Jó hír a betegeknek és orvosoknak! Csökkenhet a háziorvoshiány és a várólista is.

Egy régóta dédelgetett álom válik valóra azzal, hogy a háziorvosi rendszert úgy alakítják át, hogy a több szakvizsgával is rendelkező háziorvosok ne csak az alapellátásban, hanem a szakellátásban is gyógyítsanak. Mind az orvosok, mind a betegek jól járhatnak ezzel az intézkedéssel, sőt akár a háziorvoshiány is mérséklődhet. 

háziorvos alapellátás orvos szakellátás szakrendelő szakvizsga

Fotó: designed by Pixabay.com

Hazánkban ismeretes, hogy a háziorvosokból hiány mutatkozik. Sok a tartósan betöltetlen körzet, ezért több településen is a betegek arra kényszerülhetnek, hogy utazzanak akár több tíz kilométert is, azért, hogy háziorvosuk megvizsgálja őket. Az elmúlt években a kormány többször is törekedett arra, hogy megoldja a háziorvoshiányt. Háziorvosi pályázatok tömkelege jelent meg, és akár 20 millió Ft-ot is kaphattak azok az orvosok, akik vállalták, hogy négy évig tartósan betöltetlen körzetekben praktizálnak. Aztán mégsem jött a csoda, továbbra is maradtak olyan települések, ahol üresen maradtak a háziorvosi rendelők. Adódik a kérdés, hogy miért nem sikerült betöltetni az üres háziorvosi körzeteket ilyen vonzó pályázatokkal sem? Ennek több oka is lehet, de a legfőbb problémának az alacsony anyagi és szakmai presztízst említeném. Jelenleg a háziorvos csak az alapellátási feladatokat láthatja el, függetlenül attól, hogy több szakvizsgája is van és ez szakmai szempontból nem éppen csábító! Akkor mi lehet a megoldás?

Vonzóvá kell tenni a háziorvoslást azzal, hogy az orvosok a második, esetleg harmadik szakvizsgájukat is használhassák, ezáltal megteremtve nekik a szakmai és anyagi presztízst is!

2016-ban készült egy felmérés a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram keretében, mely során 6300 háziorvost kérdeztek meg, hogy hány szakvizsgával rendelkeznek. A megkérdezett háziorvosok több mint fele (52%-a!) rendelkezett kettő vagy több szakvizsgával is. Ebből jól látszik, hogy legalább 3200 olyan háziorvos van az országban, aki rendelkezik kardiológus, neurológus és egyéb szakvizsgával is. Ők azok, akik értenek ugyan a szakmájukhoz, de már nem dolgoznak kórházi osztályon vagy szakrendelőben és mégsem használhatják ezeket a szakvizsgákat!

Továbbá rengeteg olyan orvos van, akik csak szakrendelőben dolgoznak (úgy mint belgyógyász, sebész, neurológus, nőgyógyász stb.), és szívesen átképeznék magukat háziorvosnak is, de mivel a saját szakterületüket (például sebészet) háziorvosként nem végezhetnék, így érthető okokból sokan nem választják a családorvoslást! Sok orvos évtizedek után a saját szakterületét nem szívesen hagyja ott, csak azért, hogy családorvos lehessen.

Ennek okán már többször felvetődött a kérdés, hogy a csak szakellátásban dolgozó orvosok miért ne lehetnének háziorvosok is, úgy, hogy mellette a szakvizsgájuknak megfelelő feladatokat is ellátják, ezáltal a szakmai presztízsük is megmaradna?!

Vagy fordítva!

Azok a háziorvosok, akik több szakvizsgával is rendelkeznek, miért ne vegyenek részt a szakellátásban is?! Ha van egy sebész végzettségű háziorvos, akkor miért kell beküldenie a benőtt körömmel érkező beteget a több tíz kilométerrel arrébb lévő sebészeti szakrendelőbe?! Miért ne láthatná el a sebész végzettségű háziorvos is a szakrendelői feladatokat?

Ezekre a problémákra nyújthat megoldást a már régóta várt háziorvosi rendszert érintő átalakítás, mely szerint azok a háziorvosok, akik több szakvizsgával is rendelkeznek ne csak az alapellátási feladatokat láthassák majd el, hanem a második és harmadik szakvizsgájuknak megfelelő tevékenységeket is végezhessék!

Mit jelent ez a betegeknek?!

  1. A háziorvosi rendszer átalakításával egyre több orvos választja majd a háziorvoslást is, ezáltal mérséklődhet a betöltetlen praxisok száma. Magyarul lesz orvos a településen.
  2. Csökkeni fog a várólista és az előjegyzési idő. Például, ha egy benőtt körömmel érkezik a beteg egy sebész végzettségű háziorvoshoz, akkor nem kell majd hetek múlvára időpontot kérni a sebészeti szakrendelőbe, hanem a háziorvos is megoldhatja a problémát.
  3. Egy adott betegség ellátása miatt nem kell majd órákat utazni, hanem akár helyben is megoldható lesz.

Mit jelent ez az orvosoknak?

  1. A több szakvizsgával is rendelkező orvosok a háziorvoslás mellett a szakvizsgájuknak megfelelő tevékenységeket is végezhetik, ezáltal a “két munkahelyért” kétszer annyi fizetés is kell hogy járjon. Ezáltal az alacsony anyagi és szakmai presztízs, mint a háziorvossá válás legfőbb visszatartó erői is háttérbe fognak szorulni!
  2. Elképzelhető lesz az, hogy 08:00-tól 12:00-ig háziorvosok vagyunk, majd 12:01-kor megfordítjuk a névtáblánkat és sebészek leszünk, ezáltal átjárási lehetőségünk lesz a háziorvoslás és szakorvoslás között.
  3. A nagyobb szakrendelők terhelése, betegforgalma csökkenhet, ezáltal a magasabb ellátást igénylő betegek előjegyzési ideje is csökkeni fog.

Összegezve:

A tervezett háziorvosi rendszer átalakításával reményeink szerint vonzóbbá válik a háziorvosi hivatás és csökkeni fognak a betöltetlen háziorvosi körzetek száma, hiszen egy új eszközt adnak a háziorvosok kezébe, mellyel mind a beteg, mind az orvos jól jár. Lehetőség adódik a több szakvizsgával is rendelkező orvosoknak, hogy a szakvizsgájuknak megfelelő tevékenységüket is végezhessék, ezáltal az várható, hogy a betegek előjegyzési ideje és a várólista is csökkeni fog. Az a háziorvos, aki vállalja az alapellátás mellett a szakellátást is, az remélhetőleg több bért is kap majd. Ha mindezt megvalósítja a kormány, akkor egy régóta meglévő problémát fog megoldani!