Enyhe esetekben és a gyógyszeres kezelés mellett is hatékonynak bizonyultak.

A magasvérnyomás betegség népbetegségnek számít hazánkban. A magasvérnyomásnak több, olyan szívérrendszeri szövődménye is lehet, mely akár súlyos állapotromláshoz is vezethet úgy, mint szívinfarktus, agyi infarktus (stroke), agyvérzés. Ezért fontos, hogy a vérnyomásunkat a normál tartományon belül tartsuk, melyre a gyógyszeres kezelés mellett több, természetes módszer is rendelkezésre áll.

A legújabb vizsgálatok szerint szervezetünk egyéni érzékenysége a sóbevitelre eltérő, így ez a módszer nem mindenki számára bizonyul egyformán hatásosnak. Ha azonban valaki magasvérnyomásban szenved, mindenképpen érdemes megpróbálni a sószegény diétát, és megfigyelni, milyen hatással van a vérnyomásértékekre.

A hüvelyes termékek (bab, borsó), továbbá egyes zöldségfélék úgy, mint paradicsom, burgonya káliumban gazdagok. A káliumban gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás csökkenéséhez és segít ellensúlyozni a sóban gazdag étkezés érrendszeri hatásait, így csökkenti a vérnyomást.

A rendszeres, napi legalább 30 perces intenzív séta fontos tényezőt jelent a vérnyomás normalizálódásában. Minél többet és intenzívebben mozgunk, annál kifejezettebb a vérnyomáscsökkentő hatás.

Csökkentsük a testsúlyunkat! Egy vizsgálat eredményei alapján 8 kg testsúlycsökkenés hatására a szisztolés vérnyomás 8,5 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomásérték pedig 6,5 Hgmm-rel csökkenthető.

Fotó: pixabay.com