Mennyi időre alakul ki védettség?

A koronavírus fertőzés megelőzésének lehetőségeiről, valamint a betegség tüneteiről akarva-akaratlanul rengeteg információt kapunk. Arról azonban kevesebb szó esik, mennyi ideig is tart maga a megbetegedés, meddig fertőzőképes a COVID-19 pozitív személy, és mennyi időre alakul ki védettség, ha átesik valaki a fertőzésen?

Ez utóbbi kérdésekre nehéz pontos választ adni, mivel mindannyiunk szervezete eltérően reagál a koronavírussal való találkozásra. Elsősorban fiatal, egészséges egyének esetén a fertőzés sokszor nem jár tünettel, így ők maguk nincsenek is tudatában a fertőzésnek, míg másoknál csupán enyhe tünetek jelentkeznek, az idős, krónikus betegségben szenvedő emberek esetén azonban súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat.

A pozitív teszteredmény után azonban minden esetben felmerül a kérdés: meddig is tekinthető valaki fertőzőnek?

Az eddigi megfigyelések alapján a COVID-19 fertőzésen átesettek akár a betegség gyógyulása után 3 hónapig produkálhatnak pozitív teszteredményt a vírusra, anélkül, hogy képesek lennének terjeszteni a fertőzést. Ezek alapján tehát a fertőzés gyógyulásának megítélésére a COVID-19 PCR teszt elvégzése valószínűleg nem igazán alkalmas.

Általánosságban elmondható, hogy a tünetek jelentkezésekor a leginkább fertőző a beteg, de a fertőzőképesség hossza a betegség súlyosságától függően változhat. Az enyhe tüneteket mutató betegek kb. egy hétig, míg a súlyosabb panaszoktól szenvedők akár két hétig is fertőzhetnek.

Ennek alapján a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) jelenlegi ajánlása szerint tilos közösségbe menni a panaszok megjelenésétől számított 10 napig, vagy addig, amíg 24 óra eltelt láz és lázcsillapító gyógyszer bevétele nélkül – ezen feltételek teljesülése és a panaszok megszűnése esetén tehát általában már megszűnik a fertőzésveszély.

Amennyiben valaki átesett a COVID-19 fertőzésen, védettséget szerez-e a vírussal szemben?

Valamilyen fokú védettség kialakul, azonban arra vonatkozóan, milyen hosszú ideig áll fenn ez a védettség, egyelőre még nem áll elegendő adat rendelkezésünkre. Mind Kínában, mind az Amerikai Egyesült Államokban dokumentáltak olyan eseteket, ahol COVID-19 fertőzésen átesett embereknek hónapokkal később ismét pozitív lett a tesztje, tehát újra megfertőződtek a vírussal – ezen esetek jelentőségét azonban további vizsgálatoknak szükséges alávetni.

Általánosságban elmondható, hogy a COVID-19 fertőzés megelőzése érdekében szükséges a védő intézkedések betartása – maszkhordás, távolságtartás, megfelelő kézhigiénia – függetlenül attól, átesett-e már valaki a COVID-19 fertőzésen.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-09-covid-symptoms-contagious.html

Fotó: pixabay.com