Rekordszámú orvos van, mégis orvoshiányról szólnak a hírek! Hogy lehetséges ez?

Évek óta sokszor halljuk és olvassuk a különböző híradásokból, hogy hazánkban egyre nagyobb az orvoshiány, melynek egyik legfőbb oka az orvosok külföldre vándorlása. Ezzel szemben a KSH adatai szerint az elmúlt években minden eddiginél több, rekordszámú orvos dolgozik Magyarországon. Mi lehet ennek a kettősségnek az oka, hogy látszólag egymásnak ellentmondó hírek születnek? A bal oldal harcol a jobb oldal ellen, ezáltal fakenews cikkek, híradások jelennek meg? Vagy netán a KSH statisztikái nem valósak? Esetleg mindenkinek van egy kis igaza? Posztunkban ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

orvoshiány orvoslicit vállalkozó orvosok magánellátás

Fotó: designed by Pixabay.com

A poszt terjedelmének és rálátásunk véges mivolta miatt természetesen nem áll módunkban teljes részletességgel kivesézni a témát, inkább csak egy mostanában megfigyelhető társadalmi jelenségre szeretnénk rávilágítani, mely talán részben magyarázhatja az orvoshiányról szóló ellentmondásos híreket.

A KSH adatai szerint az elmúlt öt évben több mint 40 ezer betöltött orvosi állás volt Magyarországon, melyre a 90-es évek óta nem volt még példa! Az adatokból az is kitűnik, hogy a külföldi munkavégzés céljából kiállított hatósági bizonyítványok száma -bár nem szignifikánsan-, de évről-évre csökken, ami azt jelenti, hogy egyre több orvos marad hazánkban és mindinkább kevesebb azon orvosok száma, akik a külföldi munkavégzést választják. Tehát már nem annyira vonzó az orvosok körében a külföldre vándorlás. Mindezek ellenére a sajtó folyamatosan azt hangoztatja, hogy nincs elég orvos, mert kivándoroltak külföldre vagy kimentek a magánellátásba.

Ezek a statisztikák és sajtóhírek szépen és jól hangzanak, de a beteget nem az érdekli, hogy országosan van-e orvoshiány, valamint hány orvos dolgozik hazánkban. A beteget az érdekli, hogyha bemegy egy sürgősségire, a kórházba vagy az ügyeletre, ott van-e olyan orvos, aki el is lássa, meg is műti stb. Tehát nem az a kérdés, hogy országosan hány orvos dolgozik és hány orvos ment ki külföldre, hanem mindinkább a legfőbb kérdés az, hogy ha van orvoshiány, akkor hol és hogy érinti ez a betegellátást!

Az orvosok országon belüli migrációja

Az elmúlt évek során egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy megindult az orvosok körében az országon belüli migráció. Ezt a belső migrációt, mint társadalmi jelenséget az ENKK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) adatai is igazolják. Az ENKK 2015-ös beszámolója szerint az orvosok közül legtöbben Budapesten rendelkeznek érvényes működési nyilvántartással (8850 fő), tehát az orvosok közel egyharmada Budapesten dolgozik! Hogyha megnézzük a területi megoszlást Budapest nélkül is, akkor megállapítható, hogy a legtöbb orvos Pest és Hajdú-Bihar megyében van regisztrálva (2876 fő, illetve 2247 fő), emellett a másik két orvosi egyetemnek (Szeged és Pécs) otthont adó megye is kimagasló (Csongrád: 1845 fő, Baranya: 1594 fő) értéket mutat.

Mit is jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy az orvosok leginkább a főváros és a négy orvosi egyetem köré csoportosulnak. Ha összeadjuk az itt dolgozó orvosok számát, akkor megállapítható, hogy több, mint 17 ezer orvos dolgozik a fővárosban és a négy megyében. Ez a szám irtózatosan nagy, hiszen ez azt jelenti, hogy 15 megyét kell ellátnia a maradék 23 ezer orvosnak! Szintén 2015-ös adat, hogy Budapesten 10 ezer lakosra 50 orvos jut, míg Nógrád vagy Tolna megyében 10 ezer lakosra csak kevesebb, mint a fele, 19 orvos jut! Mostmár gondolom értik, hogy miért is jobbak a budapestiek életkilátásai!

orvoshiány orvoslicit vállalkozó orvosok magánellátás

Tehát az adatok is azt igazolják, hogy Magyarországon az orvosok területi megoszlásában nagy különbségek vannak! Egyes helyeken valóban relatív orvoshiány mutatkozik, míg más helyeken nem beszélhetünk orvoshiányról. Mindezek az adatok jól mutatják az országban már régóta, az egészségügyben is fennálló területi egyenlőtlenségeket!

Mihez vezet ez a relatív orvoshiány? Licitáljunk!

