Orvosmeteorológia: kettősfronti hatás terheli ma szervezetünket

Fájdalomcsillapítót és esernyőt vigyünk ma magunkkal.

A mai napon erősen felhős vagy borult lesz az ég és többfelé számíthatunk esőre. A kettősfronti hatás miatt az arra érzékenyeknél fejfájásos panaszok jelentkezhetnek, valamint vérnyomás ingadozásra is számíthat. A fejfájás mellett alvászavar és ingerlékenység alakulhat ki, mely miatt a szokásosnál fáradtabbnak, álmosabbnak érezhetjük magunkat.

Orvosmeteorológia Fronthíradó

Fotó: Pixabay.com

A borús idő a hangulatunkat is negatívan befolyásolja majd. Az átlagosnál hidegebb, esősebb időjárás miatt kedvetlenebbek lehetünk és ez a lehangoltság nemcsak a frontérzékenyekre lesz jellemző. Az asztmásoknak és allergiásoknak jó hír viszont, hogy a szálló por és a pollen koncentrációja országszerte alacsony marad, így a légúti panaszok kevésbé jelentkeznek majd.

Vezető tünetek: Fejfájás, vérnyomás ingadozás, ingerlékenység, lehangoltság.

Javaslat a mai napra: Fejfájás esetén fájdalomcsillapító bevétele javasolt és ha álmosnak, fáradtnak érzi magát, a legjobb ha egy fél órára is, de lepihen. Érdemes pár órát a szabad levegőn tölteni, az oxigéndús levegő és a testmozgás felélénkíti a szervezetünket. A fűszeres és zsíros ételek fogyasztását kerülni kell, mert megterhelheti emésztőrendszerünket. Inkább egyen naponta többször, de keveset és a könnyen emészthető ételeket részesítsük előnyben.

1 Tovább

Mik okozhatnak puffadást és teltségérzetet?

A puffadás a harmadik leggyakoribb hasi panasz, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak. Általában emésztési zavarok állnak a háttérben, de egyéb tényezők, betegségek is okozhatnak puffadást.

Designed by Pixabay.com


Mik okozhatnak puffadást?

Hasfeszülés, gyomorkorgás, teltségérzet, étvágytalanság, bélgázosság, hasi fájdalom.  Ezek a puffadás leggyakoribb tünetei, melynek okai lehetnek egyrészt életmódbeli sajátosságok, másrészt betegségek, valamint az egyéb tényezők sem elhanyagolhatóak.  

Életmódbeli tényezők, melyek puffadást okozhatnak:

Túlzott mennyiségű levegőt nyelünk le (aerofágia). Evés, ivás és beszéd közben levegőt is nyelünk. Ha sok levegőt nyelünk le akkor puffadást okozhat, mely böfögéssel és bélgáz formájában tud csak kiürülni. A fokozott levegőnyelés akkor fordul elő, ha kapkodunk evés közben vagy rendszertelenül étkezünk. Sőt, a rágózás során is nagy mennyiségű levegőt nyelünk. 

Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nagy mértékben megnöveli a puffadást és teltségérzetünket. Szív és máj probléma esetén mindinkább fokozódik a puffadás, mivel kevésbé tud kiürülni a tüdőn keresztül a szénsavas üdítőitalokkal bevitt szén-dioxid. Aki szív vagy máj problémával küzd az különösen figyeljen oda a szénsavas üdítőitalok fogyasztására. 

Emészthetetlen, puffasztó hatású ételek fogyasztása is puffadást okoz. Ilyen étel például egyes zöldségfélék, zab, kukorica, tejtermékek, egyes gyümölcsök. A puffasztó hatású ételek fogyasztása során emészthetetlen rostok, anyagok kerülnek a bélbe és ezeket a baktériumok bontják le. A lebontás során pedig gáz képződik, mely leggyakrabban a végbélnyíláson keresztül távozik a bélrendszerből, időnként jellegzetes hang kíséretében. 

