Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik, de mit is takar pontosan a betegség, milyen tünetei vannak, és mit kell tennünk, ha kimutatják nálunk? Az inzulinrezisztencia főleg nők esetén kerül egyre gyakrabban diagnosztizálásra, de a férfiak esetén egyaránt előforduló probléma.

Cukorbetegség

 

Az inzulinrezisztencia szervezetünk, konkrétan a testünket felépítő sejtek csökkent érzékenységét jelenti az inzulin nevű hormonra. Az inzulint a hasnyálmirigyünk termeli, és a sejtek felszínéhez kapcsolódva segíti a cukor bejutását a sejtekbe. Ha a sejtek érzékenysége csökken az inzulinra, a cukor kisebb mértékben tud bejutni a sejtekbe, így egyrészt megnő a vércukorszint, másrészt a sejtek nem jutnak elég energiához, így különböző testi tünetek alakulhatnak ki.

Az inzulinrezisztencia kialakulásakor a szervezet még hosszabb ideig képes kompenzálni a sejtek csökkent érzékenységét azzal, hogy megnöveli a hasnyálmirigyben termelt inzulin mennyiségét. A magasabb inzulinszint hatására a sejtek elegendő mennyiségű cukrot képesek felvenni, így a vércukor a betegség elején nem emelkedik kóros szintre.

Amennyiben sokáig fennál ez az állapot, a hasnyálmirigy a fokozott inzulintermelés hatására egy idő után kimerül, lecsökken az inzulinszint, így a cukor nem jut be a sejtekbe, megnő a vércukorszint, és az inzulinrezisztenciából kialakul a cukorbetegség.

Milyen tünetei lehetnek az inzulinrezisztenciának?

A magas inzulinszint különböző tünetek kialakulásához vezethet, melyek azonban nem specifikusak a betegségre, így sokszor igen nehéz a betegség diagnosztizálása. A magas inzulinszint nemcsak közvetlenül alakíthat ki különböző panaszokat, hanem a hormonháztartás befolyásolásán keresztül is hathat szervezetünk működésére.

Cukorbetegség

A női- és férfi nemi hormonok szintjének befolyásolása miatt a két nemben különböző tüneteket okozhat az inzulinrezisztencia, azonban vannak olyan panaszok, melyek mindkét nem esetén megjelenhetnek. Ilyen panaszok lehetnek:

  • az étkezés után jelentkező fáradtság,
  • éhségérzet,
  • eredménytelen fogyókúra,
  • rossz közérzet, alvászavar,
  • hangulatingadozás,
  • fejfájás, izzadás,
  • zsíros, pattanásos bőr.

Nők esetén gyakori tünet a menstruációs zavar, fokozott szőrnövekedés és a meddőség, míg férfiaknál merevedési zavar, hajhullás, korai kopaszodás jelentkezhet.

Gyakran társul más betegségekkel: szív-és érrendszeri megbetegedésekkel, magas koleszterinszinttel, pajzsmirigy alulműködéssel, nők esetén ún. policisztás ovárium szindrómával (PCOS). Igen gyakran nem is a különféle tünetek alapján, hanem a társuló betegségek, vagy éppen a meddőség kivizsgálása során derül fény az inzulinrezisztencia fennállására.

Fotó: pixabay.com