Tüsszögés, orrfolyás minden tavasszal, vagy éppen hasfájás tejivás után, bőr- vagy szemviszketés az új háziállat érkezésekor – a diagnózis: allergia. De mit is takar ez az állapot, és miért reagál így a testünk teljesen hétköznapi dolgokra, míg például a szomszédunké nem?

allergia pollen parlagfű

Designed by Pixabay.com

Mi is az az allergia, miért alakul ki?

Az allergia az immunrendszerünk túlzott válasza olyan, környezetünkben jelen lévő dolgokra, melyek egyébként nem jelentenek veszélyt a szervezetre nézve. Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Az általuk kialakított túlzott immunválasznak a következtében a szervezetünkben egy gyulladásos folyamat alakul ki, melynek következtében különböző tüneteket tapasztalhatunk. Ezt úgy lehet talán szemléltetni, mintha egy ártalmatlan turista ellen egy teljes hadsereget küldenénk, akik a turistán kívül minden ártatlan szemlélődőt is megtámadnak, nagyobb kárt téve az arra járókban, mint a „betolakodóban”.

Allergia kialakulhat gyermekkorban, vagy akár felnőtt korban is. Gyermekekben gyakoribbak az allergiák, azonban a fiatal korban kialakult allergia az esetek egy részében „kinőhető”, míg a felnőttkorban kezdődő allergiák általában az élet végéig megmaradnak.

Az allergiás megbetegedések száma napjainkban egyre növekszik. Ennek a jelenségnek biztosan nem tudjuk még az okát, de több elmélet is született a magyarázatára. A leginkább elfogadott elmélet szerint a higiénia terjedésével a szervezetünk egyre kevesebb kórokozóval találkozik, így az immunrendszernek kevesebb esélye van a megfelelő fejlődésre, és emiatt azonosítja az egyébként ártalmatlan környezeti hatásokat is veszélyeztetőként.

Mire lehetünk allergiásak?

A válasz egyszerű: szinte bármire.

A leggyakrabban azonban a következő allergiák alakulnak ki: pollen allergia (vagy szénanátha), por allergia, állatszőr allergia, ételallergiák (magvak, tej, tojás, stb.), rovarcsípés allergia, gyógyszerallergia, latex allergia, de a felsoroltakon kívül rengeteg oka lehet az allergiás reakcióknak, többek között a tisztítószerek, kozmetikumok egyes összetevői ellen is gyakran alakul ki túlérzékenység.

A különféle allergiákról, tüneteikről, megelőzésük és kezelésük lehetőségeiről a következő hetekben bővebben is olvashatnak majd.

Azt hiszem, allergiás vagyok: mit tegyek?

Amennyiben allergiára utaló tüneteket tapasztalunk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen egyes allergiák gyógyszeresen, míg mások például diéta tartásával kezelhetővé válnak. Allergiára utaló tünetek lehetnek az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

Égő, viszkető szem, könnyezés, orrfolyás, tüsszögés mindig ugyanabban az évszakban, vagy akár évszaktól függetlenül jelentkezve pollen- vagy porallergiára utal.

Bőr- és szemviszketés, bőrkiütések megjelenhetnek por-, állatszőr-, latexallergiában, vagy akár rovarok, kozmetikumok, vagy bármilyen bőrünkkel érintkező anyaggal szembeni túlérzékenység esetén.

Hasfájás, puffadás, hányás, hasmenés, akár köhögés, légzési vagy nyelési nehézség bizonyos ételek fogyasztása után valamilyen ételallergiára utalhat.

Fontos kiemelni, hogy míg a legtöbb esetben enyhébb allergiás tünetekről beszélhetünk, egyes esetekben kialakulhat súlyos allergiás reakció, vagyis anafilaxia, melynek a tünetei lehetnek: bőrpír, bőrduzzanat, erős hasi fájdalom, hányás, a szem, arc, száj duzzanata, légzési és nyelési nehézség, sípoló, erőlködő légzés, legsúlyosabb esetben eszméletvesztés, a légutak teljes elzáródása. Ez azonnal orvosi beavatkozást igénylő állapot, ilyen esetekben késlekedés nélkül hívja a 112-t!

Amennyiben tehát felmerül Önben a gyanú, hogy valamilyen allergiában szenved, első lépésként éredemes felkeresnie háziorvosát. Amennyiben ő szükségét látja, allergológiai szakrendelésre fogja Önt utalni, ahol felderítésre kerülhet a tüneteinek hátterében álló allergén, valamint részletes információt kaphat a tünetek enyhítésére, megszűntetésére rendelkezésre álló lehetőségekről is.