Hatalmas előrelépés a kórokozók elleni harcban

Génmódosított vírusokkal a baktériumok ellen

A multirezisztens kórokozók, vagyis azok a baktériumok, melyeket antibiotikumok használatával nem sikerül elpusztítani, jelentős egészségügyi problémát jelentenek manapság. Éppen ezért hatalmas jelentőséggel bír az az eredmény, melyet Graham Hatfull és munkatársai közöltek a Nature Medicine folyóiratban az elmúlt napokban: genetikailag módosított bakteriofágok (csak baktériumokat támadó vírusok) használatával sikerült meggyógyítani egy multirezisztens baktérium okozta súlyos fertőzésben szenvedő lányt.

Fotó: Pixabay.com

Egy londoni mikrobiológus, James Soothill kereste fel Graham Hatfullt, a Pittsburgi Egyetem mikrobiológusát 2017 októberében, két cisztás fibrózisban szenvedő tinédzser esete miatt. A cisztás fibrózis egy genetikai betegség, melynek következtében a tüdőben sűrű nyák keletkezik, melyet a beteg csak nehezen, vagy egyáltalán nem tud felköhögni, így végül légzési elégtelenséghez vezet. A két fiatal, egy fiú és egy lány, a betegség miatt tüdőátültetésen esett át, azonban a műtét után mindketten súlyos fertőzésnek estek áldozatul. A fertőzéseket okozó multirezisztens kórokozók ellen az antibiotikumok hatástalanok voltak, így a fiatalok életének megmentése érdekében kereste fel a mikrobiológus Hatfullt, akinek kb. 15,000 fajta bakteriofágból álló gyűjteménye van pittsburgi laboratóriumában.

A kutatók ezután összesen négy olyan bakteriofágot azonosítottak, mely szóba jöhet a fiatalok fertőzésének legyőzéséhez. Egy bakteriofág volt, mely potenciálisan hatásos lehetett a fiú fertőzését okozó baktérium ellen, azonban számára már túl későn érkezett a segítség. Hatfull és munkatársai a lány fertőzését okozó Mycobacterium abscessus ellen azonban három, potenciálisan hatásos bakteriofág törzset azonosítottak: Muddy, ZoeJ, és BPs. A bakteriofág törzsek közül kettőt genetikailag módosítottak, hogy hatásosabban tudják támadni, és elpusztítani célpontjukat.

A bakteriofágokkal már az 1900-as évek eleje óta kísérleteznek, azonban mindeddig nem sikerült eredményesen alkalmazni őket baktériumok ellen emberi szervezetben. 2018 júniusára azonban a fertőzésben szenvedő lány megkapta a három bakteriofágból álló koktélt, melynek hatására tünetei enyhülni kezdtek, és a többszörös szervleállás határáról a gyógyulás útjára lépett. Bár a felépülése még nem teljes, a fertőzés olyan mértékben visszaszorult, hogy a tinédzser elkezdhetett ismét korának megfelelő, hétköznapi tevékenységeket folytatni.

Bár ez az eredmény hatalmas előrelépést jelenthet az antibiotikus terápia jövőjére nézve, azonban fontos kiemelni, hogy a használt bakteriofágok csak a lány szervezetében megtalálható baktériumtörzs ellen hatásosak, egyéb baktériumok ellen nem. A jelenleg használt antibiotikumokkal ellentétben tehát a bakteriofágokkal végzett terápia személyre szabott, így egyelőre jelentősen nagyobb költségekkel is járna. Jelenleg továbbá ez az egyetlen dokumentált eset, amikor emberi szervezeten belül sikerült a bakteriofágokat baktériumok okozta fertőzésben eredményesen alkalmazni, így még rengeteg kutatás, és hosszú évtizedek állhatnak előttünk addig, amig a fágokkal végzett terápia az antibiotikumok alternatívájává válhat.

Forrás: https://www.wired.com/story/genetically-tweaked-viruses-just-saved-a-very-sick-teen/

0 Tovább

Veszélyes lehet az indokolatlan antibiotikum-szedés!

