A COVID-19 járvány mindannyiunk egészségére nézve veszélyt jelenthet, azonban vannak olyan csoportok, akik esetén sokkal nagyobb a veszélye a súlyos szövődmények kialakulásának. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a 65 év felettiek, és mindenki, aki valamilyen krónikus betegségben szenved – ide tartozik a cukorbetegség is. De mit is érdemes tudnia a koronavírussal kapcsolatban azoknak, akik a cukorbetegség valamely fajtájában szenvednek?

Cukorbetegség és koronavírus Mit tegyek cukorbetegként a COVID-19 járvány alatt Könnyebben elkaphatom a koronavírust  ha cukorbeteg vagyok

Fotó: pixabay.com

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) összegyűjtötte azokat a legfontosabb kérdéseket, melyek a koronavírussal kapcsolatban felmerülhetnek a cukorbetegséggel élő betegekben.

Könnyebben elkaphatom a koronavírust, ha cukorbeteg vagyok?

Eddigi tapasztalataink alapján a cukorbetegség nem növeli a koronavírussal való fertőződés veszélyét, azonban a cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelni, hogy elkerüljék COVID-19 fertőzést, mivel esetükben súlyosabb következményei lehetnek a megbetegedésnek.

Cukorbetegként nagyobb-e az esélyem a súlyos szövődmények kialakulására megbetegedés esetén?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a cukorbetegek esetén nagyobb az esélye a koronavírus fertőzés súlyosabb lefolyásának, valamint súlyos szövődmények kialakulásának. Továbbá minél több társbetegsége van valakinek (pl. cukorbetegség és szívbetegség együtt), annál nagyobb a veszélye koronavírusos megbetegedés esetén a súlyos szövődmények kialakulásának.

Van-e különbség az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők veszélyeztetettsége között?

Az eddigi tudásunk alapján nincs sem ok, sem bizonyíték arra, hogy a COVID-19 fertőzés eltérő súlyossággal érintené a különböző típusú cukorbetegséggel élőket. Sokkal inkább számít az életkor, hogy ki, mennyire figyel oda a vércukorszintjére, gyógyszerelésére és a diétájára, illetve szenved-e a cukorbetegség mellett egyéb más betegségben (pl. szívbetegség, magas vérnyomás).

Mit tegyek cukorbetegként a COVID-19 járvány alatt?

  • Mosson rendszeresen kezet szappanos vízzel, vagy alkalmazzon alkoholos kézfertőtlenítést.
  • Maradjon otthon! Csak abban az esetben hagyja el otthonát, ha feltétlenül szükséges!
  • Legyen otthon elegendő gyógyszer vagy inzulin, illetve a vércukormérő eszközhöz szükséges tartozékok arra az esetre is, ha hetekig nem hagyhatja el az otthonát!
  • Alkalmazza megfelelő gyakorisággal (a kezelőorvosa utasítása szerint) gyógyszerét vagy inzulinját, véletlenül se spóroljon vele! A magas vércukor értékek esetleges fertőzés esetén súlyosbíthatják a megbetegedést!
  • Mindig legyen otthon elég étel! Mindenképpen tartson otthon gyorsan felszívódó cukor tartalmú élelmiszert, ha esetleg alacsony lenne a vércukor értéke.
  • Ha egyedül él, legyen egy olyan megbízható személy, aki tud segíteni, ha rosszul lenne!
  • Bármilyen felső légúti panaszt vagy lázat észlel, kérje telefonon háziorvosa segítségét!

Cukorbetegek esetén tehát a koronavírussal való fertőződés esélye nem magasabb, mint bárki másnál, azonban a súlyos szövődmények kialakulásának fokozott veszélye miatt esetükben még jobban ügyelni kell a COVID-19 fertőzés elkerülésére. Amennyiben cukorbetegségben szenved, fokozottan ügyeljen betegsége karbantartására, valamint, ha teheti, maradjon otthon, és fokozottan tartsa be a kéz- és lakáshigiénés javaslatokat!

Forrás: https://www.diabetes.org/covid-19-faq