Egy új tanulmány szerint az agyszövetben lévő D-vitamin-szint összefüggésbe hozható a demencia és az enyhe kognitív zavar (mild cognitive impairment=MCI) alacsonyabb kockázatával - írja a WebMD.

A tanulmányban 290 alany agyszövetmintáját vizsgálták meg, akiknek kognitív funkcióit korábban hosszú távon figyelték. A kutatók az agy négy régiójában vizsgálták a D-vitamin szintjét, köztük két olyan agyterületet, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, továbbá egy olyan agyi régióban, amely az érbetegségekkel összefüggő (vascularis) demenciával kapcsolható össze, és egy negyedik régióban, amely nem hozható összefüggésbe a kognitív hanyatlással. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknek magasabb volt a D-vitamin-koncentrációja az agyszövetükben, jobb kognitív funkciókról számoltak be a haláluk előtt.

Ez azt jelenti tehát, hogy akinek több D-vitamint tárol az agyszövete, annál kisebb eséllyel alakulhat ki demencia vagy enyhe kognitív zavar.

A kutatók számos további kérdésre nem találtak választ. Például nem tudták összekapcsolni a D-vitamin szintjét az Alzheimer-kórral összefüggő fiziológiai markerekkel az agyban, így további vizsgálatokat javasolnak.

Hangsúlyozzák: ezek az eredmények is megerősítik, hogy fontos tanulmányozni, hogyan segíthetnek az élelmiszerek és a tápanyagok megvédeni az idősödő emberek agyát az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy az egyéb demenciák.