A COVID-19 járvány kezdete óta számos gyógyszerrel kapcsolatban vizsgálták, hogy segítségünkre lehet-e a koronavírus okozta megbetegedés enyhítésére, az elmúlt időszakban azonban egy újabb, sokak által használt koleszterinszint-csökkentő gyógyszerről derült ki, hogy csökkentheti a COVID-19 okozta fertőzésben szenvedő betegek körében a halálozást.

A statinok a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek közé tartoznak, és hazánkban is a népesség jelentős része szed valamilyen statint rendszeresen a magas koleszterinszint okozta szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése érdekében.

A statinok hatását már korábban is vizsgálták más vírusfertőzéssel kapcsolatban: egy 2018-as tanulmány szerint a statinok alkalmazása javította a betegség kimenetelét ARDS-ben (akut respirációs distressz szindróma) szenvedő betegeknél, míg egy 2017-ben végzett vizsgálatban azt találták, hogy a tüdőgyulladás miatt kórházba kerülő, statint szedő betegek kisebb eséllyel hunytak el, mint a statint nem szedők.

A 2020-as évben már COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél is vizsgálták a statin-szedés hatásait: egy szingapúri tanulmány szerint ezek a betegek kisebb arányban igényeltek intenzív osztályos ellátást, míg egy másik tanulmány szerint a koronavírus fertőzés miatt kórházi ellátást igényló, de intenzív osztályra nem kerülő betegek 47%-kal kisebb eséllyel hunytak el a fertőzésben.

A legújabb vizsgálatban a korábbiakhoz hasonló eredményeket kaptak a statinok jótékony hatásaival kapcsolatban: megfigyelték, hogy a mindennapokban is statint szedő, COVID-19 fertőzés miatt kórházi ellátást igénylő betegek esetén a fertőzés miatti halálozás 50%-kal alacsonyabb volt a kórházba kerüléstől számított 1 hónapon belül, mint a statint nem szedő betegek esetén.

A statint szedő betegeknél a csökkent halálozás mellett alacsonyabb gyulladásos értékeket is megfigyeltek a vérben.

A statinok jótékony hatásai feltételezhetően azon alapulnak, hogy nem csak a vér koleszterinszintjét csökkentik, de gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, és antivirális hatással is rendelkeznek. Egy másik valószínű útja a statinok előnyös hatásainak a SARS-CoV-2 vírus sejtbe jutásának a módszerén alapul: megfigyelték, hogy a vírus tüskefehérjéjével a tüdősejtek felszínén lévő ACE-2 receptorokhoz kötődik, és ezek segítségével jut a sejtbe.

A statinok nem csak a vérben, de a sejtekben is csökkentik a koleszterinszintet, ami jelen esetben azért fontos, mert az ACE-2 receptorok a sejtek felszínén „koleszterinszigeteken” találhatók. Bár az ACE-2 receptorok mennyiségére a statinok nincsenek hatással, azonban, ha csökken a „szigetek” koleszterintartalma, hiába kapcsolódik a koronavírus a receptorokhoz, nem tud bejutni a sejtekbe.

Több tanulmány eredményei alapján elég valószínűnek tűnik, hogy a statinok szedése csökkenti a COVID-19 fertőzés súlyosságát és a betegség okozta halálozást, így mindenképpen ígéretes gyógyszernek tűnik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése mellett a koronavírus okozta fertőzés kezelésében is.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/statin-users-50-less-likely-to-die-in-hospital-from-severe-covid-19

Fotó: pixabay.com