Milyen betegségek okozhatnak puffadást?

Leggyakrabban felszívódási zavarok okozhatnak puffadást, úgy mint a laktózintolerancia, glutén vagy lisztérzékenység. 

Az irritábilis bélszindróma (IBS) egyik legjellemzőbb tünete is a puffadás. Az IBS-nek a kiváltó okát nem ismerik, egyes közlemények a stresszes életmódot tartják az IBS okának. Az IBS tünetei a puffadás, görcsös hasi panaszok, gyakori hasmenés és székrekedés.

Hasnyálmirigy problémák is puffadást okozhatnak. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek segítik a tápanyagok lebontását. Hasnyálmirigy betegségek esetén a hasnyálmirigy nem tud elegendő emésztőenzimet termelni, így az emésztés is károsodik, ezáltal bélgázok képződhetnek.

Egyéb tényezők, melyek puffadást okozhatnak: 

Antibiotikum kezelést követően is puffadás alakulhat ki, sőt egyes vérnyomáscsökkentők, hasmenés elleni készítmények és cukorbetegségre szedett antidiabetikus gyógyszerek is okozhatnak puffadást. 

Amennyiben nagyon zavarja a puffadás és rendszeresen teltségérzete van, mely zavarja Önt, mindenképpen indokolt a kivizsgálás, melyet legtöbbször gasztroenterológus végez.

0 Tovább

Mitől hullik a hajunk? Az orvos válaszol

Egyik olvasónk kérdezte:

Tisztelt Doktor Úr!

20 éves nő vagyok és 1 éve folyamatosan hullik a hajam. Fésülködésnél, hajmosás után csomókban hullik a hajam. Nincsen ismert betegségem, nem szedek gyógyszert. Mitől hullik ennyire a hajam és kérem adjon valami tanácsot ennek megszüntetésére. 

hajhullás az orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem!

Sokan megkeresnek hasonló problémával és tudom nagyon jól, hogy komoly esztétikai problémát jelent azok számára, akiknek csomókban hullik a hajuk. Megnyugtatásképpen el kell, hogy mondjam, naponta 60-100 hajszál kihullása nem jelent betegséget, természetesnek tekinthető. Ha ennél jóval több haja kihullik (értelemszerűen nem várható el, hogy számolgassa mindennap a hajszálait, hogy eléri-e a bűvös napi 100-at a kihullott hajszál mennyisége), de ha zavarja, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert a hajhullás különböző betegségek tünetei is lehetnek.

Egyrészt okozhat hajhullást a pajzsmirigy betegség. Ha a hajhullás mellé súlynövekedés, koncentrálási zavar, fáradékonyság társul, akkor ezen tünetek megléte esetén nem kizárható a túl alacsony pajzsmirigy hormonszint, ezért mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonszint vizsgálata (TSH), háziorvos segíthet. De előfordulhat, hogy a hajhullást a túl magas pajzsmirigy hormonszint okozza, a fenti vizsgálattal ez is kiderülhet. Mindkét vizsgálat elvégzése egy vérvételből megtörténik, kérje háziorvosa segítségét.

Nőgyógyászati panaszok sem kizárhatóak a hajhullás okaként. Ha rendszertelen a menstruációja vagy úgy érzi, hogy odalent valami nincs rendben, akkor keresse fel nőgyógyászát és vizsgáltassa ki magát.

A vashiány is okozhat hajhullást. A vashiány következtében vérszegénység alakul ki (kevesebb lesz a vörösvértest mennyisége a vérben). A vérszegénység miatt kevesebb oxigén és tápanyag szállítódik a hajhagymákhoz így azok elpusztulnak. Ha fáradékonyság, kimerültség, sápadtság társul a hajhulláshoz, mindenképpen keresse fel háziorvosát az esetleges vérszegénység kivizsgálása céljából.

