Az elhízás napjainkban komoly egészségügyi problémát jelent, mivel a túlsúlyos emberek száma nem csak a fejlett országokban, de a fejlődő országokban is egyre növekszik. Mivel az elhízás következtében számos egészségügyi probléma alakulhat ki, ezért az ideális testsúly elérését segítő módszerek felkutatására egyre nagyobb az igény.

Fotó: pixabay.com

Az elhízás világszerte jelentős problémát jelent, mivel számos betegségre hajlamosít. Ezen betegségek közé tartoznak többek között a szív-és érrendszeri betegségek, tumoros megbetegedések, és az ízületi problémák.

Az elhízás megelőzésére, valamint a súlycsökkentésre a legjobb módszer a mozgás, valamint az egészséges táplálkozás, azonban sok embernek nem csak a megfelelő testsúly elérése, hanem annak megtartása is nehézséget okoz. Éppen ezért a kézenfekvő megoldásokon túl több kutatás is folyik, melyektől olyan megoldások felderítését várjuk, melyek egyszerű és megfizethető segítséget jelentenek a fogyni vágyóknak.

A Journal of Functional Foods nevű tudományos folyóiratban a University of Illiois kutatói által publikált kutatás eredményei alapján a koffein csökkentheti a helytelen táplálkozás okozta súlygyarapodást, valamint annak bizonyos káros hatásait az egészségünkre nézve.

A patkányokon végzett kutatás során az állatokat magas zsír- és cukortartalmú étrenddel etették, majd egy részüknek mate teából kivont koffeint, míg másik részünknek koffeinmentes mate teát adtak. Azoknál a patkányoknál, melyek koffeint is kaptak, 16%-al kevesebb súlygyarapodást, valamint 22%-kal alacsonyabb testzsír-növekedést tapasztaltak, mint a koffeint nem kapó társaiknál.

Patkányok további hat csoportját 28 napig etették magas zsír- és cukortartalmú diétával, mely mellett az egyes csoportoknak szintetikus koffeinnel, koffeintartalmú mate teával, mate teából kivont koffeinnel, kávéból kivont koffeinnel, és koffeinmentes mate teával egészítették ki a diétát, egy csoport pedig nem kapott kiegészítést.

Az állatok által elfogyasztott koffein mennyisége egyenlő volt azzal, mint ha egy ember napi 4 kávét fogyasztana el.

A 28 nap elteltével azt tapasztalták, hogy a bármilyen forrásból származó koffeint fogyasztó állatok esetén kisebb volt a súlygyarapodás, mint a koffeint nem fogasztó patkányok esetén.

A kutatás eredményei alátámasztják azt a feltételezést, hogy a mate tea fogyasztása segíthet az elhízás elleni küzdelemben. Mindezek mellett a mate tea vitaminokat, flavonoidokat és fenolvegyületeket is tartalmaz, melyek szintén előnyös hatással vannak egészségünkre.

A mate tea elsősorban a dél-amerikai országokban örvend nagyobb népszerűségnek, de gyulladáscsökkentő, elhízás, cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek elleni jótékony hatása miatt sokan előszeretettel választják fekete tea, vagy kávé helyett. Egy pohár mate tea egyébként kb. 65-130 mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze főzött kávé koffeintartalma 30-300 mg.

Míg tehát jelen kutatást patkányokon végezték, feltételezhető, hogy a koffein fogyást segítő hatása embereken is érvényesülhet. A mate tea számtalan jótékony hatása mellett jelen eredmények alapján az elhízás elleni harcban is egyszerű és könnyen elérhető segítség lehet, így fogyasztása több szempontból is előnyös lehet egészségünkre nézve.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327391.php#1