Egyik olvasónk kérdezte:

Tisztelt Doktor Úr!

20 éves nő vagyok és 1 éve folyamatosan hullik a hajam. Fésülködésnél, hajmosás után csomókban hullik a hajam. Nincsen ismert betegségem, nem szedek gyógyszert. Mitől hullik ennyire a hajam és kérem adjon valami tanácsot ennek megszüntetésére. 

hajhullás az orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem!

Sokan megkeresnek hasonló problémával és tudom nagyon jól, hogy komoly esztétikai problémát jelent azok számára, akiknek csomókban hullik a hajuk. Megnyugtatásképpen el kell, hogy mondjam, naponta 60-100 hajszál kihullása nem jelent betegséget, természetesnek tekinthető. Ha ennél jóval több haja kihullik (értelemszerűen nem várható el, hogy számolgassa mindennap a hajszálait, hogy eléri-e a bűvös napi 100-at a kihullott hajszál mennyisége), de ha zavarja, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert a hajhullás különböző betegségek tünetei is lehetnek.

Egyrészt okozhat hajhullást a pajzsmirigy betegség. Ha a hajhullás mellé súlynövekedés, koncentrálási zavar, fáradékonyság társul, akkor ezen tünetek megléte esetén nem kizárható a túl alacsony pajzsmirigy hormonszint, ezért mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonszint vizsgálata (TSH), háziorvos segíthet. De előfordulhat, hogy a hajhullást a túl magas pajzsmirigy hormonszint okozza, a fenti vizsgálattal ez is kiderülhet. Mindkét vizsgálat elvégzése egy vérvételből megtörténik, kérje háziorvosa segítségét.

Nőgyógyászati panaszok sem kizárhatóak a hajhullás okaként. Ha rendszertelen a menstruációja vagy úgy érzi, hogy odalent valami nincs rendben, akkor keresse fel nőgyógyászát és vizsgáltassa ki magát.

A vashiány is okozhat hajhullást. A vashiány következtében vérszegénység alakul ki (kevesebb lesz a vörösvértest mennyisége a vérben). A vérszegénység miatt kevesebb oxigén és tápanyag szállítódik a hajhagymákhoz így azok elpusztulnak. Ha fáradékonyság, kimerültség, sápadtság társul a hajhulláshoz, mindenképpen keresse fel háziorvosát az esetleges vérszegénység kivizsgálása céljából.

Lehet genetikai eredetű a hajhullás, ez az androgén alopécia. Ilyenkor a hajhullásunk miatt a felmenőinket kell okolni, hiszen tőlük örököltük génjeinket.  Az androgén alopéciát jelen tudásunk szerint gyógyítani nem lehet, de különböző készítményekkel a hajhullás mértéke csökkenthető.

Okozhatja a hajhullást különböző gyógyszerek szedése (bár tudom, hogy azt írta nem szed semmilyen gyógyszert), úgy mint a béta-blokkolók, antidepresszánsok, nem szteroid fájdalomcsillapítók. És gondolni kell a kemoterápiás gyógyszerekre is, mert sokan nem tudják, hogy ezen gyógyszerek mellékhatása a hajhullás. Érdemes ilyenkor kezelőorvosa tanácsát kikérni, hogy melyik gyógyszer okozhatja a hajhullást és annak cseréje megoldható-e.

Gyulladásos folyamatok is lehetnek a hajhullás okai. A fog vagy mandulagyulladás, fogíny gyulladás, krónikus arcüreggyulladás és sok egyéb más, a szervezetben megtalálható gyulladás okozhat hajhullást. A gyulladásos gócok ma már könnyen kivizsgálhatóak, kérje háziorvosa segítségét.

Vitamin-és ásványi anyag hiány vagy akár egy intenzív fogyókúra is állhat a hajhullás hátterében.

A fejbőr megbetegedései sokszor hajhullást eredményeznek. Érdemes ilyenkor bőrgyógyászt felkeresni, aki megvizsgálja és különböző vizsgálatokkal, készítményekkel megszüntetheti a fejbőr betegségeit következményesen a hajhullást.

Ha nem jól ápoljuk hajunkat, akkor ki is hullhat. A rossz minőségű fésű, hajkefe, hajvasalás, a különböző hajfestékek mind-mind roncsolják a hajszálakat. Egy idő után a hajszál már nem bírja és a hajhagyma elpusztul. Ajánlatos jó minőségű hajápolási termékeket vásárolni.

Végül, de nem utolsó sorban a stressz is hajhullást okozhat. Minden esetben, ha nagyfokú stressz ér bennünket, megfigyelhető, hogy 1-2 hét múlva elkezd hullani a hajunk. Érdemes minél hamarabb kezelni a stresszhelyzetünket és megoldani a problémákat, mert a végén a problémáktól még a hajunk is kihullhat!

Tehát összességében azt gondolom, hogy ne vegye fél vállról a problémát és keressen fel egy szakembert, akinek a segítségével megoldható a hajhullás problematikája.

Hajhullás esetén milyen vizsgálatok szükségesek?

  • Laborvizsgálat elvégzése, benne: ionok, májfunkció, vesefunkció, CRP, vérkép, vas, transzferrin szaturáció, TSH, FT3, FT4.
  • Nőgyógyászati szakvizsgálat.
  • Bőrgyógyászhoz is el kell menni.
  • Nézzük meg gyógyszereinket, hogy okoznak-e hajhullást?!
  • Gondoljunk a vitamin-és ásványi anyag hiányra is!
  • Stressz egy fontos tényező a hajhullásban.
  • Nézzük meg hajápolási eszközeinket is.

Jobbulást kívánva, dr. Pukoli Dániel.

Itt lehet kérdezni az orvostól!

hajhullás az orvos válaszol