Ennek a vitaminnak a pótlásával csökkenthető a vírus okozta felső légúti megbetegedések száma

A COVID-19 járvány már hónapok óta terjed világszerte, azonban még csak most kezdjük megérteni, melyek azok a tényezők, melyek hajlamosíthatnak, vagy éppen védő hatással lehetnek a fertőződés ellen.

A Chicagoi Egyetem kutatói COVID-19 fertőzésre leszűrt páciensek vizsgálata során összefüggést találtak a COVID-19 fertőzés kialakulása és a D-vitamin hiány között, eredményeiket a JAMA Network Open című tudományos folyóirítban jelentették meg.

A D-vitamin napfény hatására bőrünkben keletkezik, azonban elsősorban a téli hónapok alatt a nem elegendő mennyiségű napfény miatt a szervezet D-vitamin raktárai kimerülhetnek, és D-vitamin pótlásra lehet szükség. A D-vitamin fontos szerepet játszik többek között immunrendszerünk megfelelő működésében, ennek megfelelően vizsgálatok során már bizonyították, hogy a D-vitamin pótlással csökkenthető a vírus okozta felső légúti megbetegedések száma.

A kutatók jelen tanulmányban 489 páciens adatait dolgozták fel, akiknek mind történt D-vitamin szint mérés a koronavírus tesztjük előtti egy éven belül. Azon résztvevők esetén, akiknél D-vitamin hiány állt fenn (<20 ng/ml), és nem történt kezelés, majdnem kétszer gyakrabban kaptak pozitív teszteredményt COVID-19-re, mint a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező pácienseknél.

Jelen tanulmány visszamenőleg vizsgálta olyan páciensek adatait, akiknél COVID-19 tesztet végeztek, azonban a kutatók kihangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek annak pontos megállapítására, valóban van-e összefüggés a D-vitamin szint és a koronavírusra való fogékonyság között, illetve ebben az esetben milyen D-vitamin pótlási módszer lenne a leghatékonyabb.

A D-vitamin nem csak immunrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges, hiányában fáradtság, hajhullás, gyakori megbetegedések, rossz hangulat és közérzet, izomgyengeség, izom- és csontfájdalmak is kialakulhatnak. Éppen ezért az őszi-téli időszak közeledtével fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vigyünk be: csecsemőknek napi 400-1000 NE, gyermekeknek napi 600-1000 NE, felnőtteknek napi 1500-2000 NE bevitele javasolt.

Fontos, hogy a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így a szervezetben felhalmozódik, ezért a túlzott D-vitamin bevitelnek káros hatásai is lehetnek. Az életkor, testsúly, esetleges betegségek vagy várandósság miatt mindenkinek eltérő a D-vitamin szükséglete, így a D-vitamin pótlás mennyiségét is egyénre szabottan kell meghatározni. A túlzott, vagy éppen nem elégséges D-vitamin pótlás elkerülésének érdekében a D-vitamin készítmények szedése előtt mindenképpen konzultáljon háziorvosával, kezelőorvosával!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-09-vitamin-d-deficiency-covid-.html

Fotó: pixabay.com