Lehet genetikai eredetű a hajhullás, ez az androgén alopécia. Ilyenkor a hajhullásunk miatt a felmenőinket kell okolni, hiszen tőlük örököltük génjeinket.  Az androgén alopéciát jelen tudásunk szerint gyógyítani nem lehet, de különböző készítményekkel a hajhullás mértéke csökkenthető.

Okozhatja a hajhullást különböző gyógyszerek szedése (bár tudom, hogy azt írta nem szed semmilyen gyógyszert), úgy mint a béta-blokkolók, antidepresszánsok, nem szteroid fájdalomcsillapítók. És gondolni kell a kemoterápiás gyógyszerekre is, mert sokan nem tudják, hogy ezen gyógyszerek mellékhatása a hajhullás. Érdemes ilyenkor kezelőorvosa tanácsát kikérni, hogy melyik gyógyszer okozhatja a hajhullást és annak cseréje megoldható-e.

Gyulladásos folyamatok is lehetnek a hajhullás okai. A fog vagy mandulagyulladás, fogíny gyulladás, krónikus arcüreggyulladás és sok egyéb más, a szervezetben megtalálható gyulladás okozhat hajhullást. A gyulladásos gócok ma már könnyen kivizsgálhatóak, kérje háziorvosa segítségét.

Vitamin-és ásványi anyag hiány vagy akár egy intenzív fogyókúra is állhat a hajhullás hátterében.

A fejbőr megbetegedései sokszor hajhullást eredményeznek. Érdemes ilyenkor bőrgyógyászt felkeresni, aki megvizsgálja és különböző vizsgálatokkal, készítményekkel megszüntetheti a fejbőr betegségeit következményesen a hajhullást.

Ha nem jól ápoljuk hajunkat, akkor ki is hullhat. A rossz minőségű fésű, hajkefe, hajvasalás, a különböző hajfestékek mind-mind roncsolják a hajszálakat. Egy idő után a hajszál már nem bírja és a hajhagyma elpusztul. Ajánlatos jó minőségű hajápolási termékeket vásárolni.

Végül, de nem utolsó sorban a stressz is hajhullást okozhat. Minden esetben, ha nagyfokú stressz ér bennünket, megfigyelhető, hogy 1-2 hét múlva elkezd hullani a hajunk. Érdemes minél hamarabb kezelni a stresszhelyzetünket és megoldani a problémákat, mert a végén a problémáktól még a hajunk is kihullhat!

Tehát összességében azt gondolom, hogy ne vegye fél vállról a problémát és keressen fel egy szakembert, akinek a segítségével megoldható a hajhullás problematikája.

Hajhullás esetén milyen vizsgálatok szükségesek?

  • Laborvizsgálat elvégzése, benne: ionok, májfunkció, vesefunkció, CRP, vérkép, vas, transzferrin szaturáció, TSH, FT3, FT4.
  • Nőgyógyászati szakvizsgálat.
  • Bőrgyógyászhoz is el kell menni.
  • Nézzük meg gyógyszereinket, hogy okoznak-e hajhullást?!
  • Gondoljunk a vitamin-és ásványi anyag hiányra is!
  • Stressz egy fontos tényező a hajhullásban.
  • Nézzük meg hajápolási eszközeinket is.

Jobbulást kívánva, dr. Pukoli Dániel.

Itt lehet kérdezni az orvostól!

hajhullás az orvos válaszol

0 Tovább

Az orvos nem vész el, csak átalakul

Rekordszámú orvos van, mégis orvoshiányról szólnak a hírek! Hogy lehetséges ez?

