Védd meg gyermeked és saját magad a méhnyakrák ellen!

Minden orvos és beteg álma, hogy legyen egy gyógyszer vagy védőoltás, amely megelőzi a rákot. Ez ma már lehetséges, hiszen létezik a HPV elleni vakcina, mellyel a méhnyakrák kialakulását meg lehet előzni! Ráadásul a serdülőkorú lány gyermekeknek ingyenesen kérhető. Sőt, hamarosan a fiúknak is elérhetővé válik az oltás, ezáltal még inkább alacsonyabb lesz a méhnyakrák előfordulása hazánkban.

Fotő: designed by Pixabay.com

A HPV (humán papillóma vírus) az egyik legelterjedtebb szexuálisan terjedő vírus, a méhnyakrák kórokozója, amely a második leggyakoribb rosszindulatú daganat és a harmadik helyen áll a nők daganatos halálozásában a világon. Magyarországon évente több mint 1000 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal. Ez ijesztő szám, pláne akkor, ha tudjuk, hogy megelőzhető a betegség védőoltással és nem kellene nőnek meghalnia.

A méhnyakrák szűrés fontossága

A méhnyakrák egy alattomos betegség, mert a kezdeti tünetek nagyon szegényesek. Akár 15 év is eltelhet a daganat kialakulásáig, míg jelentkeznek a tünetek. Ezért nagyon fontos, hogy a 25-65 év közötti nők rendszeresen elmenjenek méhnyakrák szűrésre. A rendszeresség azt jelenti, hogy évente el kellene menni a nőgyógyászhoz, aki egy pár perces, fájdalmatlan procedúra után leveszi a kenetet, majd 1-2 héten belül meg is érkezik az eredmény. Azért kiemelten fontos, hogy a nők járjanak el szűrésre, mert a korai stádiumú méhnyakrák gyógyítására több lehetőség is kínálkozik. De a betegség megelőzhető védőoltással!

A HPV elleni védőoltás fontossága

Magyarországon 2014 szeptemberétől elérhető a 7. osztályos lánygyermekeknek a védőoltás. A vakcinát a szexuális aktivitás megkezdése előtt kapják meg a 12. életévüket betöltött lányok. Azért fontos, hogy már ekkor megkapják, mert a HPV vírus szexuális úton terjed. Az egészségügyért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy kiterjesztenék a védőoltást a fiú gyermekeknek is.

Miért kell a fiúknak is beadni a védőoltást, ha náluk nem alakulhat ki méhnyakrák?

Valóban nem alakulhat ki méhnyakrák a fiúknál, hiszen nincs is ilyen szervük. Mivel a HPV szexuális úton terjed, ezért a lányok jobb esetben csak a fiúktól kaphatják el a vírust. Ha a fiúk is megkapják a vakcinát, akkor nem lesznek fertőzöttek, ezáltal nem tudják megfertőzni a lányokat. Szóval a férfiak immunizálása közvetett védelmet nyújt a velük kapcsolatba kerülő nők számára is. Ilyen egyszerű!

Ami még ráadás, hogy a szájüregi-és garatrákok gyakrabban fordulnak elő a férfiaknál. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a szájüregi-és garatrákkal küzdő betegek nagy része HPV-vel volt fertőzött. Ilyenkor egy másodpercre el lehet gondolkodni azon, hogy hogyan is került oda a HPV, amikor alapvetően szexuális úton terjed! A lényeg, hogy a HPV védőoltással a fiúk és lányok is csak jól járnak, hiszen nem fogják egymást felülfertőzni, továbbá a szájüregi-és garatrákok kockázata is csökken.

De nem csak a tizenéveseké a világ!

A korábban HPV-fertőzést átvészelt nőknél is van értelme a HPV elleni oltásnak. Különböző klinikai vizsgálatok eredményei alapján, amit a 26 év feletti nőkön végzetek a daganatkeltő HPV-fertőzés elleni védőoltás ebben a korosztályban is nagy fokban hatékony volt és biztonságos. Az átfogó nemzetközi tanulmányok eredményei szerint az oltás hatékonysága a 25-45 év közötti életkorban beadva alacsonyabb, de nem értelmetlen!

Tehát későbbi életkorban is van értelme beadatni a védőoltást!

Van-e veszélye az oltásnak? Vannak-e szövődmények?

Maga az oltás veszélytelen. Nincs adat arról, hogy bármilyen különös mellékhatás vagy szövődmény lépett volna fel az oltás után.

Egyetlen veszély van, mégpedig, ha az oltás után nem mennek a nők rendszeres nőgyógyászati kontroll vizsgálata. Tehát attól, hogy még valaki megkapta az oltást még nem azt jelenti, hogy 100 százalékosan védett! A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a HPV elleni vakcina több, mint 93%-os összhatékonyságú védelmet biztosít a méhnyakrák ellen azoknak a lányoknál, akik korábban nem voltak fertőzöttek. Ezért a HPV elleni védőoltás után is rendszeresen el kell menni a nőgyógyászhoz, kontroll vizsgálat céljából!

A végére csak annyit kérnék, hogy a HPV elleni védőoltással Védd meg gyermeked és saját magad a méhnyakrák ellen, hiszen nem minden ráktípusnál van lehetőségünk megelőzni a betegséget, szerencsére a méhnyakráknál igen!

Források:

  • Hiteles egészségügyi weboldalak
  • Cochrane adatbázis
  • saját kútfő