Egyes ételek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a demencia kialakulását
Több vizsgálat is igazolta már, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal (rendszeres testmozgás, a mindennapos szellemi aktivitást igénylő szabadidős tevékenységek) a demencia kialakulásának kockázata csökkenthető. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint – a fentiek mellett - egyes ételek rendszeres fogyasztása is segíthet megelőzni a demencia kialakulását.
A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos folyóiratban közzétett kutatás az étrend szerepét vizsgálta a demencia kialakulásában. A vizsgálatba több, mint 1700 főt vontak be, akiknek az életkoruk 46 és 77 év között volt. Egy évtizeden keresztül követték a vizsgálatba bevont személyek kognitív képességinek változását.
A vizsgálat eredményei szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak sajtokat vagy (mértékletesen) vörösbort és családjukban nem fordult elő Alzheimer-kór, náluk a demencia kialakulásának kockázata is alacsony volt, szellemileg fittebbek voltak.
Egyes kutatók azt feltételezik, hogy egyes laktolipidek, a B12-vitamin és kalcium, a vörösborban lévő gyulladáscsökkentő vegyületek, továbbá a sajtban lévő baktériumok (a bél mikrobiomjának megváltoztatásán keresztül) mind hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez.
Fotó: pixabay.com