Évek óta sokszor halljuk és olvassuk a különböző híradásokból, hogy hazánkban egyre nagyobb az orvoshiány, melynek egyik legfőbb oka az orvosok külföldre vándorlása. Ezzel szemben a KSH adatai szerint az elmúlt években minden eddiginél több, rekordszámú orvos dolgozik Magyarországon. Mi lehet ennek a kettősségnek az oka, hogy látszólag egymásnak ellentmondó hírek születnek? A bal oldal harcol a jobb oldal ellen, ezáltal fakenews cikkek, híradások jelennek meg? Vagy netán a KSH statisztikái nem valósak? Esetleg mindenkinek van egy kis igaza? Posztunkban ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

orvoshiány orvoslicit vállalkozó orvosok magánellátás

Fotó: designed by Pixabay.com

A poszt terjedelmének és rálátásunk véges mivolta miatt természetesen nem áll módunkban teljes részletességgel kivesézni a témát, inkább csak egy mostanában megfigyelhető társadalmi jelenségre szeretnénk rávilágítani, mely talán részben magyarázhatja az orvoshiányról szóló ellentmondásos híreket.

A KSH adatai szerint az elmúlt öt évben több mint 40 ezer betöltött orvosi állás volt Magyarországon, melyre a 90-es évek óta nem volt még példa! Az adatokból az is kitűnik, hogy a külföldi munkavégzés céljából kiállított hatósági bizonyítványok száma -bár nem szignifikánsan-, de évről-évre csökken, ami azt jelenti, hogy egyre több orvos marad hazánkban és mindinkább kevesebb azon orvosok száma, akik a külföldi munkavégzést választják. Tehát már nem annyira vonzó az orvosok körében a külföldre vándorlás. Mindezek ellenére a sajtó folyamatosan azt hangoztatja, hogy nincs elég orvos, mert kivándoroltak külföldre vagy kimentek a magánellátásba.

Ezek a statisztikák és sajtóhírek szépen és jól hangzanak, de a beteget nem az érdekli, hogy országosan van-e orvoshiány, valamint hány orvos dolgozik hazánkban. A beteget az érdekli, hogyha bemegy egy sürgősségire, a kórházba vagy az ügyeletre, ott van-e olyan orvos, aki el is lássa, meg is műti stb. Tehát nem az a kérdés, hogy országosan hány orvos dolgozik és hány orvos ment ki külföldre, hanem mindinkább a legfőbb kérdés az, hogy ha van orvoshiány, akkor hol és hogy érinti ez a betegellátást!

Az orvosok országon belüli migrációja

Az elmúlt évek során egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy megindult az orvosok körében az országon belüli migráció. Ezt a belső migrációt, mint társadalmi jelenséget az ENKK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) adatai is igazolják. Az ENKK 2015-ös beszámolója szerint az orvosok közül legtöbben Budapesten rendelkeznek érvényes működési nyilvántartással (8850 fő), tehát az orvosok közel egyharmada Budapesten dolgozik! Hogyha megnézzük a területi megoszlást Budapest nélkül is, akkor megállapítható, hogy a legtöbb orvos Pest és Hajdú-Bihar megyében van regisztrálva (2876 fő, illetve 2247 fő), emellett a másik két orvosi egyetemnek (Szeged és Pécs) otthont adó megye is kimagasló (Csongrád: 1845 fő, Baranya: 1594 fő) értéket mutat.

Mit is jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy az orvosok leginkább a főváros és a négy orvosi egyetem köré csoportosulnak. Ha összeadjuk az itt dolgozó orvosok számát, akkor megállapítható, hogy több, mint 17 ezer orvos dolgozik a fővárosban és a négy megyében. Ez a szám irtózatosan nagy, hiszen ez azt jelenti, hogy 15 megyét kell ellátnia a maradék 23 ezer orvosnak! Szintén 2015-ös adat, hogy Budapesten 10 ezer lakosra 50 orvos jut, míg Nógrád vagy Tolna megyében 10 ezer lakosra csak kevesebb, mint a fele, 19 orvos jut! Mostmár gondolom értik, hogy miért is jobbak a budapestiek életkilátásai!

orvoshiány orvoslicit vállalkozó orvosok magánellátás

Tehát az adatok is azt igazolják, hogy Magyarországon az orvosok területi megoszlásában nagy különbségek vannak! Egyes helyeken valóban relatív orvoshiány mutatkozik, míg más helyeken nem beszélhetünk orvoshiányról. Mindezek az adatok jól mutatják az országban már régóta, az egészségügyben is fennálló területi egyenlőtlenségeket!

