Miért jó ez a betegeknek? Mit jelent ez nekünk orvosoknak?

Az örvendetes hírt a napokban jelentette be az emberi erőforrások minisztere, miszerint átalakul a sürgősségi betegellátás annak érdekében, hogy csökkenjen a sürgősségi osztályokon a várakozási idő és gyorsuljon a betegellátás. Mi orvosok kifejezetten örülhetünk a hírnek, de a betegek sem fogják megbánni, hogy pár percen belül ellátáshoz juthatnak. Nézzük meg, milyen eszközökkel lehetséges ez?

orvosi ügyelet orvos sürgősségi betegellátás sürgősségi sbo akut alapellátási egység

Fotó: designed by Pixabay.com

Már több, mint két éve aktívan részt veszek a sürgősségi betegellátásban. Nagyon jól tudom, hogy mik a gyenge pontjai. Jelen pillanatban az úgynevezett triázs rendszert (a beteg súlyossági állapotát értékelő rendszer) a legtöbb kórház még nem építette be a gyakorlatba. Azokban a kórházakban, ahol még nincs triázs rendszer ott az történik, hogy amikor beérkezik egy beteg, akkor az adminisztrátor fölveszi az adatokat (akár sorszámot is ad) és a beteg vár, sokszor órákat is. Mi orvosok folyamatosan látjuk el a betegeket, majd legtöbbször érkezési sorrend alapján kerül a beteg ellátásra. Persze vannak kivételek, ha a mentő hozza be a beteget, nyilvánvalóan azonnal ellátásra kerül vagy az olyan beteg, aki levágta a fél ujját és ömlik belőle a vér.

Az új koncepció szerint minden Sürgősségi Osztályon (továbbiakban SBO) alkalmazni kell a triázs rendszert. Mit is jelent ez?

A mindennapi betegellátás során sokszor azt tapasztaljuk, hogy az SBO-ra érkező betegek nagy része nem igényel akut, sürgős ellátást (becslések szerint ez akár elérheti a 60%-ot is). Ennek több oka is lehet. Sokan csak azért keresik fel az SBO-t, mert az interneten rákeresve azt tanácsolták, hogy azonnali orvosi ellátásra van szüksége vagy sok beteg mondja azt, hogy “nem mertem neki menni a hétvégének”, esetleg az éjszakának stb. Lehetne boncolgatni az okokat, de ez egy másik történet lesz majd. A mindennapi gyakorlat is ezt igazolja, hiszen sokan egy rándulás vagy egy egyszerű megfázás, esetleg hasmenés miatt már mentőt hívnak vagy a sürgősségire rohannak. De lehetne cifrább példákat is említeni, egyenlőre ettől most megkímélem a kedves olvasót. Ezek az akut ellátást nem igénylő betegek gyakorlatilag késleltetik a többi beteg akár azonnali ellátását. A triázs rendszer ezt hivatott kiküszöbölni, méghozzá úgy, hogy a beérkező betegeket az állapotuk súlyossága szerint osztályozzák! Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek, valamint halaszthatók! A legtöbb kórházban már korábban is működött ez a beteg osztályozó rendszer a következő módon:

Beérkezik a beteg, majd az első ajtónál meg is érkezik a triázshoz. A triázs pultnál három féle szakember fogadhatja a beteget. Lehet triázs nővér (speciálisan a sürgősségi területre szakképzett nővér), mentőtiszt, esetleg orvos. A beteget kikérdezi a szakember, megméri a vitális paramétereit és besorolja, hogy melyik sürgősségi kategóriába tartozik. Majd mindenki vár a sorára, halasztható besorolás esetén akár órákat is mire orvos látja a beteget.  Aztán az orvos-beteg találkozásnál pedig kiderül - a halasztható betegnél-, hogy mégsem olyan nagy a baj, mehet is haza. Az ellátott beteg ilyenkor mit gondolhat? Talán ezt:

“Ezért kellett itt várnom hét órát, hogy 5 perc alatt megvizsgáljanak és még labort sem csináltak!”

