A betegek miben várhatnak javulást a megújuló sürgősségi ellátástól?

Hamarosan, az újév első napján indul az új sürgősségi betegellátási rendszer, mely reményeink szerint ténylegesen a betegellátás biztonságának javulását és a sürgősségi osztályokra nehezedő terhek enyhítését szolgálja majd. A decemberben megjelent Magyar Közlönyt átbogarászva néztük meg, hogy mi várható az új sürgősségi betegellátástól? Mit fognak ebből megérezni a betegek?

sürgősségi triázs sbo

Fotó: designed by Pixabay.com

A nemrég megjelent Magyar Közlöny szerint 2019. január 1-én lép hatályba az a rendelet, mely szerint minden sürgősségi betegellátó osztályon (továbbiakban SBO) kötelező lesz a triázs rendszer alkalmazása, valamint bevezetik az akut alapellátási egységet. Az első részben a triázs rendszer kerül leírásra, míg a második részben a számunkra is új, akut alapellátási egységet mutatjuk majd be.

A triázs rendszer: 10 percen belül dönteni kell a beteg állapotának súlyosságáról

A triázs rendszer alkalmazása nem újkeletű hazánkban. Ez egy régóta jelenlévő, bevált és bejáratott módszer, mely során a beérkező betegeket az állapotuk súlyossága szerint osztályozzák (továbbiakban triázsolják). A rendelet szerint a betegek belépését követően, 10 percen belül (aki mentővel érkezik, annál 5 percen belül) meg kell történnie a triázsolásnak. A rendelet kitér arra is, hogy meg kell határozni a betegellátás időbeliségét is, bár erre nézve (nagyon helyesen), konkrét számok nem jelennek meg a közlönyben. Nos, ez volt az elmélet! Nézzük meg, hogy a gyakorlatban mit is jelent ez?!

A triázsolás

Az utcáról a sürgősségire beérkező beteg azonnal a triázs pultnál találja majd magát. Ha mégsem találja a betegünk a triázs pultot, akkor egy új szakember, a sürgősségi osztályos diszpécser (SOD) majd segít neki megtalálni azt. A rendelet szerint az SOD feladata többek között az lesz, hogy fogadja a betegeket, ha kell informálja őket a várható ellátással kapcsolatban és segíti őket eligazodni a sürgősségin.

A triázs pultnál három féle szakember fogadhatja a beteget. Lehet triázs nővér (speciálisan a sürgősségi területre szakképzett nővér), mentőtiszt, esetleg orvos. A beteget kikérdezi a szakember, megméri a vitális paramétereit és objektív módon (legtöbbször egy szoftver segítségével) besorolja, hogy melyik sürgősségi kategóriába tartozik, melyek lehetnek:

  • újraélesztendők,
  • kritikus állapotúak,
  • sürgősen ellátandók,
  • kevésbé sürgős esetek,
  • valamint halaszthatók.

Ez mind szépen hangzik, de ezek a kategória szintek nem mondanak semmit a betegeknek. A beérkező betegeket rendszerint az érdekli, hogy mennyit kell várni, míg ellátja valaki. A  rendelet szerint nemcsak a betegellátás szükséges szintjét kell meghatározni, hanem annak időbeliségét is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:

újraélesztendők: a beteg azonnal ellátásra kerül, nincs egy másodpercnyi várakozás sem. Legtöbbször a mentő rádión keresztül beszól a sürgősségire, hogy újraélesztett beteg érkezik és az ellátó team már felkészülten várja a beteget.

kritikus állapotúak: itt is azonnal ellátásra kerül a beteg. Itt sincs várakozás.

sürgősen ellátandók: ennél a kategóriánál a beteget a triázs vizsgálja. A beteg ugyan nincs kritikus állapotban, de 30 percen belül ellátásra kell kerüljön. Tehát itt a várakozási idő 30 perc is lehet.  

kevésbé sürgős esetek: A beteget szintén a triázs vizsgálja és az állapota szerint akár 60-90 percet is várakozhat míg ellátásra kerül.

halaszthatók: ezek a betegek a triázs vizsgálata után 2 óránál többet is várakozhatnak.

Nagyon helyesen a rendelet nem számszerűsíti a betegellátás időbeliségét (várakozási időt), hiszen ezek a „várakozási idők” nem törvényszerűek! Sokszor vannak csúszások az időben és nem azért, mert az orvos vagy a szakápoló nem dolgozik folyamatosan! Gondoljunk csak bele abba, hogy ha sürgősen ellátandó besorolást kap egy beteg, tehát 30 percen belül el kellene látni és a beteg már a 20. perce várakozik, de beszól a mentő, hogy érkezik egy újraélesztett ember, akkor értelemszerűen a sürgősségin dolgozó team a mentőt várja majd. Legyenek türelmesek és szolidárisak az embertársaikkal és a sürgősségin dolgozó személyzettel, hiszen nem tudhatják, hogy mi folyik a vizsgálóban! Lehet, hogy éppen újraélesztenek vagy szervezik a betegek további ellátását!

Összefoglalva: milyen javulás várható az új sürgősségi betegellátási rendszertől?

Az újév első napjától minden beérkező betegnek 10 percen belül (a mentővel érkezők esetén 5 percen belül) döntenek az állapotáról (triázsolják), ezáltal a valóban sürgős ellátást igénylő betegek azonnal ellátásra kerülnek. Többé nem fordulhat az elő, hogy a nyomó mellkasi fájdalommal (amely potenciálisan szívinfraktust jelezhet) érkező beteg órákat is várakozik. A sürgősségi osztályos diszpécser segítségével a betegek folyamatosan informálódhatnak a várható ellátásukkal kapcsolatban és segítenek majd eligazodni a rendszerben, ezáltal nem lesznek a betegek előtt megválaszolatlan kérdések.

Hamarosan következik a második rész is, amelyben az akut alapellátási egységet mutatjuk be.