Mihez vezet ez a relatív orvoshiány? Licitáljunk!

Mint láthattuk, vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, ahol relatív orvoshiány mutatkozik. Ezeknek a szolgáltatóknak is biztosítani kell az ügyelteket, bármi áron. Azoknál a szolgáltatóknál, ahol kevés az orvos, nehéz lenne biztosítani a rendszeres ügyeletet, ezért némely helyen a szolgáltató arra kényszerül, hogy úgymond árverésre bocsássa az ügyeleteket! Egy kívülállónak ez úgy hangozhat: Ki, mennyiért hajlandó ügyelni?! Érkeznek a licitek, majd kiválasztásra kerül a nyertes, aki nem minden esetben a legmagasabb licitet adta! De természetesen ez nem így van! A valóságban tárgyalások vannak. Majd megköttetik a szerződés és mindenki boldog, a kórház, az orvos és a beteg is!

Ez a licitálás nem új jelenség a társadalom számára. Az előadók, színészek és ügyvédek körében már régóta működik a dolog és ők is vállalkozás keretében tevékenykednek! Egy jó ügyvéd vagy egy elismert előadó nem fog az orvosok alapbérének megfelelő 70%-os ügyeleti órabérért védeni minket vagy szórakoztatni! Ők igenis megkérik az árát és ez így van rendjén, hiszen minőségi szolgáltatást adnak méltányos juttatásért! Amikor szükségünk van rájuk, akkor gyakorlatilag mi is licitálunk! A kevésbé ismert énekes potom pénzért elszórakoztatja a közönséget, míg egy elismert és híres előadó igencsak megkéri a szórakoztatásunk árát!

Ez miért ne működhetne az egészségügyben is, de nem a beteg, hanem az állam finanszírozásában?!

A korábban kivándorló orvosok (amit mindannyian tudunk nagyon jól, hogy nem ebben az évtizedben kezdődött és nem is most fog véget érni) hiánya most kezd csak igazán érzékelhetővé válni! Az itt maradt orvosoknak, akik jóval kevesebben vannak, nehéz körülmények között kell hozni ugyanazt a színvonalas betegellátást, amit nyugat európában! Sőt ott már régóta alkalmazzák az orvosokat vállalkozóként akkor itthon, miért ne fizethetnénk meg mi is méltányosan őket?! Ha már itt maradtak és dolgoznak, akkor a jó orvosokra igenis licitáljunk és adjunk nekik méltányos órabért!

A híradásokból olvashattuk (bár nem egy pozitív kontextusban, nem is értjük miért!), hogy ezt a relatív orvoshiányt egy megyei jogú kórház vezetése hamar felismerte és tökéletes döntést hozott azzal, hogy külsős, vállalkozó ügyeletes orvosokat foglalkoztat. Az ilyen kórház menedzsmentje kiváló értékkel bír, hiszen nagyon jól sejtheti, hogy a legtöbb orvosnak nem tetszik, ha az álláshirdetésben az áll, hogy a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet”. Budapestről vagy egyéb helyről nem fognak az orvosok az alapbérüknek megfelelő 70%-os ügyeleti órabérért ingázni és „túlórázni”. Szívesebben ingáznak ennek a többszöröséért és ezt sokan meg is teszik!

Az orvosok vállalkozóként való foglalkoztatása nem újkeletű jelenség hazánkban. Pár éve más kórházak is alkalmazzák már ezt a jó gyakorlatot, hiszen az elmúlt évek során tapasztalt orvos kivándorlások miatt helyi szinten relatív orvoshiány alakult ki, mely kiváló táptalajt teremtett az orvosok vállalkozóként történő foglalkoztatására. Szóval valóban igaz a hír, hogy az orvosok egy része a közellátásból a magánellátásba vándorol, csak nem a szó szoros értelmében és itt nem a beteg kapja a számlát, hanem az állam!

