Melyik a hatékonyabb módszer?

Manapság egyre több épületnél állítanak meg minket hőmérés céljából, legyen az kórház, munkahely vagy a reptér, hiszen a COVID-19 járvány idején fontos, hogy kiszűrjük a fertőzésre gyanús embereket. Ennek a legelterjedtebb módja a hőmérés, valamint néhány kérdésből álló kérdőív kitöltése. De vajon ez-e a leghatékonyabb módszer?

Egyelőre nehéz megítélni, mennyire hatékony módszer a hőmérés a koronavírus fertőzés kiszűrésére, hiszen kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre a témában. Annyi azonban biztos, hogy a hőmérés nem a legideálisabb módszer. Egyrészt, a bőrfelszín hőmérsékletét mérjük, nem a belső hőmérsékletet, így csalóka lehet, másrészt pedig nagyban függ a pontossága a hőmérő minőségétől.

Mindemellett egyes vizsgálatok szerint a SARS-Cov-2 vírussal fertőzöttek mindössze 40%-a számolt be lázról, míg 65%-uk számolt be a szaglás elvesztéséről. A láz továbbá átlagosan 3 napig tartott a koronavírusfertőzöttek esetén, míg a szaglás átlagosan 7 napig nem tért vissza.

Felmerül tehát a kérdés, nem volna-e érdemesebb a kevésbé gyakori és rövidebb ideg tartó láz helyett inkább a szaglás elvesztését keresni, mint COVID-19 fertőzésre utaló tünetet?

Míg a szaglás elvesztése viszonylag egyszerűen vizsgálható lenne, és maga a tünet is gyakoribb, az előnyök mellett hátulütői is lennének a szaglás vizsgálatának. Sajnos a szaglásvesztés az átlag népesség körében is viszonylag gyakori: az emberek 20%-a szenved csökkent vagy hiányzó szagérzékelésben, mely 75 éves kor felett 80%-ra emelkedik.

Szintén a szaglás tesztelése ellen szól, hogy míg a koronavírusfertőzöttek túlnyomó többségének egy héten belül visszatért a szaglása, egyesek akár 3 hétig tartó szaglásvesztésről is beszámoltak, így a csökkent szagérzés miatt olyanokat is negatív megkülönböztetés érne, akik már rég nem képesek fertőzni.

A szaglás elvesztése továbbá nem csak COVID-19 okozta megbetegedés, de egyszerű nátha vagy allergia esetén is jelentkezhet az orrdugulás következtében.

Míg tehát a koronavírus fertőzés szűrésére széleskörben nem tűnik ideális módszernek a szaglás tesztelése, COVID-19 esetén igen gyakori tünet, tehát érdemes mindannyiunknak odafigyelni a hirtelen szaglásvesztésre. Önvizsgálatot egyszerűen tudunk végezni: minden reggel szagoljunk például kávét, fűszereket vagy parfümöt, és amennyiben egyik napról a másikra nem érezzük a jellegzetes illatokat, érdemes önkéntes karanténba vonulni, háziorvost értesíteni és amint lehet, elvégeztetni egy COVID-19 tesztet.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-11-screen-covid-.html

Fotó: pixabay.com