Heti hírösszefoglaló - lapszemle

Egészségügyi hírek

Fotó: Pixabay.com

Fogy a magyar népesség

A KSH közlése szerint 2019 első negyedévében 4,3%-al kevesebb gyermek született és 1,6%-al többen haltak meg, mint a tavalyi év azonos időszakában, ezzel a természetes fogyás 10%-al nőtt. A jelenség az ország egész területén megfigyelhető, de a legnagyobb mértékű fogyás a Dél-és Nyugat-Dunántúlon mutatkozott.

Dunai hajóbaleset

2019. május 29-én (szerdán) két hajó összeütközött a Dunán, a Margit-híd közelében. A szerencsétlenségnek eddig hét halálos áldozata van és heten könnyebben sérültek, akiket a Honvéd, az Uzsoki és Szent Imre Kórházba szállítottak a mentők. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere szerint a mentők és a sürgősségi intézmények kiválóan végezték munkájukat.  

Magyarország élen jár a biciklis balesetekben

Hazánkban a balesetek 12%-a biciklis baleset, míg az EU-átlag csak 8%! Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint közel egyenlő arányban követnek el szabálysértést az autósok és biciklisek. Ez azt jelenti, hogy figyelni kell egymásra, akár autósként, akár biciklisként közlekedünk az utakon, hiszen a tragédia könnyen megelőzhető. A We Love Cycling egy filmsorozattal készült, mellyel felhívja a figyelmet a legalapvetőbb hibákra és szabálytalanságokra mind az autósok, mind a biciklisek részére.

Magyarország jobban teljesít, de nem az egészségügyben

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa az elmúlt hétvégén ülésezett és határozatában kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók jelenlegi helyzete kizárólag a döntéshozók akaratán múlik. Szerintük az egészségügyben hiánycikk a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép, valamint a biztonságos betegellátás a túlmunkákkal, a munkajogi szabályok sorozatos megsértésével sem biztosítható.

A Heim Pál Gyermekkórházat 60 millió forintnyi élelmiszerrel segíti a Lidl

Az áruházlánc egy éven át, havi 5 millió forinttal járul hozzá az ápolásra szoruló gyermekek és szüleik egészséges étkeztetéséhez. Tőzsér Judit kommunikációs igazgató már át is adta az első adag egészséges élelmiszert a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak és kiemelte az egészségtudatos táplálkozás fontosságát.

A válogatott focista milliókat adományozott

A Koraszülöttek Országos Egyesület (KORE) javára 3 millió forintot adományozott Gulácsi Péter magyar labdarúgó válogatott a társadalmi felelősség vállalás keretében.  A pénzösszeggel az egyesület a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház koraszülött intenzív osztályát segítette egy vérgáz analizátor készülék adományozásával.  

Tovább csökkentenék az üdítők cukor-és kalóriatartalmát

Az elmúlt 9 évben átlagosan 43%-al csökkent az alkoholmentes italok cukor-és kalóriatartalma. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség 2020 végéig még további 50%-al csökkentené az általuk gyártott és forgalmazott italok átlagos cukor-és kalóriatartalmát. A szövetség elnöke szerint felelősséggel tartoznak a fogyasztóik egészségéért.

Keksz, a vércukor-szint jelző kutya sikeresen levizsgázott

Keksz, a törpe uszkár kutyus egy ún. rohamjelző kutya, aki a vércukor-szint ingadozását előre jelzi. Keksz-et a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület képezte ki. A képzés után a kutyus sikeres vizsgát tett Hangával, a 6 éves kislánnyal, akinél 2 éves korában diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget. Keksz, otthoni körülmények között is képes jelezni, ha a kislánynál alacsony vércukorszint jelentkezne.

Orvosi bravúr Szegeden

Hibrid műtéttel végeztek műbillentyű beültetést a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai részlegén. A műtét során két megoldást ötvözött a szegedi orvoscsoport. A műtét során megnyitották a mellkast, feltárták az aortát és a transzkatéteres csapat ezen keresztül felvezette az új, sertésből készült szívbillentyűt. Ez a beavatkozás hazánkban viszonylag ritkának számít és Szegeden ez idáig még nem is végeztek ilyen műtétet. A beteg a műtét óta jól van és várhatóan hamarosan otthonába távozhat.  

Sclerosis multiplex betegtalálkozó Gyulán: a lehető leghamarabb el kell kezdeni az SM betegek kezelését

2019. május 30-án az SM világnapján betegtalálkozót szerveztek Gyulán. Az ország egész területéről érkeztek SM betegek, hogy tapasztalatot cserélhessenek egymással. A betegtalálkozón kiemelték, hogy időben el kell kezdeni az SM betegek kezelését és ha szükséges, akkor időben kell váltani terápiát! Országos fotópályázatot is hirdettek, melynek díjazása 400.000 Ft.

Tudományos hírek

Hivatalosan is betegség lett a kiégés

A WHO a kiégést az egészségügyi rendellenességek közé sorolta. A kiégésnek három fő tünete van: fáradtság érzet, csökkent munkahatékonyság és a munkahellyel kapcsolatban érzett negativitás.  

Már kevesebb gyaloglás is jót tesz az egészségnek

Mozogni jó, ezt már sokan tudják. Na, de mennyit? Napi 10 ezer lépést? Egy új kutatás szerint az idős embereknek napi 7500 lépés is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a halálozási kockázat. Az eredmények azt mutatják, hogy már napi 4400 lépéssel is 41%-al csökkenthető a mortalitás. Olvasható a Science Daily-n. A kutatók a vizsgálattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mozogjunk amennyit csak tudunk, mert a napi rendszeres mozgással, lépésszám növekedéssel sokat javíthatunk az egészségügyi állapotunkon.   

Három tényező, mely gyakrabban okoz szívrohamot a nőknél

Az Oxfordi Egyetem legújabb kutatásában 472 ezer, középkorú ember adatait elemezték. A vizsgálat szerint  a cukorbetegség, a dohányzás és a magasvérnyomás a nők esetében fokozottabban emeli (megháromszorozza) a szívroham kockázatát. A férfiak sem menekülnek, hiszen náluk a dohányzás megkétszerezi a szívroham kockázatát.

Védi a szívet egy jó éjszakai alvás

Amerikai kutatóknak sikerült felfedniük, hogy miért védi a szívet a jó éjszakai alvás. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint, egérkísérletekben sikerült azonosítaniuk azt a mechanizmust, mely teljes és mély alvás esetén megvédi az ereket. Ezzel a kutatással rávilágítottak az elégséges mennyiségű és minőségű alvás fontosságára.

Publikálta: Dr. Pukoli Dániel