Miért jó a betegeknek és az orvosoknak, ha vállalkozóként ügyel egy orvos?

A kórház annak érdekében, hogy biztosítani tudja az ügyeleti ellátást egy adott osztályon magasabb óradíjért vállalkozó orvosokat foglalkoztat. A magasabb óradíj versenyhelyzetet teremt az orvosok között, ezáltal a betegellátás a minőség felé tolódik el, továbbá az orvosoknak jó egzisztenciát ad és nem egy túlhajszolt, életunt orvossal találkozhatunk a betegellátásunk során. Ha egy szakmailag és emberileg is jó orvost foglalkoztat egy kórház, akkor minőségi betegellátást kapunk és nem a beteg kapja a számlát, hanem az állam. Továbbá a méltányos óradíjjal az orvosok nem kényszerülnek arra, hogy külföldre vándoroljanak, hiszen az ügyeleti óradíjukkal anyagi megbecsülés is jár és emiatt is csökkenhetett vagy legalábbis stagnálhat az orvos kivándorlások száma.

Összességében elmondható, hogy a területi egyenlőtlenségből fakadóan, valamint a korábban kivándorolt orvosok miatt helyi szinten, relatív orvoshiány mutatkozik. Ez a relatív orvoshiány odáig vezetett, hogy az orvosokat méltányosabb óradíjért, vállalkozóként foglalkoztatják a kórházak, amely minőségibb betegellátást tesz lehetővé, továbbá csökkentheti a külföldre kivándorló orvosok számát. Mindez a kórházaknak, orvosoknak és betegnek is csak jó lehet, hiszen az orvosok ezáltal nem vesznek el, csak átalakulnak!

2 Tovább

5+1 orvosi tipp a valóban békés karácsonyért!

Orvosi tanácsok az ünnepekre

A karácsonyfa díszítése, a töltött káposzta, a halászlé, a rengeteg bejgli és szaloncukor elmaradhatatlan kellékei a karácsonynak. Ez az ünnepi lakoma tudom nagyon finom, sokan nem is tudják, hogy mennyi az elég belőle! Éppen ezért a karácsonyi menü könnyen tartogathat a gasztronómiai élményeken túl egyéb kellemetlenségeket is, és ha nem vigyázunk, könnyen az orvosi ügyeleten vagy rosszabb esetben a kórházban találhatjuk magunkat! Sőt karácsonykor még inkább igaz a Murphy törvénye. Aki megbetegedhet, az meg is fog! Néhány tippet szeretnék megosztani, hogy hogyan kerülhetjük el az orvosokat karácsonykor?!

orvosi tippek karácsonyra házi patika hogyan kerüljük el az orvost

Karácsonykor az orvosi ügyeletet leggyakrabban az alábbi problémákkal keresik fel az emberek:

Tapasztalataim szerint karácsonykor az ügyeleteken érzékelhetően több beteg szorul ellátásra. Az egyik leggyakoribb panasz a gyomorégés. Hosszabb beszélgetés után csak kiderül, hogy a legtöbb betegünk jó magyar módjára méreg erősen ette meg a halászlevet, melyet még ráadásul megspékelt 5 töltés töltöttkáposztával is. Legtöbbször a gyomorsav csökkentő gyógyszer megoldja a problémát.

1. Tipp: Ne együnk túl fűszeresen és túl csípősen! Legfőképp ne együk túl magunkat! Jó megoldás, ha mindenből csak keveset próbálunk enni és a biztonság kedvéért a patikából beszereznek otthonra egy gyomorsav csökkentő gyógyszert is! 

Másik tipikus eset a hányinger, puffadás, hasi görcs. Hasonlóan zajlik a szituáció, mint a gyomorégésnél, annyi különbséggel, hogy itt már több gyógyszer is felírásra kerülhet!

