül a kérdés: biztonságos-e a strandolás?

koronavírus strand strandolás

Fotó: pixabay.com

A legtöbb szakértő szerint megnyugodhatunk: biztonságosan csobbanhatunk a medencékben, természetes vizekben idén is.

A UCLA Epidemilógiai Intézetének vezetője, Prof. Karin B. Michels elmondása szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bárki ilyen formában fertőződött volna meg koronavírussal. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) honlapján is hasonló üzenet olvasható: nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 medencék, pezsgőfürdők, élményfürdők vagy vízi játékok vizén keresztül tudna fertőzést kialakítani emberekben.

Az uszodák és medencék vizének fertőtlenítésére használt klór elegendő a koronavírus elpusztításához, ezért ezeken a helyeken nem kell tartanunk a víz fertőződésétől.

A természetes vizek esetén más a helyzet, a COVID-19-hez hasonló koronavírusok bizonyítottan képesek túlélni bizonyos ideig ezekben a vizekben. Azonban fertőződéstől a természetes vizek esetén sem kell tartani.

Egyrészt, kültéren a szabad levegőáramlás miatt eleve csökken a fertőzésveszély, másrészt, nagyobb víztömegekben a hígulás mértéke olyan nagy, hogy az egész tavat ki kellene innunk ahhoz, hogy fertőzés kialakításához elegendő mennyiségű vírus kerüljön a szervezetünkbe.

A vízzel történő fertőzéstől elsősorban olyan kórokozók esetén kell tartani, melyek széklet útján is terjednek. A koronavírus fertőzés terjedésének elsődleges módja továbbra is cseppfertőzés, a fertőzött egyén légútjából származó vírus belégzése.

A koronavírus terjedésének egy másik módja a fertőzött felületek érintésén keresztül történik. Így a szakemberek a strandolás során elsősorban nem a fürdőzés, hanem a parton, öltözőben tartózkodás során intenek minket óvatosságra.

Mint ahogy minden közösségi helyen, a strandokon is kifejezetten fontos lesz, hogy tartsuk egymástól a megfelelő távolságot, és odafigyeljünk arra, hogy a közösen használt felületek, például öltözőszekrények, padok, napozóágyak érintése után mossunk kezet!

Míg tehát nincs arra bizonyíték, hogy a mesterséges vagy természetes vizekben való fürdés során fertőződhetünk a koronavírussal, a nyár és a strandszezon bekövetkeztével sem szabad megfeledkeznünk az egymásra való odafigyelésre, a megfelelő távolság, valamint a higiénés ajánlások betartására.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-safe-pool-lake-ocean-coronavirus.html