Nos, az új koncepció szerint pont erre jön a megoldás, hogy ne kelljen órákat várni egy olyan panasz miatt, amit 10 perc alatt is el lehetett volna látni! Nézzük meg, hogy a gyakorlatban ez hogy is néz ki.

Bejön a beteg az SBO-ra, mert hasmenése van. A triázsban megvizsgálják (az esetek nagy részében tényleg pár perc szokott lenni), majd megkapja, hogy halasztható az ellátása. Ezután egy akut alapellátási egységhez irányítja a beteget (véleményem szerint ez az orvosi ügyeletet jelenti majd). Itt a betegnek szükség esetén megszervezik a további vizsgálatokat, megkapja a szükséges terápiát (fájdalomcsillapítót, infúziót, hányás csillapítót stb.), majd ha az állapota javult, akkor hazaengedik. Amennyiben az állapota rosszabbodott, akkor újra értékelik a tünetei súlyosságát és ha szükséges akkor ténylegesen az SBO-ra kerül.

Ki profitál ebből?

Mindenki!

  • A halasztható beteg, mert gyorsan sorra került, gyorsan ellátták, mehet is haza.
  • A sürgős ellátást igénylő beteg, mivel ő is gyorsan sorra került és el is lett látva.
  • A sürgősségin dolgozó orvos, aki így nincs leterhelve és a valóban sürgős eseteket oldhatja meg.

Mint láthatjuk előfordulhat, hogy a beteg nem is találkozik orvossal! De miért is találkozna?! Vegyük példának Angliát. Ott a háziorvos olyan, mint Columbo felesége! Nehéz hozzá bekerülni, sokszor csak időponttal lehetséges! Ha a betegnek panasza van, akkor bemegy ugyan a háziorvoshoz, de csak az asszisztensét fogja látni. Az asszisztens megkérdezi, hogy mi a baj és ha úgy ítéli meg, hogy halasztható a probléma, akkor időpontot ad a háziorvoshoz és terápiás tanácsokkal ellátja a beteget. Nyugaton van már példa a most bevezetésre kerülő betegellátásra. Ha ott működik (ráadásul színvonalasan), akkor itt miért ne működne?

Hazánkban is találunk példákat, több vidéki SBO-n már rég alkalmazzák ezt az új betegellátási formát. Ezekben a kórházakban az egyik folyosón az SBO található, a másik folyosón a háziorvosi ügyelet. Az SBO-ra érkező beteget, ha úgy ítélik meg a triázspultnál, akkor gond nélkül átirányítják a háziorvosi ügyeletre. Az ügyeleten a beteget mi orvosok megvizsgáljuk és ellátjuk, aztán terápiás tanácssal haza küldjük. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy magasabb szintű ellátást igényel a beteg állapota, akkor visszairányítjuk az SBO-ra. És lám minden olajozottan működik! Ez már egy bevett és bevált gyakorlat! Mindenki csak profitál belőle!

Konklúzió:

A jelenlegi sürgősségi betegellátás gyengepontjai:

  1. Néhány kórházban még nem működik a triázs rendszer, ezért előfordulhat, hogy késlekedik a betegellátás.
  2. A halasztható kategóriába tartozó betegek ellátása nem minden esetben orvosi kompetencia.

Miért csökkenhet a betegek várakozási és ellátási ideje a sürgősségi betegellátás átalakításával, egységesítésével?

  1. A magyar kórházakban kötelező lesz a triázs rendszer alkalmazása, amely azt eredményezi, hogy a beérkező betegek állapotának súlyosságát objektív módon lehet felmérni és értékelni.
  2. Az akut alapellátási egység megteremtésével lehetőség adódik, hogy az ellátást igénylő beteg méltányos időn belül a megfelelő ellátást megkapja és ne kelljen órákat várakozni.