2. Tipp: Hányinger, puffadás és hasi görcs esetén egy görcsoldó és emésztést segítő gyógyszer bevétele legtöbbször megszünteti a panaszunkat. Ha ég a gyomrunk, akkor vegyünk be savcsökkentőt is.

Ha a gyerek egész évben nem volt beteg az esetek többségében karácsonykor szokták úgy érezni, hogy fel kellene zárkózniuk a statisztikához. Nagyon sokan keresik fel az ügyeletet felső légúti fertőzésekkel, melyet enyhe láz, orrfolyás kísér. Ha a gyermek közérzete láthatón jó, tehát jól érzi magát, játszik, nevetgél, akkor nem szükséges az enyhe lázat csillapítani, ezzel még hozzá is járulunk a gyermek mielőbbi gyógyulásához!

Figyelem! Nagyon fontos! Ha lázas a gyermek és láthatóan rossz a közérzete, bágyadt, netán aluszékony, akkor minél előbb ajánlott megkezdeni lázcsillapítást! Amennyiben a gyermek általános állapota nem javul a láz megszűnésével, vagy nem csillapodik a láza, azonnal keressék fel a gyermekorvosi ügyeletet!

3. Tipp: Enyhe láz és jó közérzet esetén nem szükséges lázcsillapító adása. Mindig legyen otthon láz-és fájdalomcsillapító készítmény gyógyszer vagy kúp formájában. Továbbá nem árt beszerezni köhögéscsillapítókat, orrspray-t sem.  

Enyhe allergiás bőrtünetekkel szintén sokan rohannak az ügyeletre, melynek oka legtöbbször ételallergia, de a fenyőfa tűleveleinek szúrása is okozhat bőrpírt.

4. Tipp: vannak nagyon jó antihisztamin tartalmú készítmények, amelyeknek beszerzése erősen ajánlott! A kalcium pezsgőtabletta nem szünteti meg a panaszokat, a kalcium nem fogja eltüntetni a bőrpírt és a viszketést! Szóval ne használjon kalciumot az allergia megszüntetésére!

Háztartási balesetek, valamint a karácsonyfa díszítése közben sajnos előfordulnak apróbb sérülések. A tűlevél okozta enyhe bőrpírtól kezdve egészen a szaloncukor akasztó okozta sérülésig. Általános szabály, hogy 16 éven aluli, kötelező védőoltásait megkapó gyermeket, a sebzés súlyosságától függetlenül tetanusz elleni védőoltásban nem részesítjük. Nem adunk tetanuszt annak a felnőttnek sem, aki 5 éven belül már kapott. Az enyhe sebzések, mint a tűlevél vagy szaloncukor akasztó okozta sérülések nem igényelnek tetanusz elleni védőoltást!

5. Tipp: Legfontosabb, hogy a sérüléseket kerüljük el. Ha mégis megsérülünk, legyen otthon egy elsősegély csomagunk, mely steril gézlapot, pólyát, leukoplasztot, sebfertőtlenítőt, ragtapaszt tartalmaz. Ezek a gyógyszertárakban könnyen beszerezhetőek.

Ünnepekkor nincs nyitva semmi, az emberek ülnek a négy fal között és egyéb elfoglaltság híján nincs mást tenni, mint engednek az ösztöneiknek. A delikvens úgy gondolja, hogy majd ügyes lesz és időben kiszáll, de az esetek többségében az ifjú titánjaink nem elég gyorsak és megtörténik a baj. Bármilyen meglepő, de ünnepekkor ugrásszerűen megemelkedik az esemény utáni tabletták iránti érdeklődés. Azért fogalmazok így, mert én speciel nem írok fel ilyen készítményeket! Minden esetben nőgyógyászati szakvizsgálatot javaslok!

5+1 Tipp: Ha szeretnénk elkerülni a bajt és valóban BÉKÉS, örömökkel teli karácsonyt szeretnének maguknak, akkor az együttlétek alkalmával használjanak óvszert! Sok kellemetlenségtől, frusztrációtól és idegességtől megtudják magukat kímélni!

