A szennyvíz adatok már jelzik, hogy hamarosan megnövekedhet a koronavírussal fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint Budapesten és Debrecenben vizsgált szennyvizekben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának mennyiségében növekedését észlelték. A nemzetközi tapasztalatok szerint ez a koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az elmúlt hétvégén az új megbetegedések száma is jelentősen emelkedett, ami kb. 4-szeres növekedést jelent az eddigiekhez képest. A jelenlegi adatok szerint a vírusfertőzés reprodukciós rátája (az ún. R érték) is tartósan 1 fölötti (ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött ember több, mint egy embert képes megfertőzni), ami nem jó hír. A mostanában megfertőződöttek nagy része nem is járt külföldön, így behurcolt esetekről nem lehet beszélni.

Ez azt jelenti, hogy a vírus itt van és közösségben terjed!

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

  • Az arcmaszk használata továbbra is erősen javasolt (sőt sok helyen kötelező) a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében.
  • Rendszeresen mossunk kezet és tartsuk be a távolságtartási és higiéniás szabályokat.
  • Ha betegek vagyunk, ne menjünk közösségbe.

A jelenlegi adatok alapján tehát itt kopogtat a koronavírus, csak be ne engedjük. Tartsuk be a szabályokat, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a koronavírus-járvány második hullámát.

Koronavírus második hullám szennyvíz

Forrás: pixabay.com