Mi a különbség és melyik a jobb?

Nyakunkon a nyár és ebben az időszakban bizony fokozottabban is izzadunk, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy a kellemetlen testszag és izzadságfolt ellen ne használjunk nap, mint nap valamilyen izzadásgátlót vagy dezodort. A kettő között van különbség és nem mindegy, hogy az izzadtság ellen melyik terméket használjuk.

Dezodor izzadásgátló

Fotó: flickr.com

Mi okozza az izzadást és hogyan jön létre?

A hőség, stresszes élethelyzet, fizikai aktivitás és a csípős, fűszeres ételek fogyasztása fokozott izzadást idéz elő, de a láztalanodás esetén is verejtékezünk. Az izzadás szervezetünk hőszabályozó folyamatának része és egy teljesen normális élettani folyamat, mely során szervezetünk lehűti a testünket.

Az izzadás és ezzel együtt testünk hűtése a bőrünkben található verejtékmirigyeknek köszönhető. A verejtékmirigyek az egész testfelületünkön megtalálhatóak, de vannak bizonyos testrészek (hónalj, homloktájék és a nemiszervek tájéka), ahol nagyobb számban fordulnak elő és ezeken a helyeken fokozottabban is izzadunk. A verejtékmirigyek által termelt váladék összetétele legnagyobb részt víz, de emellett az izzadtságban salakanyagok és ásványi sók is megtalálhatóak.

Egy átlagos napon nagyjából 1 liter folyadék távozik izzadtság formájában a szervezetünkből. Stresszhelyzet, hőség vagy nagyobb fizikai aktivitás során az izzadtság mennyisége naponta elérheti akár az 5 litert is.

Magának az izzadtságnak nincs szaga. A verejtékezés során észlelhető kellemetlen szagot a bőrünkön élő természetes baktériumoknak köszönhetjük, azáltal, hogy a verejtékmirigyek által termelt váladék tápanyagot jelent, amit lebontanak és ezzel elszaporodnak. A baktériumok elszaporodásával kialakul az a bizonyos izzadtság szag. Ez ellen ma már tudunk is védekezni. A különböző bőrápolási termékek, úgymint a dezodor vagy izzadásgátló készítmények ebben nyújtanak segítséget. Nézzük meg, hogy csökkentik az izzadást az egyes termékek.

A dezodor

A szó latin eredetű és szagtalanítót jelent. Tehát a neve is utal arra, hogy a dezodorok csak elfedik az izzadtság során tapasztalható kellemetlen szagokat a bennük lévő leginkább szintetikus illatanyagokkal és baktériumpusztító vegyületekkel, de magát az izzadást nem akadályozzák meg és nem is csökkentik.

Tehát a dezodorok használatával elkerülhetjük a kellemetlen testszag kialakulását, de szárazak nem maradunk!

Izzadásgátlók

Az izzadásgátlók a verejtékezést csökkentik, esetleg megakadályozzák azáltal, hogy a bennük megtalálható alumínium vegyületekkel eltömítik a verejtékmirigyek pórusait. Így nem fog termelődni verejték, izzadtság sem lesz, a baktériumoknak nincs mit lebontani, ezáltal a kellemetlen izzadtságszag sem fog kialakulni.

Az izzadásgátlók által okozott pórusok eltömítését összefüggésbe hozták a mellrák kialakulásával. Ugyanis egy 2011-ben megjelent tanulmány szerint a mellrákos nőknél magasabb alumíniumszintet igazoltak, bár a kutatásban résztvevő alanyok száma elég alacsony volt, így egyértelmű ok-okozati összefüggés nem vonható le.

Dezodor vagy izzadásgátló? Melyiket válasszuk?

Akik kevésbé izzadnak, de mégis el szeretnék kerülni a kellemetlen testszag kialakulását, azoknak a dezodorok használata javasolt.

Azok számára lehet megfelelő választás az izzadásgátlók használata, akik fokozottabban izzadnak, viszont nekik számolni kell azzal, hogy ezek a termékek nagy valószínűséggel alumíniumsókat tartalmaznak. Egészségügyi szempontból nem ajánlatos az izzadásgátlók használata az esti, éjszakai órákban a bőr természetes szellőzésének akadályozása miatt.