Megfázás, hasmenés, csípő vizelet, kullancscsípés és még sorolhatnánk, hogy az orvos-beteg találkozás során mely kórképek esetén kerül azonnal felírásra antibiotikum. Nem is minden esetben az orvos szakmai döntése alapján történik az antibiotikum receptre történő felírása, egyre inkább az a jellemző, hogy az internetről „informált” beteg egyenesen azzal állít be a rendelőbe vagy az ambulanciára, hogy: „Én csak azért jöttem, hogy antibiotikumot írjon fel”. Ezzel kapcsolatos esetemet mutatom be, amely az egyik ügyeletem kapcsán történt meg és a betegellátás végén a páciens is megvilágosodott.

Antibiotikum

Fotó: Pixabay.com

Januárt írunk, hideg téli, hétvégi nap volt. Tombolt az influenza járvány. Visszanézve az előző napi betegforgalmat az ominózus napon is kb. 80 betegre lehetett számítani. Jöttek is a betegek, szinte mindenki influenzaszerű tünetekkel érkezett. A délután folyamán egy középkorú nőbeteg is megérkezett az ügyeletre. Az alábbi prábeszéd zajlott:

- Mi a panasz?

A beteg válaszolta:

- Én csak azért jöttem, hogy írja fel a Dalacin nevezetű gyógyszert.

Kérdeztem tőle, hogy:

- Miért van szüksége a Dalacinra?

A beteg válaszolta:

- Mert az olvastam az interneten, hogy a köhögésre és náthára ezt gyógyszert kell felírni. Hiába mondtam a háziorvosomnak, hogy írja fel, ő ezt nem volt hajlandó megtenni, ezért jöttem el ide, hogy itt majd felírják.

Én válaszoltam:

- A háziorvos kolléga nagyon jól tette, hogy nem írta fel ezt a készítményt, mivel ez a gyógyszer egy antibiotikum és légúti fertőzéses panaszokra nem ezt kell alkalmazni.

Ezt követően megkaptam a betegtől az ilyenkor szokásos feljelentéssel való fenyegetőzést és még pár cifrább dolgot. Ezután megkértem a beteget, hogy legalább hagy vizsgáljam meg és akkor eldöntjük, hogy szükséges-e az az antibiotikum.

Mondanom sem kell, a beteg panaszai és a fizikális vizsgálat során talált eltérések egyértelműen vírusos eredetű légúti fertőzést valószínűsítettek (magas láz, izomfájdalom, orrfolyás, szárazköhögés). Így antibiotikum adására egyenlőre nem volt szükség, de antivirális (vírus ellenes) gyógyszer felírása szóba jött. Hosszas beszélgetés és részletes kétoldalú felvilágosítás után a történet ott ért véget, hogy az antivirális készítményt az „informált” beteg elfogadta és az antibiotikum felírásától és szedésétől eltekintett.

Az antibiotikumok köztudottan a leghalálosabb fegyvereink a baktériumok ellen, de nem az egyetlen gyógymódja és kezelési lehetősége a különböző fertőzéses eredetű kórképeknek. Ha náthásak vagyunk, vagy hasmenésünk van, esetleg a piros csík szalad felfelé a karunkon nem biztos, hogy a legjobb választás, ha antibiotikummal kezeljük ezen kórképeket.

Nagyon leegyszerűsítve vannak olyan fertőzéses eredetű kórképek, melyeket vírusok okoznak és vannak olyan betegségek, melyeket baktériumok. Az orvos a tünetek, panaszok alapján eldönti, hogy mely kórokozó a legvalószínűbb, mely a panaszokat okozhatja.

Ha indokolatlanul antibiotikummal kezelünk minden fertőzéses eredetű kórképet, azzal nem hogy segítünk, sőt épp, hogy ártunk. Minden antibiotikumos kezelés során olyan „jó baktériumokat” is megölünk, amelyek velünk fejlődtek és például a bélflóra részét képezik.

Ha ezeket a jó baktériumokat is kiírtjuk, akkor hasmenés, hasi fájdalom és puffadásérzet is jelentkezhet, továbbá az indokolatlan antibiotikum használattal nem gyorsítjuk meg a felépülésünket épphogy késleltetjük. Ezenkívül még számos szövődmény kialakulhat az indokolatlan gyógyszerhasználattal kapcsolatban.

