Hosszú út áll előttünk, míg az életünk visszatérhet a normális kerékvágásba.

A COVID-19 járvány megfékezésének leghatékonyabb módja a lakosság minél szélesebb körű beoltása a vírus ellen, mely már nem csak távoli remény, hiszen több gyártó COVID-19 vakcinája tart az engedélyeztetés különböző fázisaiban, és nemsokára hazánkban is megkezdődhet a lakosság oltása. Ennek fényében felmerülhet a kérdés, hogy a védőoltás beadása után megszabadulunk-e végre a védekező intézkedésektől, mint a maszkhordás és a távolságtartás?

A válasz sajnos az, hogy azonnal biztosan nem, a vakcina beadása után még legalább hetekig kell folytatnunk a jelenlegi életmódunkat. Ennek több oka is van.

Először is, az első COVID-19 vakcinákból két oltás beadására van szükség: a Pfizer vakcinája esetén a második oltást az első után 3 héttel kell beadni, míg a Moderna vakcinája esetén a két oltás között 4 hétnek kell eltelnie.

A legtöbb védőoltás beadása után mindemellett szükség van egy kis időre, míg kialakul a védettség az adott kórokozó ellen. Bár valószínűleg már az első adag COVID-19 vakcina beadása után kialakul valamilyen fokú védettség, a vírus elleni teljes védettség kialakulása valószínűleg a második oltás beadását követően egy-két héttel következik be.

Nem tudjuk egyelőre továbbá, hogy a vakcinák a vírusfertőzés ellen adnak védettséget, vagy csupán a tünetek kialakulása ellen védenek. Amennyiben az előbbi esetről van szó, a beoltott emberek elkaphatják, és így terjeszthetik is tovább a kórokozót, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna a fertőzés, így veszélyeztetve azokat, akik nincsenek beoltva.

Az is problémát jelenthet, hogy a gyárak termelési kapacitás véges, tehát valószínűleg egyszerre nem áll majd rendelkezésre elegendő vakcina ahhoz, hogy a lakosság megfelelő hányadának oltásával elérjük a nyájimmunitás mértékét – ez pedig azt jelenti, hogy az oltások beadásának megkezdésétől számítva akár hónapok is eltelhetnek, mire az átoltottság mértéke megfelelő lesz a lakosság körében.

A COVID-19 vakcina gyermekek esetén való tesztelése továbbá még csak most kezdődött meg, így egyelőre még nincs elég adatunk arra nézve, hogy esetükben biztonságos és hatékony-e a védőoltás. Ennek megfelelően a gyermekek COVID-19 vakcinával történő oltása csak az eredmények tükrében lesz majd lehetséges, a felnőtt lakosság oltásának megkezdésével egyidőben valószínűleg nem.

Mindezek tükrében tehát elmondható, hogy bár a COVID-19 elleni védőoltást valószínűleg hazánkban is belátható időn belül elkezdhetjük beadatni, még hosszú út áll előttünk, míg az életünk visszatérhet a normális kerékvágásba.

Forrás:  https://medicalxpress.com/news/2020-12-mask-covid-vaccine.html

Fotó: pixabay.com