A mellékhatások erőssége összefüggésben van-e a kialakuló védelem mértékével?

A COVID-19 vakcinák hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatban rengeteg információ árad felénk, és sokszor nehéz eldönteni, melyek a valós információk, és melyek álhírek. Ilyen például az az elképzelés, hogy a COVID-19 vakcina beadását követő mellékhatások erőssége egyenes arányosságban áll a kialakuló védettség mértékével – de ez vajon az igaz, vagy a téves információk közé tartozik?

A baltimore-i John Hopkins kutatói erre a kérdésre keresték a választ tanulmányukban, melyben az egyetemen dolgozó több, mint 900 egészségügyi dolgozó vett részt. A résztvevők mind mRNS vakcinát (Pfizer/BioNTech vagy Moderna) kaptak, és néhányan közülük korábban COVID-19 fertőzésen is átestek.

A dolgozókat megkérték, hogy jelentsék az oltást követően esetlegesen jelentkező mellékhatásokat: volt-e egyáltalán mellékhatásuk a vakcina felvételét követően, és ha igen, enyhe (fájdalom az oltás helyén, fejfájás vagy enyhe fáradtság) vagy komolyabb tüneteket (láz, hidegrázás, fáradékonyság) tapasztaltak.

Vizsgálati eredmények

 A résztvevőknek mindössze 5%-a számolt be mellékhatásokról az első oltást követően, míg a második oltás után 43%-uk jelzett különböző erősségű mellékhatásokat. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy a Moderna vakcinával oltottak az első és második oltást követően is nagyobb számban jeleztek mellékhatásokat, mint a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltottak, valamint azok a dolgozók, akik korábban már átestek COVID-19 fertőzésen, az első oltást követően nagyobb százalékban számoltak be mellékhatásokról, míg a második dózisnál éppen ellenkezőleg, kisebb eséllyel alakultak ki esetükben mellékhatások.

Minden résztvevő esetén IgG ellenanyag vizsgálat történt 14 nappal a második oltás felvétele után, mely kimutatta, hogy 99,9%-uknál megfelelő mennyiségű ellenanyag volt jelen a védettség kialakulásához. Azt is megfigyelték azonban a kutatók, hogy néhány résztvevőnél kiemelkedően magas ellenanyagszintek alakultak ki: a nők, 60 év alattiak, korábban COVID-19 fertőzése átesettek, valamint a komolyabb mellékhatásokról beszámoló oltottaknál magasabb ellenanyag szinteket mértek.

Konklúzió

A vizsgálat eredményei tehát arra engednek következtetni, hogy a mellékhatások jelenléte, valamint az oltást megelőző COVID-19 fertőzés nem befolyásolják a COVID-19 elleni oltás felvétele után kialakuló védettséget, azonban bizonyos faktorok esetén a kialakuló ellenanyagválasz magasabb szinteket érhet el.

Következtetésképp elmondható, hogy sem az enyhe mellékhatásokat tapasztaló vagy éppen oltás után teljesen tünetmentes embereknek, sem a korábban COVID-19 fertőzésen átesetteknek nincs miért aggódniuk: az mRNS vakcinák szinte mindenki esetén jól működnek, és kiváltják a megfelelő immunválaszt, akkor is, ha mi ezt nem érzékeljük.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccinations-work-with-or-without-side-effects#How-common-were-side-effects

Fotó: pixabay.com