Mint láthattuk, vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, ahol relatív orvoshiány mutatkozik. Ezeknek a szolgáltatóknak is biztosítani kell az ügyelteket, bármi áron. Azoknál a szolgáltatóknál, ahol kevés az orvos, nehéz lenne biztosítani a rendszeres ügyeletet, ezért némely helyen a szolgáltató arra kényszerül, hogy úgymond árverésre bocsássa az ügyeleteket! Egy kívülállónak ez úgy hangozhat: Ki, mennyiért hajlandó ügyelni?! Érkeznek a licitek, majd kiválasztásra kerül a nyertes, aki nem minden esetben a legmagasabb licitet adta! De természetesen ez nem így van! A valóságban tárgyalások vannak. Majd megköttetik a szerződés és mindenki boldog, a kórház, az orvos és a beteg is!

Ez a licitálás nem új jelenség a társadalom számára. Az előadók, színészek és ügyvédek körében már régóta működik a dolog és ők is vállalkozás keretében tevékenykednek! Egy jó ügyvéd vagy egy elismert előadó nem fog az orvosok alapbérének megfelelő 70%-os ügyeleti órabérért védeni minket vagy szórakoztatni! Ők igenis megkérik az árát és ez így van rendjén, hiszen minőségi szolgáltatást adnak méltányos juttatásért! Amikor szükségünk van rájuk, akkor gyakorlatilag mi is licitálunk! A kevésbé ismert énekes potom pénzért elszórakoztatja a közönséget, míg egy elismert és híres előadó igencsak megkéri a szórakoztatásunk árát!

Ez miért ne működhetne az egészségügyben is, de nem a beteg, hanem az állam finanszírozásában?!

A korábban kivándorló orvosok (amit mindannyian tudunk nagyon jól, hogy nem ebben az évtizedben kezdődött és nem is most fog véget érni) hiánya most kezd csak igazán érzékelhetővé válni! Az itt maradt orvosoknak, akik jóval kevesebben vannak, nehéz körülmények között kell hozni ugyanazt a színvonalas betegellátást, amit nyugat európában! Sőt ott már régóta alkalmazzák az orvosokat vállalkozóként akkor itthon, miért ne fizethetnénk meg mi is méltányosan őket?! Ha már itt maradtak és dolgoznak, akkor a jó orvosokra igenis licitáljunk és adjunk nekik méltányos órabért!

A híradásokból olvashattuk (bár nem egy pozitív kontextusban, nem is értjük miért!), hogy ezt a relatív orvoshiányt egy megyei jogú kórház vezetése hamar felismerte és tökéletes döntést hozott azzal, hogy külsős, vállalkozó ügyeletes orvosokat foglalkoztat. Az ilyen kórház menedzsmentje kiváló értékkel bír, hiszen nagyon jól sejtheti, hogy a legtöbb orvosnak nem tetszik, ha az álláshirdetésben az áll, hogy a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet”. Budapestről vagy egyéb helyről nem fognak az orvosok az alapbérüknek megfelelő 70%-os ügyeleti órabérért ingázni és „túlórázni”. Szívesebben ingáznak ennek a többszöröséért és ezt sokan meg is teszik!

Az orvosok vállalkozóként való foglalkoztatása nem újkeletű jelenség hazánkban. Pár éve más kórházak is alkalmazzák már ezt a jó gyakorlatot, hiszen az elmúlt évek során tapasztalt orvos kivándorlások miatt helyi szinten relatív orvoshiány alakult ki, mely kiváló táptalajt teremtett az orvosok vállalkozóként történő foglalkoztatására. Szóval valóban igaz a hír, hogy az orvosok egy része a közellátásból a magánellátásba vándorol, csak nem a szó szoros értelmében és itt nem a beteg kapja a számlát, hanem az állam!

Miért jó a betegeknek és az orvosoknak, ha vállalkozóként ügyel egy orvos?

A kórház annak érdekében, hogy biztosítani tudja az ügyeleti ellátást egy adott osztályon magasabb óradíjért vállalkozó orvosokat foglalkoztat. A magasabb óradíj versenyhelyzetet teremt az orvosok között, ezáltal a betegellátás a minőség felé tolódik el, továbbá az orvosoknak jó egzisztenciát ad és nem egy túlhajszolt, életunt orvossal találkozhatunk a betegellátásunk során. Ha egy szakmailag és emberileg is jó orvost foglalkoztat egy kórház, akkor minőségi betegellátást kapunk és nem a beteg kapja a számlát, hanem az állam. Továbbá a méltányos óradíjjal az orvosok nem kényszerülnek arra, hogy külföldre vándoroljanak, hiszen az ügyeleti óradíjukkal anyagi megbecsülés is jár és emiatt is csökkenhetett vagy legalábbis stagnálhat az orvos kivándorlások száma.

Összességében elmondható, hogy a területi egyenlőtlenségből fakadóan, valamint a korábban kivándorolt orvosok miatt helyi szinten, relatív orvoshiány mutatkozik. Ez a relatív orvoshiány odáig vezetett, hogy az orvosokat méltányosabb óradíjért, vállalkozóként foglalkoztatják a kórházak, amely minőségibb betegellátást tesz lehetővé, továbbá csökkentheti a külföldre kivándorló orvosok számát. Mindez a kórházaknak, orvosoknak és betegnek is csak jó lehet, hiszen az orvosok ezáltal nem vesznek el, csak átalakulnak!