Napi 220 haláleset, több tízezer fertőzött. Úgy néz ki van kiút!

A Washingtoni Egyetem Egészségmérési és -értékelési Intézet matematikai modellje szerint ha a jelenlegi trendek (napi fertőzött szám és halálozás alakulása, stb.) folytatódnak, nagyon hamar katasztrófálissá válhat a koronavírus járványhelyezt Magyarországon.

Az előrejelzési modell szerint november végén várható a járvány tetőzése 35 ezer tényleges fertőzöttel és naponta 220-an is meghalhatnak COVID 19-ben. Az év végéig több, mint tízezer halálos áldozata lehet a járványnak.

Az előrejelzési grafiokonról látszik az is, hogy ha mindenki általánosan betartaná a biztonsági előírásokat és a maszkviselést, akkor alacsonyabb lehet az elhalálozási arány. Ha enyhítenek a korlátozásokon ennél is rosszabb járványhelyzet várható.

A koronavírussal való fertőződés elkerülése érdekében fontos tehát, hogy ügyeljünk az alapos és gyakori kézmosásra, hordjunk közösségi helyeken az arcunkat és orrunkat is eltakaró maszkot, tartsuk be a biztonsági előírásokat, valamint tartsuk egymástól az 1-1,5 méter távolságot.

Fotó: covid19.healthdata.org