Tavaly novemerben több sajtóorgánum szerint is sokan elkezdték felvásárolni az állatgyógyászatban használt féreghajtót, az ivermektint, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) világszerte elismert folyóiratban, mostanában megjelent tanulmány szerint az ivermektin hatóanyagú gyógyszer nem csökkentette érdemben a COVID-19 betegségben szenvedők gyógyulási időtartamát.

A randomizált, kettősvak vizsgálatba 398 enyhe tünetekkel rendelkező beteget vontak be, akik közül 200 fő kapott ivermektint (300 mikrogramm/kg dózisban), 198 fő pedig placebót, 5 napon keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy az ivermektin csoportban 10 nap alatt, míg a placebó csoportban 12 nap alatt rendeződtek a tünetek.

A vizsgálat eredményei szerint az ivermektin nem hatásos az enyhe tüneteket mutató COVID-19 betegség gyógyulási időtartamának csökkentésében. Tehát nem támogatott az ivermektin alkalmazása az enyhe lefolyású COVID-19 betegségben.

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777389

Ivermektin KoronavírusFotó: pixabay.com