Manapság szinte mindenki átesik az élete során legalább egyszer a vérvételen, hiszen legyen szó akár munkaalkalmassági vizsgálatról, egy évente elvégzendő rutin laborról vagy bizonyos betegségek diagnosztikájáról, időnként szükség van laborvizsgálatra. Vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartani a vérvétel előtt és alatt ahhoz, hogy valós laboreredményt kapjunk. Nézzük meg ezeket!

Fotó: Pixabay.com

Sokan tévednek, ha úgy gondolják, hogy egy vérvételre nem kell felkészülni. Sokszor hallom a betegektől, hogy munka előtt vagy ne adj Isten ebédszünet közben gyorsan beugrik majd a laborba, oszt jó napot! Ez nem így működik, hiszen ha a vérvétel előtt nem tartunk be bizonyos szabályokat akkor bizony a laborleleten megjelenő csillagok sok álmatlan éjszakát tudnak okozni, pedig nem arról van szó, hogy temetnünk kellene magunkat, csupán nem tartottuk be az alapvető szabályokat a laborvizsgálat előtt.

A vérvétel előtt legalább 12 órával semmit ne fogyasszunk. Nem elég az, ha éhgyomorra megyünk vérvételre, mert sokan ezt is félre értelmezhetik. Vizet lehet inni, de semmi egyéb más étel vagy ital bevitele nem ajánlott, mivel ez a vércukor és vérzsírszintet befolyásolhatja és tévesen akár cukorbetegnek is titulálhatnak minket. A vizsgálat napját megelőző nap kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételek fogyasztását is! De tartósan ne éheztessük magunkat, mert például Gilbert kórnál a tartós éhezés emeli a májfunkciós értékeket, ezáltal tévesen valami komolyabb betegség gyanúja merülhet fel.

Akik rendszeresen sportolnak, azok a vérvétel előtti nap már ne tegyék azt. A megerőltetett izmokból olyan anyagok szabadulhatnak fel, amik negatívan befolyásolhatják a labor eredményt. Ez vonatkozik azokra is, akik netán biciklivel érkeznek a vérvételre. Biciklizés közben jól leizzadunk és megerőltetjük az izmainkat, és ez mind-mind kedvezőtlenül befolyásolja a labor eredményünket. Érdemes ilyenkor kerülni a biciklizést és inkább tömegközlekedési eszközt vegyünk igénybe.

A táplálékkiegészítőket, vitaminokat hagyjuk el és tájékoztassuk a kezelőorvosunkat az egyéb szedett gyógyszereinkről, különös tekintettel a véralvadásgátlókra!

Az élvezeti cikkek, úgy mint a dohányzás és kávé fogyasztását mellőzni szükséges, hiszen ezek is kedvezőtlenül befolyásolják a labor eredményeket.

Vérvétel előtt és közben ne stresszeljünk, ne izguljunk, mert bizonyos hormonvizsgálatok eredményeit befolyásolhatja az ilyenkor felszabaduló adrenalin, kortizol is.

Ha az ájulásra, rosszullétre hajlamosabbak vagyunk, érdemes megkérni a vizsgálatot végző szakembert, hogy fektessék le és úgy vegyék le a vért, ezáltal elkerülhetők az ájulásból eredő esetleges sérülések is.

Az elkövetkező hetekben rendszeresen posztolunk majd laboreredménnyel kapcsolatos cikkeket, melyből megtudhatják majd, hogy mire utalnak az egyes laboratóriumi vizsgálatok.