A lista, melyet érdemes beszerezni a házi patikánkba:

-          gyomorsav csökkentő gyógyszerek

-          görcsoldók, hányinger és hányás csillapítók, emésztést könnyítő készítmények

-          lázmérő, fájdalom-és lázcsillapítók

-          köhögéscsillapítók, orrspray

-          allergia ellenes készítmények (antihisztaminok)

-          elsősegély csomag (steril gézlap, pólya, leukoplaszt, sebfertőtlenítő, ragtapasz)

-          óvszer

A megosztásokat köszönöm!

orvosi tippek karácsonyra házi patika hogyan kerüljük el az orvost

Fotó: Flickr.com

1 Tovább
«
12

ONLINE ORVOSI TANÁCSADÁS

Mi a panasz?

blogavatar

Orvosi blog, mely Önnek szól! A szakmailag hiteles tartalmakat mindenki számára közérthető formában jelenítjük meg. Naponta frissülő tartalmainkkal az Ön egészségét, egészségértését szolgájuk! Blogunkat használja egészséggel! :)

Weboldal

Címkefelhő

napi egészségtipp (5)sbo (3)sürgősségi (3) (2)védőoltás (2)allergia (2)orvos (2)akut alapellátási egység (2)mozgás (2)Szárazszem (1)folyadékbevitel (1)folyadék (1)víz (1)Calcium (1)Kálcium (1)Miért horkolunk? (1)depresszió (1)magnézium (1)Szemviszketés (1)Antibiotikum (1)Csuklás (1)Laborvizsgálat (1)Magas vérnyomás (1)Szúr az oldalunk futás közben (1)glutén érzékenység (1)ételek és gyógyszerek kölcsönhatása (1)Szegénység (1)Tejallergia (1)laktózérzékenység (1)Cukorfogyasztás (1)magas vérnyomás (1)árpa a szemen (1)Húsvéti reggeli (1)Fronthíradó (1)Egészségügyi hírek (1)Kávé fogyasztás (1)Édesítőszerek vs. cukor (1)Szívinfarktus (1)Koleszterin (1)Karikás szem (1)Alvás (1)Napszúrás (1)Hőguta (1)Lyme-kór (1)Kánikula (1)Szúnyogcsípés (1)Gyermekkori elhízás (1)Stressz (1)Stroke (1)Bakteriofág (1)Daenerys (1)zuhanyzás hányszor? (1)Orvosmeteorológia (1)antibiotikum (1)vírus (1)Mirelit kaják (1)Elhízás (1)Energetizáló tippek (1)Nátrium-glutamát (1)Emlékezet (1)méhcsípés (1)orvosvalaszol (1)influenza (1)HPV (1)szja adókedvezmény (1)beteg adókedvezmény (1)magánellátás (1)méhnyakrák (1)köhögés (1)kanyaró (1)mellfájdalom (1)kimerültség (1)fáradtság (1)köhögéscsillapítás (1)vállalkozó orvosok (1)orvoslicit (1)szakellátás (1)szakrendelő (1)alapellátás (1)háziorvos (1)sürgősségi betegellátás (1)szakvizsga (1)orvosi tippek karácsonyra (1)orvoshiány (1)triázs (1)hogyan kerüljük el az orvost (1)házi patika (1)rák ellenszere (1)hosszú élet titka (1)meddőség (1)Puffadás (1)vitaminok (1)fájdalmas vizelés (1)vizelet csíp (1)hasi görcs (1)teltségérzet (1)pollen (1)korpás haj (1)korpásodás (1)orvosi ügyelet (1)terhes vitamin (1)magzatvédő vitamin (1)szűrővizsgálat (1)szűrővizsgálat férfiaknál (1)mellrák (1)fél egészség (1)lustaság (1)prosztatarák (1)vesekő (1)Magnézium (1)az orvos válaszol (1)hajhullás (1)pihentető alvás (1)parlagfű (1)

Feedek