A magnézium-és káliumionok kulcsszerepet játszanak számos enzim működésében, az izomösszehúzódás mechanizmusában, továbbá nélkülözhetetlenek a sejtek alapvető élettani működéséhez. A megfelelően változatos és kiegyensúlyozott étrend, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, valamint a napi rendszerességű, a fizikai állapothoz igazodó testmozgás hozzájárul a szervezet megfelelő magnézium-és káliumion ellátottságához. Ezeknek az ionoknak a sejten belüli és kívüli koncentrációjának felborulása különböző szív-és érrendszeri betegségekhez vezethet, ezért kiemelten fontos, hogy ezeket az ásványi anyagokat – elsősorban a táplálkozással – megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetbe.

A magnézium ajánlott napi bevitele férfiaknál 350 mg, nőknél 300 mg. A terhesség és szoptatás alatt, stressz vagy intenzív fizikai munka hatására vagy lázas állapot esetén a magnézium szükséglete megnő, ezért tanácsos az étrendbe magnéziumban gazdag élelmiszereket beépíteni.

A szervezet káliumegyensúlyát nagyon finoman szabályozott, precíz élettani folyamatok tartják fenn. A kálium a sejtek alapvető működéséhez nélkülözhetetlen, melynek optimális napi bevitele 3-4 g. Kiegyensúlyozott és változatos étrenddel a megfelelő káliumbevitelt tudjuk biztosítani, de például hányás, hasmenés, alkoholizmus vagy alultápláltság, és egyes vízhajtók szedése esetén káliumhiány léphet fel, mely esetekben szükségessé válhat a pótlása.

A magnézium-és káliumhiány többek között magas vérnyomásra, szívritmuszavar kialakulásához és a szívkoszorúerek meszesedésének elváltozására hajlamosít. Hiányállapot esetén szükségessé válhat a pótlásuk, akár étrendkiegészítők (kálium-és magnéziumtartalmú készítmények) formájában.

Fontos kiemelni, hogy a különböző étrendkiegészítők alkalmazása fokozott óvatosságot igényel és szedésük előtt minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

Fotó: pixabay.com