Az indokolatlan antibiotikum használatnak van még egy globális szövődménye is, méghozzá az antibiotikum rezisztencia kialakulása. Ez azt jelenti, hogy ha helytelenül vagy indokolatlanul szedjük az antibiotikumokat, akkor egy idő után az adott baktérium faj már alkalmazkodik az antibiotikumhoz és ellenáll a gyógyszernek. Tehát az adott baktérium rezisztenssé válik az antibiotikumra. Ez akkor okoz gondot, hogy ha egy baktérium már multirezisztens, tehát több antibiotikumra is ellenállóvá válik, így csak jóval drágább és veszélyesebb antibiotikummal lehet csak elpusztítani.

Tanács: korábbról megmaradt antibiotikumot ne szedjünk be! Lázas megbetegedés esetén minél hamarabb forduljunk orvoshoz, aki majd eldönti a panaszok és tünetek alapján, hogy szükséges-e az antibiotikum szedése vagy sem.

0 Tovább

ONLINE ORVOSI TANÁCSADÁS

Mi a panasz?

blogavatar

Orvosi blog, mely Önnek szól! A szakmailag hiteles tartalmakat mindenki számára közérthető formában jelenítjük meg. Naponta frissülő tartalmainkkal az Ön egészségét, egészségértését szolgájuk! Blogunkat használja egészséggel! :)

Weboldal

Címkefelhő

napi egészségtipp (5)sbo (3)sürgősségi (3) (2)védőoltás (2)allergia (2)orvos (2)akut alapellátási egység (2)mozgás (2)Szárazszem (1)folyadékbevitel (1)folyadék (1)víz (1)Calcium (1)Kálcium (1)Miért horkolunk? (1)depresszió (1)magnézium (1)Szemviszketés (1)Antibiotikum (1)Csuklás (1)Laborvizsgálat (1)Magas vérnyomás (1)Szúr az oldalunk futás közben (1)glutén érzékenység (1)ételek és gyógyszerek kölcsönhatása (1)Szegénység (1)Tejallergia (1)laktózérzékenység (1)Cukorfogyasztás (1)magas vérnyomás (1)árpa a szemen (1)Húsvéti reggeli (1)Fronthíradó (1)Egészségügyi hírek (1)Kávé fogyasztás (1)Édesítőszerek vs. cukor (1)Szívinfarktus (1)Koleszterin (1)Karikás szem (1)Alvás (1)Napszúrás (1)Hőguta (1)Lyme-kór (1)Kánikula (1)Szúnyogcsípés (1)Gyermekkori elhízás (1)Stressz (1)Stroke (1)Bakteriofág (1)Daenerys (1)zuhanyzás hányszor? (1)Orvosmeteorológia (1)antibiotikum (1)vírus (1)Mirelit kaják (1)Elhízás (1)Energetizáló tippek (1)Nátrium-glutamát (1)Emlékezet (1)méhcsípés (1)orvosvalaszol (1)influenza (1)HPV (1)szja adókedvezmény (1)beteg adókedvezmény (1)magánellátás (1)méhnyakrák (1)köhögés (1)kanyaró (1)mellfájdalom (1)kimerültség (1)fáradtság (1)köhögéscsillapítás (1)vállalkozó orvosok (1)orvoslicit (1)szakellátás (1)szakrendelő (1)alapellátás (1)háziorvos (1)sürgősségi betegellátás (1)szakvizsga (1)orvosi tippek karácsonyra (1)orvoshiány (1)triázs (1)hogyan kerüljük el az orvost (1)házi patika (1)rák ellenszere (1)hosszú élet titka (1)meddőség (1)Puffadás (1)vitaminok (1)fájdalmas vizelés (1)vizelet csíp (1)hasi görcs (1)teltségérzet (1)pollen (1)korpás haj (1)korpásodás (1)orvosi ügyelet (1)terhes vitamin (1)magzatvédő vitamin (1)szűrővizsgálat (1)szűrővizsgálat férfiaknál (1)mellrák (1)fél egészség (1)lustaság (1)prosztatarák (1)vesekő (1)Magnézium (1)az orvos válaszol (1)hajhullás (1)pihentető alvás (1)parlagfű (1)

Feedek