Csíp, ég, szúr. Sokan felkeresik a háziorvost és az ügyeletet, ha vizelés közben égő, szúró, csípő fájdalmat éreznek. Mi okozhatja a csípő, fájdalmas, gyakori vizelést?

vizelet csíp fájdalmas vizelés

Designed by Pixabay.com

Vizeletürítés közben normálisan nem kellene panasznak lennie. Ha érezzük, hogy pisilni kell, elmegyünk WC-re, majd ürítjük a vizeletünket, amit jobb esetben meg sem kellene, hogy érezzünk. Azonban az életünk során több alkalommal is jelentkezhet fájdalmas vizelés (dysuria), amit leginkább égő, csípő, szúró fájdalomként élünk meg. 


Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nőknél gyakoribb a fájdalmas vizelés, mint férfiaknál. A fájdalmas vizelést leggyakrabban húgyúti fertőzés okozza. A nőknek relatíve kisebb a húgycsövük és közel van a végbélnyílás, így könnyebben feltudnak szállni a végbélből a baktériumok a húgyhólyagba és ott gyulladást okoznak. A húgycsőgyulladás (urethritis) és húgyhólyag gyulladás (cystitis acuta) könnyen kezelhető probléma, legtöbbször bő folyadékfogyasztással, egy kis antibiotikum bevételével hamar elmúlnak a panaszok. 


Fájdalmas vizelést okozhat még a veseköves betegség is. Ha a vesekő a húgyhólyagban vagy húgycsőben van, igen fájdalmas procedúra közben meg is születik, távozik. A férfiaknál ez a fájdalom kifejezettebb és hosszabban fenn állhat, mivel a férfiak húgycsöve, természetszerűen hosszabb, így a vesekőnek hosszabb utat kell megtennie míg a külvilágba távozik. 


Honeymoon disease (nászutasok betegsége)

A fiatal, szexuálisan aktív nőknél gyakrabban kialakul a fájdalmas vizelés, csípő vizelet és náluk az esetek több, mint kétharmadában az aktív szexuális élet áll a csípő, fájdalmas vizelés hátterében. Sőt, erős összefüggés áll a fájdalmas vizelés és szexuális aktus gyakorisága között. A találó nevet a betegség onnan kapta, hogy nászút idején a pár több szexuális aktust él egymással és a gyakori szex során a húgycső érzékeny nyálkahártyája könnyen sérül, mikrorepedések keletkeznek, melyek kedveznek a kórokozók megtelepedésének. 


Spermaölő készítmények és az óvszer használata az arra érzékeny személyeknél viszketést, pisilés közben jelentkező égő, szúró fájdalmat okozhat. Javasolt ilyenkor az adott termék végleges elhagyása, ajánlott egy másik termék használata.


Férfiaknál a fájdalmat vizelést leggyakrabban a prosztata megnagyobbodása okozhatja. Náluk, ha ilyen probléma fenn áll, leggyakrabban vizeletürítési panaszok is megjelennek. Nehéz indítani és megállítani a vizelést. Korábban már írtunk a férfiaknál ajánlott szűrővizsgálatok elvégzéséről, melyek között a prosztata vizsgálata is megtalálható.


Tanács csípő, fájdalmas vizelés (húgyúti fertőzés) esetén:

Fogyasszunk bő folyadékot és menjünk el háziorvosunkhoz és vigyünk egy tégelybe vagy kis üvegbe vizeletet. Erre azért van szükség, mert az orvos vizelet vizsgálatot fog végezni és a vizsgálat eredményének megfelelően fog gyógyszeres kezelést javasolni, mely leggyakrabban antibiotikumos kezelést jelent. Az alkalmazott gyógyszeres kezelés esetén pár napon belül a húgyúti fertőzés és ezzel együtt a panaszok is megszűnnek.